Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Δεύτερη νεκρή στην Αργολίδα


Άλλος ένας θάνατος λόγω επιπλοκών από λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το μεσημέρι της Πέμπτης. Και το δεύτερο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι ηλικιωμένη από την περιοχή της Αργολίδας που εμφάνισε τη λοίμωξη με βαριά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα).

Το θέμα της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό Αργολίδας, ιδίως στο Άργος, το Ναύπλιο και τις Μυκήνες, αλλά και η απρόβλεπτη «συμπεριφορά» του ιού του Δυτικού Νείλου που εμφανίστηκε στα μέσα Ιουλίου έπειτα από δύο χρόνια «απουσίας» στην επικράτεια και σε μια περιοχή που δεν θεωρούνταν υψηλού κινδύνου, έχει σημάνει υγειονομικό συναγερμό στο υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς.
Με τα σοβαρά κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου να αυξάνονται σταθερά μέσα στις τρεις εβδομάδες της κυκλοφορίας του – έχουν καταγραφεί 12 εκ των οποίων τα δύο θανατηφόρα- αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ παρουσία του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής, κ. Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ καθώς και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Ιωάννη Μπασκόζου.
Τους ειδικούς απασχόλησαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δράσεις δημόσιας υγείας σχετικά με τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου καθώς και τα σποραδικά κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.
Όπως τονίστηκε, στην εποχή της παγκόσμιας μετακίνησης τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές αποτελούν σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των ζώων, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Ακόμη, διαπιστώθηκε ετοιμότητα και καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα για τα κρούσματα ελονοσίας και λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια ως το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τρέχουσα περίοδο.
Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους 6 νομούς της χώρας που έχουν μπει σε καραντίνα, είναι η Αχαΐα και Ηλεία. Περιοχές τους έχουν χαρακτηριστεί ότι επηρεάζονται από την Ελονοσία και λαμβάνονται σε αυτές ειδικά μέτρα για την ασφάλεια του αίματος από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Για τέσσερεις ασθενείς με Ελονοσία υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, διαπιστώνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Δύο από αυτούς τους ασθενείς καταγράφονται στη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Ηλεία.
Σε ότι αφορά τον ιό το Δυτικού Νείλου, που επίσης μεταδίδεται από κουνούπια, το 2015 και το 2016 στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα.
Τα στοιχεία της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του Κέντρου, που αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα του, αναφέρουν πως άλλοι δύο ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, από τους οποίους ο ένας με εγκεφαλίτιδα σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Συνολικά φέτος, 12 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει. Από αυτούς, 8 εκδήλωσαν βαριά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση) και 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).
patrastimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου