Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με


Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ.
ΑΘΗΝΑ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε με ομάδα φοιτητών του Πανεπιστήμιο Northeastern στη Βοστώνη, με επικεφαλής τον επίτιμο καθηγητή Ρίτσαρντ Κάτουλα (Richard Katula), στο πλαίσιο του μαθήματος «Διάλογος των Πολιτισμών: Η Ελλάδα του χθες και του σήμερα».
«Είναι ένα πρόγραμμα αντάξιο ενός μεγάλου πανεπιστημίου, όπως είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτάτε», είπε στο χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος και τους τόνισε πως η παραμονή τους στην Ελλάδα, τους δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν από κοντά τα δεδομένα του ελληνικού πολιτισμού, αλλά να σκεφτούν – και όλοι μαζί να σκεφτούμε – την αξία του ελληνικού πολιτισμού.
Η ομιλία του κ. Παυλόπουλου
Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι και πάλι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και θέλω να συγχαρώ, για μία ακόμη φορά, τους υπευθύνους του προγράμματος και ιδίως τον φίλο και μεγάλο φιλέλληνα αλλά και μεγάλο επιστήμονα, τον Καθηγητή κ.Katula. Μετέχετε σ’ ένα εμβληματικό πραγματικά πρόγραμμα, το οποίο φέρει το όνομα «Διάλογος των Πολιτισμών», και μετέχετε στο τμήμα του εκείνο που αφορά την «Ελλάδα του χθες και του σήμερα».

(EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Είναι ένα πρόγραμμα αντάξιο ενός μεγάλου Πανεπιστημίου όπως είναι το Πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτάτε, το Northeastern της Βοστώνης. Θέλω να σας τονίσω ότι η παραμονή σας στην Ελλάδα σας δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσετε από κοντά τα δεδομένα του Ελληνικού Πολιτισμού αλλά να σκεφτείτε -και να σκεφτούμε όλοι μαζί- την αξία του Ελληνικού Πολιτισμού, το τι εκπέμπει αυτός ο Πολιτισμός, πώς μας διδάσκει το ποιες είναι οι ρίζες μας και, ταυτοχρόνως, τι είναι εκείνο το οποίο πρέπει να προσέξουμε όλοι σήμερα για να υπερασπισθούμε αυτόν τον κοινό μας Πολιτισμό: τον Δυτικό Πολιτισμό και τον Πυρήνα του που είναι ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.
Ο Δυτικός Πολιτισμός στηρίζεται πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η Αρχαία Ελλάδα μέσα από το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, το Πνεύμα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Είναι το Πνεύμα εκείνο που επινόησε την Δημοκρατία. Ταυτοχρόνως όμως μέσα από την Ελευθερία, την οποία καλλιέργησε, κατέστησε δυνατή την δημιουργία της Επιστήμης, το «ξεμάγεμα» -να το πω έτσι- του κόσμου.

(EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Την απαλλαγή του κόσμου από το δόγμα και από τον μύθο. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο πυλώνας της Αρχαίας Ρώμης, ο οποίος μας κληροδότησε τους θεσμούς, τον νόμο, και κατ’ επέκταση το δημόσιο συμφέρον και το Κράτος Δικαίου. Και ο τρίτος πυλώνας είναι ο πυλώνας της Χριστιανικής διδασκαλίας, εκείνος ο οποίος μας έδωσε την έννοια της Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Είναι δυο αξίες μέσα από τις οποίες μπορούμε να αποφύγουμε όλους εκείνους τους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζουμε και βλέπουμε σήμερα, και οι οποίοι οδηγούν σε περιπέτειες την κοινωνική μας συνοχή. Μην υποτιμάμε αυτόν τον τρίτο πυλώνα, γιατί σήμερα, περισσότερο από ποτέ τον έχουμε ανάγκη.
Εδώ στην Ελλάδα, λοιπόν, μπορούμε να αναλογιστούμε μαζί ποιοι είναι οι κίνδυνοι οι οποίοι υπονομεύουν τις ρίζες του Πολιτισμού μας. Γιατί, όπως φαίνεται -το γνωρίζετε όλοι- ο Πολιτισμός μας κινδυνεύει από τη μια πλευρά εξαιτίας του ότι η ίδια η Ελευθερία και η Δημοκρατία κινδυνεύουν. Κινδυνεύουν από ποικίλους κινδύνους, ο σπουδαιότερος από τους οποίους είναι σήμερα η τρομοκρατία.

(EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Κινδυνεύει το ίδιο το Κράτος Δικαίου, δεδομένου ότι όπως είναι γνωστό, πολλές φορές οι παραβιάσεις του νόμου και των δημοκρατικών ελευθεριών είναι μπροστά μας. Κινδυνεύει η Αλληλεγγύη και η Κοινωνική Δικαιοσύνη μέσα από μια αλόγιστη διεύρυνση των ανισοτήτων, μέσα από τις ακρότητες ορισμένων μορφών της παγκοσμιοποίησης.
Η Ελλάδα είναι ο Τόπος ο οποίος μπορεί να μας εμπνεύσει να αντιληφθούμε αυτούς τους κινδύνους, να τους αντιμετωπίσουμε, να υπερασπισθούμε τον Πολιτισμό μας. Άρα, με αφετηρία την Ελλάδα, με αφετηρία την επίσκεψή σας στις ρίζες του Πολιτισμού μας, είναι καιρός γυρνώντας στις ΗΠΑ και συνεχίζοντας τις σπουδές σας, να γίνετε κήρυκες, φορείς, αυτής της μεγάλης αποστολής η οποία συνίσταται, όπως είπα πριν, στο να υπερασπισθούμε τον Πολιτισμό μας.

(EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Εύχομαι, αυτή η παραμονή να σας φάνηκε εξαιρετικά χρήσιμη. Και με μεγάλη χαρά θα περιμένουμε τους επόμενους. Εκείνους που θα σας διαδεχθούν σ’ αυτό το ίδιο το πρόγραμμα. Και ελπίζω να είναι πάλι μαζί μας ο κ. Katula. ΄Εχει πει ότι ίσως εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια, εμείς εδώ οι Έλληνες κι εγώ προσωπικά τον προτρέπουμε να μην την εγκαταλείψει, να την συνεχίσει, να φτιάξει τους διαδόχους του και μαζί με αυτούς να συνεχίσουν αυτή την σημαντική παράδοση, που γνωρίζετε ότι έχει μεγάλη αξία και για μας τους Έλληνες.
Και πάλι καλωσορίσατε και σας ευχαριστώ.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου