Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Νεκρά δελφίνια σε παραλίες της Ελλάδας γεμάτα πλαστικό στο στομάχι τους


Γεμάτο με πλαστικό ήταν το στομάχι νεκρών δελφινιών που ανέλυσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά, τις τεράστιες διαστάσεις, που έχει λάβει η ανεξέλεγκτη ρίψη πλαστικού στο περιβάλλον.
Ακρως ανησυχητικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει το Ινστιτούτο για την εκτίμηση της περιεκτικότητας μικροσκοπικών ινών πλαστικού σε στομάχια δελφινιών, που έχουν βρεθεί νεκρά στις ακτές του Αιγαίου
Όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου, Αναστασία Μήλιου, αναλύοντας ένα μέρος του πεπτικού συστήματος από επτά δελφίνια, έχουν ήδη εντοπιστεί περισσότερα από 700 μικροσκοπικά σωματίδια και ίνες πλαστικού.
“Στο στομάχι των δελφινιών, η διαδικασία της ανάλυσης είναι σύνθετη και πολύ χρονοβόρος διαδικασία. Μέχρι στιγμής αναλύσαμε 200 ml του πεπτικού συστήματος από το κάθε δελφίνι (το σύνολο του στομάχου είναι κατά μέσο όρο 900 ml – άρα έχουμε αναλύσει περίπου το 22%) και εντοπίσαμε 700 μικροσκοπικές ίνες πλαστικού” εξηγεί η κ.Μήλιου. Σύμφωνα με την ίδια, το πλαστικό συνήθως δεν είναι ορατό, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις όπου εντοπίζονται σε στομάχια δελφινιών και σε χελώνες, κομμάτι από αλιευτικά εργαλεία στα οποία μπλέκονται τα ζώα προσπαθώντας να κλέψουν τις “ψαριές”.
“Το ζήτημα είναι ότι βρήκαμε μεγάλο αριθμό από πλαστικές ίνες οι οποίες είναι ορατές μόνο από το μικροσκόπιο και προέρχονται από την κατάληξη των πλαστικών απορριμμάτων” συμπληρώνει.
Για τους ερευνητές του Ινστιτούτου, η αλόγιστη χρήση και απόρριψη του πλαστικού στο περιβάλλον, συνεχώς διογκώνεται και συσσωρεύεται, έπειτα από δεκαετίες συζητήσεων οι οποίες ποτέ δεν συνοδεύτηκαν από αποτελεσματικές δράσεις για την αντιμετώπισή του. Τα πλαστικά απορρίμματα στο περιβάλλον και στη ζωή μας, αντί να λιγοστεύουν, πληθαίνουν, ποιοτικά και ποσοτικά.
“Καινούργιοι τύποι περιττού πλαστικού γίνονται γρήγορα μέρος της καθημερινότητάς μας, με τις ευλογίες της ΕΕ, η οποία στηρίζει σταθερά την Ευρωπαϊκή βιομηχανία πλαστικού, το εμπόριο και τα καταναλωτικά προϊόντα, επικαλούμενη το κλισέ της στήριξης της απασχόλησης, χωρίς πρόθεση να υπάρξει επίλυση του προβλήματος” αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση όπου υπογραμμίζεται ότι η ελληνική πολιτεία, από την πλευρά της, δεν έχει πάρει κανένα αποτελεσματικό μέτρο, “αλλά εφαρμόζει επιλεκτικά ακόμα και τις υποχρεώσεις μας έναντι στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία – αφήνοντας το πρόβλημα να διογκώνεται”. Η έρευνα στοχεύει να δώσει μία πραγματική εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος στις ελληνικές θάλασσες και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόησή του αλλά και στην ευθύνη που έχουμε όλοι για τη λήψη δραστικών μέτρων.
“Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τώρα, μεσούσης της θερινής περιόδου, οι νησιωτικές ακτές που ακόμα και οι πιο απομονωμένες, είναι γεμάτες από σκουπίδια τα οποία, με τις πρώτες βροχές του Οκτωβρίου, θα καταλήξουν στη θάλασσα” καταλήγει η κ.Μήλιου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου