Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Παρασκευή, 4 Αυγούστου, 2017

Tου Δημήτρη Μανιάτη Η διπλή διαφοροποίηση του αντιπροέδρου της Βουλής Δημήτρη Καμμένου σε συνδυασμό με την... προφητεία του Πάνου Σκουρλέτη πως στο μέλλον θα εκλείψουν οι λόγοι συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα

Σύννεφα πάνω από τη συγκυβέρνηση
Και η χθεσινή ημέρα στη Βουλή είχε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης
Η μέρα χθες για το κυβερνητικό στρατόπεδο είχε εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση με άξονα το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. 

Είχε όμως για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και συνέχιση της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας και των αρρυθμιών της συγκατοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Με αφορμή τώρα τη δεύτερη διαδοχική διαφοροποίηση του Δημήτρη Καμμένου στο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου. Για την ακρίβεια ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής των ΑΝΕΛ ως γνωστόν στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση καταψήφισε το άρθρο που αφορούσε το άσυλο, εκφράζοντας προβληματισμό για το πόσο εύκολα θα μπορεί ένα πρυτανικό συμβούλιο να ζητάει επέμβαση της αστυνομίας σε περίπτωση επεισοδίων σε πανεπιστήμιο. 
Χθες και με αφορμή τη μεγάλη συζήτηση που πυροδότησε η απόφαση Γαβρόγλου να βγαίνουν εφεξής με κλήρωση στα δημοτικά σχολεία οι μαθητές που θα σηκώνουν τη σημαία, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Τι συμβολίζει η Σημαία μας; Η σημαία μας, το ιερότερο σύμβολο του Εθνους, περικλείει στις πτυχές της τους αγώνες, τις θυσίες και τις μαρτυρίες της ελληνικής ψυχής, εκφράζει την εθνική μας ενότητα, τη θρησκευτική μας πίστη, ενσαρκώνει τα οράματα του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία, εμπνέει και μεταμορφώνει τους πολεμιστές σε ήρωες και μας ωθεί μπροστά, μόνο σε νικηφόρες μάχες». Και συμπλήρωσε: «Η σημαία δίνει υλική υπόσταση στην έννοια του Εθνους και σε αυτή οι στρατευμένοι ορκίζονται πίστη και αφοσίωση στην πατρίδα. Είναι προφανώς το σύμβολο της Αριστείας. Ποιος θα πρέπει να φέρει την Σημαία; O Αριστος ή ο κληρωτός;». 
Μιλώντας δε στον Σκάι, πάλι χθες, άφησε αιχμές για το συγκεκριμένο ζήτημα λέγοντας ότι και κάθε σύλλογος, συλλογική ενότητα, κόμμα επιλέγει τους αρίστους για να τους κάνει υπουργούς. Είπε ότι και στο παρελθόν έχει διαφοροποιηθεί στο ότι δεν μπορεί να ισχύει στην Ελλάδα μια αριστερή ατζέντα από μια μικρή ομάδα αριστερών που έχει απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. 
Αυτό όλο προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και σε μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που υπενθύμιζαν χθες με νόημα πως στήριξαν τον Δ. Καμμένο για αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου ενώ αυτός εκθέτει τον κυβερνητικό συνασπισμό. 
Από την άλλη και συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, έχει ιδιαίτερη αξία η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στον ραδιοφωνικό σταθμό 247 ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έγινε κάτω από ειδικές συνθήκες και ότι στο μέλλον οι λόγοι αυτοί θα εκλείψουν. Ειδικού βάρους τοποθέτηση και με νόημα, αφού ο Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης αποτελούν κρίσιμη τριάδα στην επόμενη μέρα των ενδοκυβερνητικών και εσωκομματικών ισορροπιών.

Αιχμές από Φίλη. Καθόλου τυχαία και η χτεσινή δήλωση του Φίλη που άφησε αιχμές με αφορμή το θέμα των παρελάσεων: «Θα περίμενε κανείς ότι το βασικό αντικείμενο κριτικής θα ήταν αυτός καθαυτός ο μεταξικής εμπνεύσεως θεσμός των παρελάσεων, που η κυβέρνηση καλώς ή κακώς έκρινε ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες να καταργηθεί. Μια τέτοια αντίθεση θα ήταν κατανοητή και εντός μιας συζήτησης που πρέπει να διεξάγουμε για τη μεταρρύθμιση των θεσμών και της σχολικής ζωής προς μια δημοκρατική και σύγχρονη κατεύθυνση. Ομως οι ακροδεξιές κραυγές και οι ιδεοληψίες με δήθεν ευρωπαϊκό πρόσημο που αναπαράγουν αρχαϊσμούς και καθυστερημένες αντιλήψεις αναιρούν και εμποδίζουν μια τέτοια προοπτική. Βρίσκονται στον αντίποδα των σύγχρονων παιδαγωγικών αντιλήψεων και ως τέτοιες απορρίπτονται από τη μεγάλη πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας.
Μασάζ στους ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με πηγές, προφανώς η κυβερνητική συμμαχία δεν κινδυνεύει σε αυτήν τη φάση από τους ΑΝΕΛ - κάτι που επιχειρεί σε όλους τους τόνους να ξεκαθαρίσει και ο Πάνος Καμμένος. Παρ' όλα αυτά το μασάζ σε αντιπροσωπεία των ΑΝΕΛ από υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που έχει προγραμματιστεί σε εβδομαδιαία βάση στο Μέγαρο Μαξίμου μόνον τυχαίο δεν είναι και ακριβώς αποσκοπεί στην αποφυγή ευρύτερων αναταράξεων. Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, για τους κυβερνητικούς και ο Κωνσταντίνος Κατσίκης των ΑΝΕΛ κινείται στην επικράτεια του απρόβλεπτου.

Για την υγεία. Κατά τα άλλα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής χθες και η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί για τα ζητήματα της Υγείας - όπως είχε κάνει και για την Παιδεία αυτή την εβδομάδα - αντικατοπτρίζουν πως το νέο αφήγημα για αριστερό αποτύπωμα και επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους αποτελεί την στρατηγική της κυβέρνησης. 
Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ιδεολογικά: «Και τώρα επιτρέψτε μου να σας πω και να το αντιπαραβάλω και θεωρητικά. Γιατί είναι ωραίο πράγμα, όταν συζητάμε εδώ για παρεμβάσεις που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, να αναδεικνύουμε και τις ιδεολογικές και τις πολιτικές μας διαφορές. Και είμαι ευτυχής διότι έχουμε από την άλλη πλευρά, στην αξιωματική αντιπολίτευση, μια ηγεσία που - αυτό δεν το κρύβω - μας ευνοεί. Ευνοεί αυτή την ιδεολογική αντιπαράθεση. Και είναι καλό πράγμα για τους πολίτες. Διότι αυτό που σας περιέγραψα ώς τώρα, τη δυνατότητα δηλαδή μιας ισότιμης πρόσβασης και κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού, τη δυνατότητα η πρόληψη, η διάγνωση να γίνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας και όχι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, αυτό είναι το δικό μας όραμα για την υγεία. Το δικό σας ποιο ακριβώς είναι;», είπε και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων: «Εσείς, λοιπόν, είσαστε το κόμμα εκείνο που σήμερα υπηρετεί με σαφήνεια και με σταθερότητα τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της παιδείας, στον χώρο της υγείας, στον χώρο της κοινωνικής πρόνοιας. Εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη. Εχουμε την αντίληψη της ισότητας, της δικαιοσύνης, της καθολικότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου