Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Τρύγος… θάνατος για τους Ηλείους σταφιδοπαραγωγούς

 Κυριακή, 20 Ιουλίου, 2017
Μειωμένη κατά 65% η φετινή παραγωγή του «μαύρου χρυσού»

Η σταφίδα ή αλλιώς «μαύρος χρυσός» όπως είχε ονομαστεί κατά το παρελθόν, εκείνη που επί χρόνια στήριζε την οικονομία της Ηλείας φαίνεται ότι σταδιακά πεθαίνει. Οι σταφιδοπαραγωγοί της Ηλείας βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση καθώς από τις πρώτες κι όλας μέρες του τρύγου έχει φανεί μείωση της παραγωγής στα 2/3 σε σχέση με την περσινή χρονιά. Όπως επισήμαναν μιλώντας στην «Πρώτη» οι Ηλείοι παραγωγοί αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι όχι απλά δεν θα πάρουν χρήματα από την σταφίδα, αλλά θα βρεθούν και χρεωμένοι.
Όπως επισήμαναν οι σταφιδοπαραγωγοί, η μείωση οφείλεται σε πολλούς λόγους, όπως η χαλαζόπτωση, η πολύμηνη ξηρασία, ο καύσωνας αλλά και η παρουσία μύκητα σε ορισμένες περιοχές που είχε σαν αποτέλεσμα την  ξήρανση αλλά και τη μη σωστή ανάπτυξη των φυτών.
Οι παραγωγοί
Κώστας Δρακόπουλος –Λαμπέτι
«Η φετινή παραγωγή σταφίδας είναι μειωμένη κατά 2/3 σχεδόν σε σχέση με πέρσι. Η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη για τους περισσότερους παραγωγούς και η κυριότερη ζημιά έχει γίνει λόγω του καύσωνα, που είχε σαν αποτέλεσμα η σταφίδα να «σουρώσει». Αυτό στο οποίο ελπίζουμε είναι η τιμή της σταφίδας, λόγω και της μείωσης της ποσότητας να είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρσι, κάτι το οποίο βέβαια θα φανεί στην πορεία όπου θα ξεκινήσει η πώληση στους εμπόρους».

Λευτέρης Σταυρόπουλος- Σόπι
«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Η παραγωγή είναι 70% κάτω σε σχέση με πέρσι και εκείνοι που είχαν 10-12 μέρες τρύγο τώρα το πολύ να έχουν μόλις τέσσερις μέρες. Η ζημιά είναι μεγάλη. Οι σταφίδες δεν αναπτύχθηκαν σωστά με αποτέλεσμα και υπάρχει πρόβλημα και στην συνέχεια. Εκτός από την ακαρπία υπήρχε και μεγάλο πρόβλημα με τον καύσωνα και την παρατεταμένη ξηρασία κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι σταφίδες να «σουρώσουν». Δυστυχώς φέτος ούτε τα έξοδα της καλλιέργειας δεν πρόκειται να βγουν».

Νίκος Παναγιωτόπουλος- Χειμαδιό
«Από οκτώ τόνους σταφίδα είναι ζήτημα εάν φέτος φτάσουμε τους δύο τόνους. Τα φυτά είχαν χαμηλή βλάστηση με αποτέλεσμα να μην πετάξουν σωστά. Στην συνέχεια τα χτύπησε και το χαλάζι προκαλώντας νέες ζημιές αφού μόλις είχαν αρχίσει να πετάνε. Παράλληλα είχαμε πέντε μήνες ξηρασία ενώ στο τέλος ήρθε και ο καύσωνας με αποτέλεσμα να μην μείνει τίποτα. Υπάρχουν παραγωγοί που έχουν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά λόγω και του μύκητα που προκαλεί ξήρανση των φυτών. Μετά από όλα αυτά το μόνο που μας λείπει είναι μία βροχή να σηκώσει την όποια σταφίδα υπάρχει από τα αλώνια για να μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Δυστυχώς οι παραγωγοί της περιοχής είναι όλοι σε αδιέξοδο καθώς τη χρονιά που πέρασε δεν βγάλαμε ούτε λάδι, συνεπώς είναι αδύνατο να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας».

Θανάσης Βομπιρης – Χειμαδιό
«Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο κακό στην περιοχή μας. Η παραγωγή είναι μειωμένη σχεδόν κατά 70%. Ο ΕΛΓΑ δεν πρόκειται να μας αποζημιώσει για τις ζημιές που έχουμε πάθει και το εισόδημα το οποίο χάνουμε. Η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική για τους παραγωγούς σταφίδας και θα πρέπει άμεσα να γίνει. Πραγματικά φοβόμαστε για το τι θα μας ξημερώσει αύριο».
Πηγή: ΠΡΩΤΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου