Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Ποια Κληρικολαϊκή;


Τρίτη, 1 Αυγούστου, 2017



Από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Φιλαδέλφεια το έτος 2014. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ»/Θεόδωρος Καλμούκος.
Ανάλυση του Θεοδώρου Καλμούκου.
Βρισκόμαστε στην τελευταία ημέρα του Ιουλίου κι ακόμα δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για τον τόπο και τρόπο σύγκλησης της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία οφείλει να γίνει κατά τα θέσμια τον επόμενο Ιούλιο του 2018.
Ουδείς γνωρίζει, ουδέν μέχρι στιγμής. Κανένας προγραμματισμός, ούτε καν σε ποια πόλη θα γίνει. Φυσικά καμία αποστολή υλικού για να προετοιμαστούν οι κοινότητες και οι Μητροπόλεις.
Ούτε καν η θεματολογία της Συνέλευσης δεν έχει γίνει γνωστή, εκτός κι αν δεν υπάρξει για μία ακόμα φορά Ημερήσια Διάταξη θεματολογίας και εξαντληθεί σε μία μακρόσυρτη Κατηχητιάδα όπως γίνεται κατά τα τελευταία χρόνια, κατά τα πρότυπα των διαφόρων εξωεκκλησιαστικών Οργανώσεων.
Ωστόσο, εδώ μιλούμε για την Εκκλησία κι όχι για κανενός είδους εξωεκκλησιαστικές Οργανώσεις, με τους κύκλους μελέτης της Αγίας Γραφής, τα ευσεβίστικα κηρυγματάκια για τον «γλυκύτατο Ιησού» και τα Ιησουίτικα πλαστικά χαμόγελα στα προγεύματα, γεύματα και δείπνα.
Η Κληρικολαϊκή οφείλει να αναβαθμιστεί ως εκκλησιαστικός θεσμός και να λειτουργήσει έντιμα και σοβαρά για την πορεία, το σήμερα και το αύριο της Εκκλησίας και της Ελληνοαμερικανικής μας Κοινότητας. Η εν Αμερική Εκκλησία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά και σοβαρά προβλήματα και προκλήσεις που χρήσουν άμεσης συζήτησης, προσέγγισης και επίλυσης.
Ο τακτικισμός που ακολουθεί για μία ακόμα φορά η Αρχιεπισκοπή, ο οποίος εντάσσεται μέσα στο γενικότερο μούδιασμα και αφάνεια που εφαρμόζει ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Γέρων κ. Δημήτριος επί χρόνια τώρα του είδους όλα καλά όλα ωραία στοχεύει και τούτη τη φορά στη διοργάνωση της τελευταίας στιγμής κάποιων φροντιστηρίων με άφθονο χαρτομάνι και στο τέλος την ψήφιση του οικονομικού προϋπολογισμού, ο οποίος έχει χτυπήσει στα ύψη των 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτός είναι ο στόχος.
Από την άλλη μεριά, το δράμα εντείνεται διότι δεν υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις από την Επαρχιακή Σύνοδο να βγουν και να πουν ή θα κάνουμε μία σοβαρή Κληρικολαϊκή Συνέλευση με θέματα ουσίας ή να μην την κάνουμε διόλου, ώστε να κερδίσουν και οι κοινότητές μας τα έξοδα σε μία εποχή μάλιστα οικονομικής κρίσης.
Ας επιτραπεί να καταθέσω εδώ την προσωπική εμπειρία 36 χρόνων που καλύπτω τις Κληρικολαϊκές, πως τα έξοδά τους, πολύ συντηρητικά, ξεπερνούν τις τέσσερις χιλιάδες δολάρια κατ’ άτομο διότι συνήθως επιλέγονται τα πιο ακριβά ξενοδοχεία, στα οποία ένα απλό πρόγευμα κοστίζει πάνω από 30 δολάρια. Βέβαια οι ιερείς και οι αξιωματούχοι της Αρχιεπισκοπής δεν ενδιαφέρονται καν διότι τα πληρώνουν οι κοινότητες και το ταμείο της Αρχιεπισκοπής, δηλαδή εμείς οι πιστοί των κοινοτήτων με το κεράκι και τις δωρεές. Αλήθεια θα γίνει η Κληρικολαϊκή και πώς;
Να υπενθυμίσω για άλλη μία φορά πως η Αρχιεπισκοπή σήμερα έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση και μόνο μία σοβαρή και γενναία εξυγίανση μπορεί να την σώσει. Κι αυτή η εξυγίανση έπρεπε να είχε αρχίσει πριν από χρόνια. Σήμερα το οικονομικό πρόβλημα της Αρχιεπισκοπής έχει φτάσει σε πνιγηρά αδιέξοδα.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου