Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Tο «National Geographic»: Συνταγή του Ιπποκράτη βρέθηκε στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά



Πέμπτη, 13 Ιουλίου, 2017



Η ιερά μονή Αγίας Αικατερίνης στο Ορος Σινά. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση.
ΑΘΗΝΑ. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να βρήκαν μία από τις ιατρικές συνταγές του Ιπποκράτη, η οποία διατηρήθηκε για αιώνες. Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη, όπως έγραψε το «National Geographic»έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης μίας από τις παλαιότερες σε συνεχή λειτουργία βιβλιοθήκες του Κόσμου στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.
Το «ΝG» επεσήμανε δε ότι δεν υπάρχει ίσως γιατρός πιο γνωστός από τον Ιπποκράτη. Πολλοί φοιτητές Ιατρικής σήμερα, ακόμη ορκίζονται να τηρούν τις ηθικές ιατρικές Αρχές που εκείνος έθεσε.
Ενώ οι λεπτομέρειες της ζωής του παραμένουν «θολές» (υπάρχουν και αμφιβολίες για το αν έγραψε ο ίδιος τον όρκο ή άλλα γρατά που φέρουν το όνομά του, σύμφωνα με το «NG»), o Ιπποκράτης, θεωρείται ευρέως ο «Πατεράς της Ιατρικής στη Δύση».
Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό, ενώ γίνονταν εργασίες αποκατάστασης στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Ορος Σινά, οι μοναχοί βρήκαν μία συνταγή του 6ου αιώνα, από έναν γιατρό. Η ανακοίνωση έγινε από αξιωματούχους της ελληνικής και της αιγυπτιακής κυβέρνησης, που συνεργάζονταν με ερευνητές από την Ελλάδα.
Το χειρόγραφο περιέχει μία ιατρική συνταγή που αποδίδεται στη δουλειά του Ιπποκράτη μεταξύ 5ου και 4ου αιώνα π. Χ. Επίσης, εμπεριέχει τρεις συνταγές με φωτογραφίες από βότανα που δημιουργήθηκαν από ανώνυμο συγγραφέα.
Το εν λόγω χειρόγραφο είναι ένα από τα ονομαστά Παλίμψηστα του Σινά. Εχουν δημιουργηθεί από επεξεργασμένο δέμα, το οποίο θα χρειαζόταν πολλές ώρες εργασίας και θα ήταν μεγάλου κόστους εκείνη την εποχή. Ως αποτέλεσμα, το αρχικό περιεχόμενο πολλών αποσπασμάτων έχει σβηστεί ή έχει καλυφθεί από νέες καταχωρήσεις.
Σύμφωνα με το www.sinaipalimpsests.org το Πρόγραμμα Ψηφιοποίησης των Σιναϊτικών Παλιμψήστων είναι μια συνεργασία της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά και του Κέντρου Ψηφιοποίησης Αρχαίων Χειρογράφων (Early Manuscripts Electronic Library) και πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη πενταετή επιχορήγηση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Arcadia. Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι:
Να καταστήσει αναγνώσιμα τα αρχαία κείμενα των χειρόγραφων της Αγίας Αικατερίνης χρησιμοποιώντας πολυφασματική απεικόνιση.
Να αναγνωρίσει τα σβησμένα κείμενα και να παρουσιάσει τα παλαιογραφικά τους στοιχεία.
Να δημοσιεύσει μια διαδυκτιακή ψηφιακή βιβλιοθήκη των Παλιμψήστων χειρογράφων του Σινά με υψηλής ποιότητας ψηφιακές εικόνες που θα είναι διαθέσιμες για έρευνα μέσω ηλεκτρονικού καταλόγου.
Η Βιβλιοθήκη του Σινά​
Χτισμένο μεταξύ του 548 και 565 μ.Χ., το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης είναι το πιό παλιό μοναστήρι του κόσμου με συνεχόμενη λειτουργία. Η βιβλιοθήκη του περιέχει μια εξαιρετική συλλογή χειρογράφων από την πρώτη χιλιετηρίδα μ.Χ. μεταξύ των οποίων υπάρχουν πάνω από 160 γνωστά παλίμψηστα. Στα σβησμένα κείμενά τους περιλαμβάνονται μη αναγνωσμένα κείμενα, γραμμένα ακόμα και από τις αρχές του 4ου μ.Χ.αιώνα.
Παλίμψηστα​
Τα παλίμψηστα είναι ανακυκλωμένα χειρόγραφα. Όταν η ανάγκη για ένα καινούργιο κείμενο υπερίσχυε της αξίας ή της χρησιμότητας ενός παλαιοτέρου χειρογράφου, αρχαίοι και μεσαιωνικοί γραφείς, σε κάποιες περιπτώσεις, αποσυναρμολογούσαν τους παλαιότερους κώδικες, έξυναν και έπλεναν τις σελίδες της περγαμηνής για να φύγει το μελάνι και ξαναχρησιμοποιούσαν τις παλιές σελίδες σε καινούργιους κώδικες, με νέα κείμενα γραμμένα πάνω από τα παλιά. Το σβησμένο υπόστρωμα συνήθως φαίνεται αμυδρά κάτω από την νέα γραφή, αλλά δεν είναι αναγνώσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου