Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΩΝ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ SOS

Κυριακή, 9 Ιουλίου, 2017

Τα νοσοκομεία χτυπούν καμπανάκι για τις ελλείψεις σε προσωπικό


Λυγίζουν από τις ελλείψεις νοσηλευτών νευραλγικές κλινικές στα Νοσοκομεία Παίδων. Ετσι, μετά την πρόσφατη κραυγή αγωνίας των νοσηλευτών για τις επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ), ζήτημα προκύπτει και με τα κενά που προκαλούν αρρυθμίες στη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).
Οι νοσηλευτές στα Παίδων εκπέμπουν SOSΜε επιστολή προς τον διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων και τον διοικητή της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής οι νοσηλευτές στην Α' και Β' Μονάδα Εντατικής Νεογνών ζητούν την άμεση στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό κάνοντας λόγο για επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας.
Σημειώνεται ότι στις δύο Μονάδες νοσηλεύονται κατά κανόνα βαριά πάσχοντα νεογνά που γεννιούνται είτε πρόωρα είτε με σοβαρά προβλήματα υγείας (π.χ. χειρουργικά ή καρδιολογικά) και συνεπώς χρειάζονται εντατική φροντίδα. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις τα νεογνά χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.
Παρά ταύτα και παρά το κρίσιμο έργο των Μονάδων, έχουν επιφορτιστεί και με μεταφορές νεογνών, αποστολή που έχει τις ρίζες της από το 1981, γεγονός που αποδυναμώνει τις ούτως ή άλλως υποστελεχωμένες Μονάδες.
Ειδικότερα, η δυναμικότητα των Μονάδων είναι 20 θερμοκοιτίδες για καθεμία και οι νοσηλευτές ανά βάρδια σε ημέρες εφημερίες είναι τέσσερις (συμπεριλαμβανομένης της προϊσταμένης), ενώ τις υπόλοιπες ημέρες αντιστοιχούν τρεις νοσηλευτές ανά βάρδια.
Ενας από αυτούς όμως προορίζεται για τις διακομιδές που προκύπτουν (π.χ., μεταφορά νεογνού από το μαιευτήριο στο Παίδων). Μοιραία η Μονάδα, παρά την αυξημένη κλινική βαρύτητα των νεογνών, στελεχώνεται από δύο νοσηλευτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σχετικά για τον βαθμό επικινδυνότητας.
Επιπλέον, προκειμένου να καλυφθεί όπως όπως το κενό που προκύπτει, οι νοσηλευτές των Μονάδων εργάζονται σε διπλό πόστο εργασίας (δηλαδή, και για τις διακομιδές και για τη φροντίδα των νεογνών), με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο φόρτος εργασίας τους.
Υπό τις συνθήκες αυτές, όπως υπογραμμίζεται στην ίδια επιστολή, οι νοσηλευτές των Μονάδων ζητούν τα εξής: είτε να απαλλαγούν από τις διακομιδές νεογνών είτε να στελεχωθεί το νοσοκομείο με ικανό αριθμό νοσηλευτών ώστε να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες.

Η κόντρα συνεχίζεται.  Εν τω μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ) με τη διοίκηση των Νοσοκομείων Παίδων για τις συνθήκες στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Μάλιστα, το θέμα έχει φτάσει στον εισαγγελέα ζητώντας την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νομοθέτη, η ασφαλής λειτουργία μιας τέτοιας Μονάδας προϋποθέτει την παρουσία τριών νοσηλευτών ανά κλίνη ώστε να καλύπτονται οι βάρδιες. Οπως αναφέρει, «η μη τήρηση του συγκεκριμένου όρου από μια Μονάδα θα πρέπει να επιφέρει την άμεση ανάκληση της αδείας της εν λόγω Μονάδας και τη διακοπή της λειτουργία της».
Οπως ωστόσο καταγγέλλει η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ, ενώ «θα έπρεπε να υπηρετούν 51 νοσηλευτές στη μονάδα αυτή, σήμερα βρίσκονται εκεί μόνο 19, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την ασφαλή περίθαλψη και νοσηλεία των νοσηλευόμενων παιδιών όσο και για την ασφάλεια των εργαζομένων».
Παρά την αλυσίδα προειδοποιήσεων μέσω επιστολών και ανακοινώσεων για το πρόβλημα υποστελέχωσης που έχει προκύψει, δεν υπήρξε θετική εξέλιξη. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο μήνα η Ομοσπονδία είχε επισημάνει τις επιπτώσεις «των επικίνδυνων παραλείψεων στη νοσηλεία και τη φροντίδα των παιδιών που νοσηλεύονται εκεί, λόγω του ιδιαιτέρως αυξημένου όγκου εργασίας».
Σημειωτέον ότι στη Μονάδα του Παίδων μεταμοσχεύονται μικροί ασθενείς τριών ταχυτήτων: νοσηλεύονται παιδιά που χρήζουν μεταμόσχευσης, ανήλικοι που έχουν μεταμοσχευτεί αλλά παρουσιάζουν επιπλοκές (π.χ. εμπύρετο λοίμωξη) αλλά και μεταμοσχευμένα παιδιά που παρακολουθούνται από το εξωτερικό ιατρείο και έχουν ανάγκη χορήγησης φαρμάκων ή και μεταγγίσεων το Σαββατοκύριακο και τις επίσημες αργίες.

Διορία μιας εβδομάδας. Οι αντιδράσεις των καταγγελιών κορυφώθηκαν την περασμένη Πέμπτη όταν η Ομοσπονδία επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, όπου διαπιστώθηκε ότι η προϊσταμένη της Μονάδας (ΜΜΜΟ) έχει αποστείλει τρεις φορές σχετική αναφορά για το συγκεκριμένο θέμα από το 2012 έως και σήμερα, «κάτι που όπως φαίνεται δεν αξιολογήθηκε από τους αρμοδίους».
Για «έκπτωση στην ποιότητα της φροντίδας των παιδιών» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρης Δάγλας, ο οποίος δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «παράλληλα παραμελείται και το θέμα της κόπωσης των εργαζομένων, με όποιες επιπτώσεις έχει η κατάσταση αυτή».
Υπό τις συνθήκες αυτές, η Ομοσπονδία αφήνει διορία μιας εβδομάδας για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα επανέλθει δυναμικά.
Από την πλευρά του ο διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων Μανώλης Παπασάββας επιβεβαιώνει το  πρόβλημα της υποστελέχωσης και αναγνωρίζει την αυταπάρνηση του προσωπικού, καθώς επιτελεί το καθήκον του παρά τα κενά. «Ομως, δεν τίθεται θέμα ασφάλειας σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία των παιδιών, γεγονός που καταγράφεται από τα αποτελέσματα της Μονάδας» επισημαίνει στα «ΝΕΑ».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 1993 έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 870 μεταμοσχεύσεις για την αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων σε παιδιά ηλικίας 3 μηνών έως και 18 ετών και οι γιατροί της Μονάδας τονίζουν ότι «τα αποτελέσματα είναι εφάμιλλα αυτών της αλλοδαπής».
Ο Παπασάββας μάλιστα προσθέτει ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να δοθεί οριστική λύση με μόνιμες προσλήψεις, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επεξεργασία σχέδιο για την ελάφρυνση των νοσηλευτών και στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου