Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Επιτροπή της FDA προτείνει ομόφωνα την έγκριση νέου φαρμάκου για τον καρκίνο


 Παρασκευή, 14 Ιουλίου, 2017



Επιτροπή της F.D.A. πρότεινε την έγκριση από την υπηρεσία ενός νέου φαρμάκου κατά του καρκίνου, το οποίο μεταβάλει τα ίδια τα κύτταρα του ασθενή. (Brent Stirton/Courtesy of Novartis Pharmaceuticals Corp. via AP)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food and Drug Administration) άνοιξε μια νέα σελίδα την Τετάρτη στην Ιατρική, καθώς μία επιτροπή της συνέστησε ομόφωνα την έγκριση της πρώτης στα χρονικά θεραπείας που μεταβάλλει τα ίδια τα κύτταρα του ασθενή για την καταπολέμηση του καρκίνου, μεταμορφώνοντάς τα σε αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «ζωντανό φάρμακο», το οποίο ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Εάν η F.D.A. αποδεχθεί τη σύσταση της επιτροπής, πράγμα που είναι πολύ πιθανό, η θεραπεία θα είναι η πρώτη που αφορά τα γονίδια η οποία θα κυκλοφορήσει στην αγορά, αναφέρει η «New York Times».
Το φάρμακο, το οποίο αφορά τη θεραπεία μιας μορφής λευχαιμίας (B-cell acute lymphoblastic leukemia), παρήγαγε η εταιρεία Novartis και είναι αποτελεσματικό και για παρόμοιου τύπου νοσήματα, όπως πολλαπλό μυέλωμα και επιθετικό όγκο στον εγκέφαλο.
Για τη χρήση της τεχνικής, χρειάζεται να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή θεραπεία για κάθε άτομο – τα κύτταρά τους μεταφέρονται σε ένα εγκεκριμένο ιατρικό κέντρο, ψύχονται, ταξιδεύουν σε ένα εργοστάσιο της Novartis για απόψυξη και μεταποίηση και ταξιδεύουν πίσω στο ιατρικό κέντρο.
Πρόκειται για μια επαναστατική τεχνική, η οποία απευθύνεται σε παιδιά και νέους ανθρώπους ηλικίας 3 έως 25 ετών και έχει σαν στόχο να αντικαταστήσει τις συμβατικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία.
Μία από τους ασθενείς, η Εμιλι Ουάιτχαρτ, 12 ετών, ήταν παρούσα μαζί με τους γονείς της στη συνεδρίαση της επιτροπής και είναι το πρώτο παιδί στο οποίο δόθηκαν τα μεταβεβλημένα κύτταρα, γεγονός το οποίο της έσωσε τη ζωή, αναφέρει η «NYT».
«Θεωρούμε πως όταν εγκριθεί αυτή η θεραπεία θα σώσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών ανά τον Κόσμο», δήλωσε στην επιτροπή ο πατέρας της Εμιλι, Τομ Ουάιτχαρτ. «Ελπίζω κάποια μέρα όλοι εσείς που αποτελείται την επιτροπή να είστε σε θέση να πείτε στις οικογένειές σας πως λάβατε μέρος στη διαδικασία που έβαλε τέλος στις τοξικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία και μετέτρεψαν τον καρκίνο στο αίμα σε μια ιάσιμη ασθένεια».
Μάλιστα, ο επικεφαλής της ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια που έκανε την έρευνα, θέλοντας να δείξει πόσο ισχυρά είναι τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα τα χαρακτήρισε ως «δολοφόνους κατά συρροή». Οπως είπε, ένα τέτοιο κύτταρο αρκεί για να σκοτώσει 100.000 καρκινικά κύτταρα.
Το φάρμακο έχει ήδη δοκιμαστεί σε 63 ασθενείς από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2016. Οι 52 από αυτούς, δηλαδή ποσοστό 82,5% είδαν βελτίωση και οι 11 απεβίωσαν.
Το πάνελ των ειδικών που συμμετείχαν στη συνάντηση εξέφρασαν την ανησυχία τους για πιθανές απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες και για το κατά πόσο τα κύτταρα που θα έχουν εγχυθεί στον οργανισμό θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνους άλλων μορφών ή άλλα προβλήματα.
Ωστόσο, ογκολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουν εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση οξέων αντιδράσεων και πως μέχρι στιγμής δεν έχουν ανιχνευθεί μακροπρόθεσμα προβλήματα, αν και δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος για να αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο.
Αυτό στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι πως η θεραπεία καταστρέφει όχι μόνο τα λευχαιμικά κύτταρα τύπου Β αλλά και τα υγιή, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των μικροβίων και γι’ αυτό οι ασθενείς, προκειμένου να προστατευτούν από μολύνσεις θα πρέπει να υποβάλλονται σε χορήγηση ανοσοσφαιρίνης.
Οι ασθενείς που λαμβάνουν τη θεραπεία θα καταχωρούνται σε ένα μητρώο και θα παρακολουθούνται για 15 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου