Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Άνοιξαν χθες τα εργοστάσια επεξεργασίας τοματοπολτού στην Ηλεία


Τετ-α-τετ με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την τομάτα

Έτσι, την ερχόμενη Τρίτη 25 Ιουλίου στις 10 το πρωί ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστος Βαλιανάτος και ο αντιπρόεδρος κ. Σωτήρης Κακαλέτρης, καθώς και οι βουλευτές του νομού οι οποίοι έχουν προσκληθεί, θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Καρεμπέ, προκειμένου να θέσουν επί τάπητος τα προβλήματα τω ν τοματοπαραγωγών.
Εκτιμήσεις εδώ και τώρα!
Αυτό το οποίο θα ζητηθεί επιτακτικά από τους εκπροσώπους της Ηλείας, είναι να γίνουν τώρα, άμεσα οι εκτιμήσεις και όχι μετά από δυο-τρεις μήνες και με την έκδοση των πρώτων πορισμάτων να καταβληθεί η προκαταβολή της αποζημίωσης στους τοματοπαραγωγούς.
Επίσης θα ζητηθεί παράταση για την καταβολή των οφειλών των παραγωγών στον ΕΛΓΑ ή και συμψηφισμός για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι παραγωγοί μετά την καταστροφή που υπέστησαν από τις καιρικές συνθήκες.
Εκτός όμως από το θέμα της τομάτας, οι εκπρόσωποι της Ηλείας θα θέσουν στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην Κορινθιακή σταφίδα, τα κηπευτικά (και καρπούζι) και τα αραποσίτια, διεκδικώντας λύσεις για όλους τους Ηλείους παραγωγούς οι οποίοι βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Η αγροτιά ψυχορραγεί και μαζί και η οικονομία του νομού.
Σε περίπτωση που δεν δοθούν οι αναμενόμενες απαντήσεις και δεν πράξει ο ΕΛΓΑ τα δέοντα, ο κ. Βαλιανάτος έκανε γνωστό ότι θα επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.
Επηρεάστηκε η ποιότητα
Στο μεταξύ, από χθες το πρωί ξεκίνησε την λειτουργία του το εργοστάσιο ‘Κύκνος’ και αργά το μεσημέρι και το εργοστάσιο ‘Pummaro’.
Τα πρώτα τρακτέρ που έφθασαν και οι ποσότητες που παραδόθηκαν προέρχονταν από την νότια Ηλεία και κυρίως από την περιοχή του Κατακόλου, αφού οι παραγωγοί της Αμαλιάδας και της βόρειας Ηλείας δεν έχουν καταφέρει ακόμη να μπουν στα χωράφια τους για να προχωρήσουν σε συγκομιδή του προϊόντος.
Κάτι που αναμένεται να γίνει από αύριο Παρασκευή, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η συγκομιδή θα έχει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού η εκτίμηση είναι ότι θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι και το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος θα έχει οδηγηθεί στην καταστροφή μέχρι αύριο. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις θα επιχειρούσαν από χθες κάποιοι παραγωγοί να μπουν στα χωράφια να μαζέψουν τομάτα με τα χέρια, χωρίς μηχανικά μέσα, αν και δεν είναι διόλου εύκολο να έχουν αποτέλεσμα.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Βαλιανάτο, η τομάτα που άρχισε να παραδίδεται από χθες έχει δεχθεί πλήγμα και δεν είναι καλής ποιότητας, ενώ μεγάλες ποσότητες εκτιμάται ότι θα συγκαταλεχθούν στο σκάρτο εμπόρευμα, με ότι συνέπειες συνεπάγεται αυτό και για τους παραγωγούς και για τα εργοστάσια.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου