Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Μπλόκο στο Φεστιβάλ Αθηνών από συμβασιούχους

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οσο ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης συγκρούονταν σώμα με σώμα, το περασμένο Σάββατο στην Αρχαία Επίδαυρο, ένας άλλος μικρός «εμφύλιος» ήταν σε εξέλιξη στην Πειραιώς 260 και στους υπόλοιπους χώρους του Φεστιβάλ Αθηνών, τραβώντας την προσοχή από τις δύο εξαιρετικές παραστάσεις, τους «Επτά επί Θήβας» του ΚΘΒΕ και τη «Μήδεια» από τον Δημήτρη Καραντζά, που άνοιξαν τα δύο αρχαία θέατρα.
Μετά τη χθεσινή συνάντηση του σωματείου εργαζομένων στο φεστιβάλ με τη διοίκηση του οργανισμού και εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν στην «Κ» ότι μπορεί να έλαβαν τη δέσμευση πως προωθείται στη Βουλή τροπολογία που ρυθμίζει ζητήματα λειτουργίας του φορέα, αλλά το μέλλον των κινητοποιήσεών τους θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που πιθανόν να γίνει και σήμερα (σε νομοσχέδιο διαφορετικού υπουργείου). Με βάση τις σημερινές εξελίξεις οι εργαζόμενοι του φεστιβάλ θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε νέα στάση εργασίας αύριο, Τετάρτη 5 Ιουλίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά του φεστιβάλ σε περίπτωση που ακυρωθούν κι άλλες παραστάσεις, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων στον πολιτισμό θα μπουν την Πέμπτη 6 Ιουλίου και οι αρχαιοφύλακες με τρίωρη στάση εργασίας.
Η κινητοποίηση του σωματείου ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο με το αιτιολογικό της μη πληρωμής υπερωριών και νυχτερινών αμοιβών από τον οργανισμό. Οπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους, το φεστιβάλ φαίνεται εκ του ιδρυτικού του νόμου να λειτουργεί από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. σε αντίθεση με συγγενείς φορείς που έχουν, επίσης, βραδινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Με βάση τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου και του δημόσιου λογιστικού δεν μπορούν να δοθούν νυχτερινές αμοιβές και υπερωρίες σε δημόσιους φορείς που φαίνεται να έχουν 8ωρη και πενθήμερη λειτουργία, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών. Ετσι η λύση, όπως γνωρίζουν όλες οι πλευρές, θα μπορούσε να δοθεί μόνο μέσω νομοθετικής ρύθμισης που θα άλλαζε το καθεστώς λειτουργίας του οργανισμού σε 12ωρη λειτουργία, όπως γίνεται π.χ. με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ και την ΕΛΣ.
Το αίτημα μιας τέτοιας ρύθμισης είχε γίνει προς τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών και μάλιστα, όπως επισημαίνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του φεστιβάλ Πέτρος Σταυριανός, ζητήθηκε να έχει αναδρομική ισχύ (από τον Μάιο του 2017) και κάλυψη από τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης. Μάλιστα, η διοίκηση του φεστιβάλ είχε ζητήσει καταστάσεις υπερωριακής απασχόλησης για να εξετάσει τρόπους να πληρωθούν οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από την προωθούμενη ρύθμιση.
Παρά το συναινετικό κλίμα των τριών συναντήσεων που έγιναν μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών (23, 29, 30/6), το σωματείο προχώρησε σε στάση εργασίας το περασμένο Σάββατο. Η αμήχανη αντίδραση της διοίκησης ως προς την ενημέρωση του κοινού προκάλεσε μόνο την απογοήτευση όσων προσήλθαν εν μέσω καύσωνα και έφυγαν άπρακτοι, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν.
Στην προωθούμενη τροπολογία θα υπάρχει, σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, πρόβλεψη και για την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μέχρι την προκήρυξη θέσεων εργασίας από το ΑΣΕΠ, μια διαδικασία που σχεδιάζεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου