Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Εντονο παρασκήνιο για την εκλογή Μητροπολίτη Σικάγου



Πέμπτη, 6 Ιουλίου, 2017
Ο Μητροπολίτης Δαρδανελίων κ. Νικήτας τον οποίον μερικοί ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής προωθούν για Μητροπολίτη Σικάγου.
Του Θεοδώρου Καλμούκου.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Εντονο παρασκήνιο ζυμώσεων, υπολογισμών, αριθμητικής μέτρησης και ξαναμέτρησης των ψήφων γίνεται ανάμεσα στα μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Σικάγου, η οποία έχει οριστεί να γίνει την Πέμπτη 6 Ιουλίου.
Η Επαρχιακή Σύνοδος θα συνέλθει στην Αρχιεπισκοπή υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, προκειμένου να καταρτήσει διά ψηφοφορίας το τριπρόσωπο το οποίο στη συνέχεια θα αποσταλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Ιερά Σύνοδος του οποίου θα προβεί στην επίσημη εκλογή. Κατά παράδοση εκλέγεται εκείνος ο οποίος συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους κατά τη διαδικασία της επιλογής του τριπροσώπου.
Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι μερικοί ιεράρχες υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Δαρδανελίων κ. Νικήτα, Διευθυντή του Αθηναγορείου Ινστιτούτου Ορθόδοξης Θεολογίας στην Καλιφόρνια.
Επειδή όμως ο κ. Νικήτας δεν συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των υποψηφίων, ετοιμάζονται να ζητήσουν την αναβολή της εκλογής, την αναθεώρηση του καταλόγου και τη συμπερίληψη ανάμεσα στους υποψηφίους του Μητροπολίτη κ. Νικήτα, με την ελπίδα ότι θα τον προτάξουν στο τριπρόσωπο και θα τον εκλέξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο διάκειται ευμενώς προς αυτόν.
Είχαν συνεννοηθεί να συναντηθούν το βράδυ της Τετάρτης στο ξενοδοχείο που διαμένουν στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να διαβουλευθούν και να χαράξουν τη στρατηγική τους. Από όσο μπορεί να γνωρίζει ο «Ε.Κ.» είναι μάλλον μειοψηφία.
Από την άλλη μεριά, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος αντιδρά σε μία τέτοια μεθόδευση, δηλαδή αλλαγής του καταλόγου των υποψηφίων και δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει το παραμικρό αλλά να προχωρήσει στην επιλογή και κατάρτιση του τριπροσώπου.
Διευκρινίζεται πως για να συμπεριληφθεί ο κ. Νικήτας στους εκλέξιμους, καθότι τυγχάνει εν ενεργεία Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου και συγκεκριμένα της πάλαι ποτέ διαλάμψασας Μητρόπολης Δαρδανελίων, θα πρέπει να αποφασίσει η Επαρχιακή Σύνοδος την εισδοχή του στον κατάλογο, στη συνέχεια να σταλεί ο κατάλογος στο Πατριαρχείο προς έγκριση και ακολούθως να σταλεί ξανά στα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου για να εκφέρουν τη γνώμη τους, διότι υποτίθεται ότι τα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου αντιπροσωπεύουν το Σώμα των λαϊκών.
Ο κ. Νικήτας είχε υπηρετήσει στο παρελθόν ως πρωτοσύγκελος στη Μητρόπολη Σικάγου, στη συνέχεια έγινε Μητροπολίτης Χονγκ Κογκ όπου υπηρέτησε επί ένδεκα έτη,ακολούθως έφυγε και επανήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Πατριαρχείο του έδωσε τον ψιλό τίτλο Δαρδανελίων και διορίσθηκε Διευθυντής του Αθηναγορείου Ινστιτούτου.
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερη αγωνία διακατέχει τους κληρικούς και τους λαϊκούς της Μητρόπολης Σικάγου, διότι από την εκλογή θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία της Μητρόπολης όπως υπογράμμισε σε άρθρο γνώμης η κυρία Ελένη Τζαχάρη από το Σικάγο, μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, στην Αγγλόφωνη Εκδοση του «Εθνικού Κήρυκα», «The National Herald», την περασμένη εβδομάδα.
Τονίζεται ότι το Σικάγο έχει μετατραπεί σε παράρτημα των Μοναστηριών του π. Εφραίμ, με όλα όσα συνεπάγεται το φονταμενταλιστικό κίνημα του Εφραιμισμού.
Οι γνώμες για την υποψηφιότητα του κ. Νικήτα διχάζονται, ενώ για τον εκεί πρωτοσύγκελο Επίσκοπο Μωκησού κ. Δημήτριο υπάρχει επίσης διχογνωμία με έντονη αντίδραση από λαϊκούς και κληρικούς. Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος του οποίου ο Επίσκοπος Μωκησού κ. Δημήτριος είναι ουσιαστικά βοηθός Επίσκοπός του, προσπαθεί να εξεύρει θέση για να του αναθέσει.
Η συγκλίνουσα γνώμη που επικρατεί είναι ότι με την εκλογή του Μητροπολίτη Σικάγου κρίνεται επίσης το κύρος του ιδίου του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου για πολλούς λόγους. Αναμένεται να προτάξει τον υποψήφιο της προτίμησής του και να αναπτύξει τα υπέρ αυτού επιχειρήματά του.
Οπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.», οι 32 άγαμοι κληρικοί του επίσημου καταλόγου οι οποίοι πληρούν τους όρους και διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται για να προαχθούν στο βαθμό του Επισκόπου,δηλαδή είναι άνω των 35 ετών, τυγχάνουν πτυχιούχοι αναγνωρισμένης ανώτατης Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής και διαθέτουν επαρκή υπηρεσία στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι οι εξής:
Διονύσιος Αναγνωστόπουλος από Νέα Υόρκη, Τιμόθεος Μπακάκος από Σικάγο, Βασίλειος Βασσακύρος από Νέα Υόρκη, Αμβρόσιος Βιτζιάδης Φιλαδέλφεια, Κυπριανός Μπουμπούτσης από Ατλάντα, Ιωάννης Κωνσταντίνου από Καλιφόρνια, Ιωακείμ Κοτσώνης από Βοστώνη, Νεκτάριος Κώτρος από Μέριλαντ, Δαμασκηνός Γκανάς από Νέα Υόρκη, Φίλιππος Κουφός από Σικάγο, Γεράσιμος Μακρής από Νέα Υόρκη, Σταυροφόρος Μαμάης από βόρεια Καρολίνα, Κωνσταντίνος Μόραλης από Μέριλαντ, Μακάριος Νιάκαρος από Μασαχουσέτη, Γεώργιος Νίκας από Νέα Ιερσέη, Χρυσόστομος Πάνος από Νέα Υόρκη, Χριστόδουλος Παπαδέας αποσπασμένος στον Καναδά, Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος από Νέα Υόρκη, Ευγένιος Παπαγιαννάκος (Πάππας) από Νέα Υόρκη, Σεραφείμ Πούλος από Νέα Ιερσέη, Νεκτάριος Σέρφες Ινδιάνα, Ναθαναήλ Συμεωνίδης από Νέα Υόρκη, Αγαθόνικος Γουίλσον Νιου Χαμσάιρ, Αθανάσιος Ντεμεντίρος από Σικάγο, Σωκράτης Δημητριάδης από Νέα Ιερσέη, Χριστόφορος Φλεσόρας από Καλιφόρνια, Ευδόκιμος Μάρτιν-Χάρντινγκ από Ατλάντα, Ανδρέας Μιχαλαρέας από Καλιφόρνια, Χριστόδουλος Μαργέλλος από Σικάγο, Γαληνός Πιλαφάς από Σικάγο, Πολύκαρπος Στιβ από Πίτσμπουργκ και Μιχαήλ Ζίεμπαρθ από Πίτσμπουργκ.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου