Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Υφυπουργός Εξωτερικών: Δεν θα κάνουμε τον παιδονόμο στους τσακωμούς των ομογενών


Του Ζώη Μαρίνου.


ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, με πιο πρόσφατη αυτή την υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, το ζήτημα της λογιστικής οφειλής της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ προς το ελληνικό δημόσιο – ύψους περίπου 4,5 εκ. ευρώ- παραμένει σε εκκρεμότητα.
Πριν λίγο καιρό έγινε εκ νέου συζήτηση στην ελληνική Βουλή, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, όπου ο κ. Κουίκ επεσήμανε ότι δικός του ρόλος είναι η πίεση προς τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να διαγραφεί η οφειλή που χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του’ 90 και συνδέεται με δάνειο που είχε πάρει τότε η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ από την Εθνική Τράπεζα με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Στην συνεδρίαση της Επιτροπής ελέχθη, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι αρμοδιότητα των μελών της το ζήτημα του χρέους, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Αναστασιάδη ο οποίος αντέτεινε ότι «υπάρχουν δεσμεύσεις από υπουργούς, υπάρχει προγενέστερη ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, είναι θέμα που αφορά την ομογένεια, άρα πρέπει να πιέσουμε, ν’ ασχοληθούμε ώστε να βρεθεί λύση».
Νωρίτερα ο κ. Κουίκ, ανοίγοντας τις εργασίες της Επιτροπής, είχε κάνει μια γενική επισκόπηση από τα πρόσφατα ταξίδια του στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων στις ΗΠΑ και στον Καναδά. «Σας το λέω με θλίψη. Όπου πηγαίνω, όπου υπάρχουν Κοινότητες, Ομοσπονδίες, υπάρχει αυτό που λέμε ο εσωτερικός τσακωμός», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Και πρόσθεσε: «Τσακώνονται μεταξύ τους. Διχασμένοι. Για την καρέκλα; Για το ποιος θα είναι πρόεδρος; Γιατί έχουν διαφορετικές αντιλήψεις; Να είναι απότοκος παλιών επιρροών που μπορεί να είχαν από κυβερνήσεις ή από κόμματα; Δεν το ξέρω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι όλο αυτό δυσκολεύει την συνεννόηση για κάποιον σαν εμένα. Να κάνει, δηλαδή, μια συνεννόηση χωρίς ν’ ακούει και παράπλευρα. Δηλαδή, το γιατί μιλάς σ’ αυτόν ή γιατί δεν μιλάς σε μένα; Για να μην σας πω ότι έχουμε περιπτώσεις παροικιών στην υφήλιο όπου έχουμε μεγάλη διάσταση μεταξύ Κοινοτήτων και Εκκλησίας».
«Πιστεύω ότι δεν μπορεί ικανοί άνθρωποι να μην μπορούν να τα βρίσκουν μεταξύ τους», συνέχισε ο κ. Κουίκ. Και αναφερόμενος στον Καναδά τόνισε: «Δηλαδή, στεναχωρήθηκα, και θα σας το πω με όνομα. Στο Τορόντο έβλεπα μια Κοινότητα που σφύζει από ζωή – Κρητικός ο επικεφαλής, ο κ. Αρτεμάκης- να έχουν σοβαρότατες διαφορές με τον Μητροπολίτη Τορόντο και παντός Καναδά. Αυτό δεν βοηθάει. Τους το είπα κάποια στιγμή: βρείτε τα μεταξύ σας… Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τους παιδονόμους, ούτε τους τροχονόμους. Εμείς θέλουμε να σας βλέπουμε μονιασμένους για να ξέρουμε με ποιους θα έχουμε να κάνουμε κάθε φορά όταν συζητούμε για θέματα που αφορούν την ομογένεια και κυρίως την περιοχή σας».
«Υπάρχουν, όμως και τα εξαιρετικά παραδείγματα», πρόσθεσε. «Μόντρεαλ! Όπου εκεί υπάρχει και το ισχυρό πρόβλημα, όπως ξέρετε, με το σχολείο. Ο πρόεδρος ο κ. Παγώνης κατάφερε να τους ενώσει όλους, όλες τις Κοινότητες, κάτω από την Κοινότητα του Μείζονος Μόντρεαλ υπογράφοντας και ένα memorandum με την Εκκλησία. Και έχουμε την ιδανική ατμόσφαιρα για να δουλέψουμε για θέματα που τους αφορούν, όπως για παράδειγμα το θέμα του σχολείου».
Τέλος ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε και στο Βανκούβερ: «Άλλο ένα παράδειγμα. Το Βανκούβερ, εκτός από μια εξαιρετική Ελληνική Κοινότητα, υψηλού επιπέδου, συμβαίνει να έχει και ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο, κρατικό, όπου η έδρα των Ελληνικών Σπουδών είναι στα χέρια ενός Κεφαλλονίτη. Του Ανδρέα Γερολυμάτου, που μεγάλωσε μεν στο Μόντρεαλ αλλά εκεί είναι η έδρα του, ο οποίος με μια ομάδα 20 ελληνόπουλων, είτε μεγαλωμένων στον Καναδά, είτε έχουν πάει εκεί από την Ελλάδα, διδάσκουν την ελληνική γλώσσα, με υποστήριξη του Ιδρύματος Νιάρχου σε πανεπιστήμια σ’ όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά σας λέω ότι, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, διδάσκονται καθημερινά 3.000 φοιτητές σε 15 πανεπιστήμια της Κίνας».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Σημείωση: Εάν μόνο αυτά διαπίστωσε ο κ. Κουϊκ τότε έμεινε επανεξεταστέος.  Μάλλον μάζεψε κάποιες πληροφορίες από τρίτους και χωρίς αξιολόγιση τις μετέφερε στη βουλή όπως συνέβει με τη Βοστώνη. Κατά τη γνώμη μας ο κ. Κουίκ δεν κάνει για αυτή τη θέση που έχει!   Για τον Ελληνισμό της διασποράς δεν κάνει.  Τώρα πως βρέθηκε σε αυτό το πόστο ας όψετε ο κ. Καμμένος με τον κ. Τσίπρα.  Ο άνθρωπος είναι "ανενημέρωτος"!  Εάν η συνεργασία της σημερινής κυβέρνησης με την Ομογένεια περνάει από το κ. Κουίκ... ζήτω που καήκαμε.  Καλά φοβούντε οι Έλληνες διπλωμάτες καριέρας να τον κατατοπίσουν;  Πιάνει μία λέξη ο Κουίκ και βγάζει πολλαπλά συμπεράσματα; Στη νευραλγική θέση του Υπουργού για θέματα της Ομογένειας πρέπει να μπει ένας/μία διπλωμάτης καριέρας.  
Η Σύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου