Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Μοσούλη: Τζιχαντιστές πέφτουν στον Τίγρη για να γλιτώσουν – Οι Ιρακινοί πανηγυρίζουν

Οι μαχητές του αυτοαποκαλούμενου ‘ισλαμικού κράτους’ έχασαν τη Μοσούλη και για να γλιτώσουν από τους ιρακινούς κομμάντος άρχισαν να πέφτουν στον Τίγρη για να ξεφύγουν κολυμπώντας.
Όπως έγινε γνωστό από την κρατική τηλεόραση του Ιράκ, μονάδα καταδρομέων που έχει εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ και μάχεται τους τζιχαντιστές στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης, έφτασε στην όχθη του ποταμού Τίγρη, με την εξέλιξη αυτή, να σηματοδοτεί την έναρξη της πτώσης του τελευταίου θύλακα άμυνας των τζιχαντιστών. Στην πόλη έφτασε και ο πρωθυπουργός του Ιράκ, ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήριά του στους στρατιώτες και ανακοίνωσε επίσημα τη νίκη.
2017 07 09T104054Z 450261797 RC1692DEF620 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ MOSUL
Άλλοι μαχητές του Ντάες (σσ. αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης του αλ Μπαγκντάντι)προσποιούνται ότι είναι νεκροί, άλλοι φορούν γιλέκα με εκρηκτικά και ανατινάζονται καθώς πλησιάζουν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters. Μάλιστα, γυναίκες που πολεμούν στις τάξεις του ISIS ανατινάχθηκαν ανάμεσα σε πλήθη εκτοπισμένων αμάχων.
Οι λίγοι τζιχαντιστές που βρίσκονταν ακόμη στη Μοσούλη είναι απελπισμένοι και πολεμούν μέχρι θανάτου σε μια μικρή περίμετρο δύο (οικοδομικών) τετραγώνων στην καρδιά της παλιάς πόλης, κοντά στον ποταμό Τίγρη, όπως δήλωσε στο AFP ο Αμερικανός στρατηγός Ρόμπερτ Σοφτζ από τη Βαγδάτη.
Άλλοι προσπαθούν να διαφύγουν. Ξυρίζουν τα γένια τους, αλλάζουν ρούχα και αναμιγνύονται μέσα στο κύμα των προσφύγων, όπως μετέδωσαν οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters.
2017 07 08T115302Z 1816844601 RC164624A930 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ MOSUL
Η μάχη της Μοσούλης άρχισε στις 16 Οκτωβρίου 2016, και οι μάχες εντάθηκαν σταδιακά καθώς οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, είχαν περικυκλώσει την πόλη.
Για να επιβραδύνει την προώθησή τους, ο ISIS τοποθέτησε εκρηκτικούς μηχανισμούς σχεδόν σε όλα τα κτίρια μέσα από τα οποία περνούσαν οι μαχητές του. Βόμβα βρέθηκε ακόμη και κάτω από μια κούνια, διηγείται ο Αμερικανός στρατηγός.REUTERS/ Alaa Al-Marjani

Οι ιρακινοί στρατιώτες πανηγυρίζουν για νίκη τους

Δεκάδες ιρακινοί στρατιώτες γιόρτασαν ήδη από το Σάββατο τη νίκη τους ανάμεσα στα ερείπια στις όχθες του ποταμού Τίγρη χωρίς να περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση. Xόρευαν με μουσική που ακουγόταν από ένα φορτηγό και πυροβολούσαν στον αέρα.
2017 07 08T131115Z 994725832 RC19491E6210 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ MOSULREUTERS/Ahmed Saad
«Τους αξίζει να τη γιορτάσουν και να νιώσουν την περηφάνια και την αίσθηση της αποστολής που εξετελέσθη δια της στρατιωτικής ισχύος», δήλωσε στρατηγός «συγχαίροντας τους εκ των προτέρων γι’ αυτή τη μεγάλη μάχη». Όπως τονίζει:
Ο Αμερικανός στρατηγός, ο οποίος διευθύνει το κέντρο κοινών επιχειρήσεων του συνασπισμού κατά του ‘ισλαμικού κράτους’ στη Βαγδάτη, εκτιμά ότι η ανακατάληψη της Μοσούλης δεν είναι παρά ένα στάδιο στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης.
Το κλίμα πάντως είναι λιγότερο εορταστικό ανάμεσα στο σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους της Μοσούλης, εκτοπισμένους έπειτα από μήνες μαχών, πολλοί από τους οποίους ζουν σε καταυλισμούς έξω από την πόλη, υπομένοντας και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου.

«Ορκίζονται ότι θα αγωνιστούν μέχρι θανάτου»

Νωρίτερα, οι μαχητές του ISIS ορκίστηκαν να «πολεμήσουν μέχρι θανάτου» για να προασπίσουν το τελευταίο τους οχυρό στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ιρακινών δυνάμεων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο των τζιχαντιστών Amaq.
«Οι μαχητές δεσμεύονται συλλογικά να πολεμήσουν μέχρι θανάτου στη Μαϊντάν», αναφέρει η ανακοίνωση του Amaq, αναφερόμενο στη γειτονιά κοντά στην όχθη του ποταμού Τίγρη. Η ανακοίνωση αυτή έγινε πριν την επέκταση των ιρακινών στην περιοχή και πριν την ανακοίνωση επίσημη ανακοίνωση για την ανακατάληψη της πόλης.
 Πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου