Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Θέλει αλλά δεν μπορεί ο κ. Κουίκ

Πέμπτη, 6 Ιουλίου, 2017

Σχόλιο του A.H. Διαματάρη



Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ, Σταύρος Μαρμαρινός.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ, ενημέρωσε πριν λίγες ημέρες την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, για τις αποστολές του στις κοινότητες των Ελλήνων της Διασποράς. (http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/20e45c1f-0abf-4ecd-81ea-a77f00a48e50).
Αφιέρωσα, λοιπόν, 1 ώρα και 48 λεπτά της ώρας, για να είμαι απόλυτα ακριβής, για να πάρω μια προσωπική γνώση, όχι τόσο των δυνατοτήτων του υφυπουργείου -αυτό μας είναι γνωστό- αλλά για τον τρόπο που μας αντιμετωπίζει.
Χαίρομαι, λοιπόν, που διαπίστωσα ότι σε γενικές γραμμές μας αντιμετωπίζει με αγάπη και ενδιαφέρον. Λυπήθηκα όμως γιατί συνεχίζει, εν έτει 2017, να έχει μια επιφανειακή γνώση για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Σκεφτείτε ότι τώρα μόλις έφτασε η είδηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και αυτό μάλιστα από τα χείλη του αρμόδιου υφυπουργού, ότι ο απόδημος Ελληνισμός δεν είναι «πρόβατα» που μπορεί «να ποδηγετηθούν», αλλά σοβαρές μονάδες κατά το πλείστον επιτυχημένων ανθρώπων (ότι υπάρχουν και μη επιτυχημένοι ασφαλώς δεν το γνωρίζουν αφού στις επισκέψεις τους δεν τους συναντούν).
Γενικά χάρηκα γιατί διαπίστωσα μια θετική διάθεση και όρεξη για προσφορά εκ μέρους του κ. Κουίκ. Δεν έχει όμως ούτε κι αυτός μπορέσει να διεισδύσει στην ουσία της Ομογένειας, γι’ αυτό και παραμένει σε αντιλήψεις του παρελθόντος, όσον αφορά τον ρόλο του, με αποτέλεσμα να είναι μακριά από άτομα και συστήματα με προσφορά και δυνατότητες προσφοράς στον ομογενειακό χώρο, αλλά και γενικότερα.
Ετσι, νομίζει ότι λέει κάτι το… βαθυστόχαστο όταν αναφέρει τα παρακάτω, αλλά δεν είναι έτσι: «Σας το λέω με θλίψη. Οπου πηγαίνω, όπου υπάρχουν Κοινότητες, Ομοσπονδίες, υπάρχει αυτό που λέμε ο εσωτερικός τσακωμός», είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών… «Τους το είπα κάποια στιγμή: βρείτε τα μεταξύ σας… Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τους παιδονόμους, ούτε τους τροχονόμους».
Τι μεγάλη έκπληξη στ’ αλήθεια ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των αποδήμων; Ενώ λοιπόν o κ. Κουίκ αναφέρθηκε σχεδόν επί παντός του επιστητού στην αναφορά του στην επιτροπή, σκόπιμα αμέλησε να αναφερθεί σε τέσσερα θεμελιώδη θέματα:
Το lobby, την ψήφο, τα ομογενειακά ΜΜΕ και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Προσεκτικά όμως μέλη της επιτροπής επεσήμαναν τις παραλείψεις αυτές και του ζήτησαν να παρουσιάσει τις θέσεις του για την ψήφο και τα ΜΜΕ ως μέσα που προβάλλουν την Ελλάδα.
Και στο μεν θέμα της ψήφου απάντησε ότι ως κόμμα (ΑΝΕΛ) είναι υπέρ, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον – (Σωστά ο βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης της ΝΔ χαρακτήρισε ως πρόσχημα τα περί καταγραφής των ψηφοφόρων πρώτα κ.τ.λ.).
Οσον αφορά τα ομογενειακά ΜΜΕ, ο κ. Κουίκ δήλωσε ότι υπάρχουν μερικά σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση και μια-δυο καθημερινές εφημερίδες, και ότι αν κλείσουν δεν θα ενδιαφερθεί κανείς από την Αθήνα να καλύψει τα τοπικά νέα του απόδημου Ελληνισμού.
Παρ’ όλα αυτά, και αντί να πλέξει το εγκώμιο της μιας και μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας του απόδημου Ελληνισμού, του «Εθνικού Κήρυκα», απέφυγε να αναφέρει καν το όνομά της. Το ίδιο και για την αγγλική μας έκδοση, που είναι η μόνη που ενημερώνει όλες εκείνες τις εδώ γεννημένες γενιές στις οποίες αναφέρθηκε.
Κι αυτό προφανώς λόγω της προ μηνών αντιδικίας μας με τον αρχηγό του κόμματός του, κ. Καμμένο.
Χρειάζεται αρετή και τόλμη όμως, αγαπητέ κύριε Κουίκ για να κάνουμε εθνική δουλειά. Οσον αφορά το κρίσιμο θέμα της Παιδείας, είναι, είπε, θέμα του υπουργείου Παιδείας. Αν σε αυτά προστεθεί η αποφυγή του να μιλήσει για το Οικουμενικό Πατριαρχείο – ενώ μίλησε με κολακευτικά λόγια για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας- και το λόμπι, τότε άραγε τι μένει;
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου