Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Οι γαλάζιες αμερικάνικες υποσχέσεις της νέας Εθνικής ομάδας

 Τετάρτη, 12 Ιουλίου, 2017Η Εθνική ομάδα περνάει στην εποχή του Κώστα Μίσσα και του αμερικάνικου μπάσκετ που θα προσφέρει κυρίως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο νέος μεγάλος ηγέτης της "επίσημης αγαπημένης". Ο Σωτήρης Γεωργίου αναλύει τα νέα δεδομένα και επιχειρεί να προβλέψει την τελική 12άδα.
Ο Κώστας Μίσσας που είναι τελικός ο "στρατηγός" της ομάδας βρίσκει πολλά παιδιά του με τα οποία πήγε στην κορυφή της Ευρώπης σε επίπεδο Νέων το 2009. Και η 16αδα που επιλέχθηκε είναι η αναμενόμενη και λογική επιλογή καθώς ο Μίσσας δεν έχει κόντρες και απωθημένα με κανέναν και μάλιστα έχει άριστη σχέση με τους παίκτες του. Μάλιστα όπως έμαθα αν και η προετοιμασία και το πρώτο ραντεβού είναι Δευτέρα, θα ξεκινήσουν εκείνη την μέρα οι αθλητές με τις προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις και όχι πχ Σαββατοκύριακο για να μην χάσουν ένα δίημερο ξεκούρασης και διακοπών.Ενώ άλλες εποχές είχαμε πρώτα εξετάσεις και Δευτέρα πχ πρώτο ραντεβού για αναχώρηση για Καρπενήσι.

ΟΙ ΑΡΧΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Ο Μίσσας πήρε αυτούς που έπρεπε να πάρει. Δεν θα έχει τον Κουφό που θέλει να μείνει ΗΠΑ (έχοντας και ένα τραυματισμό) για να βρει και νέο συμβόλαιο και έτσι προφυλάθηκε.  Στην αρχική επιλογή είναι και ο Ντόρσεϊ που βρήκε συμβόλαιο στην Ατλάντα και δεν ξέρουμε τελικά αν περιμένει πράγματι ο Μίσσας τον παίκτη ή κλήθηκε για να πάρει το μήνυμα ότι υπολογίζεται κανονικά για τα επόμενα χρόνια και αν έρθει από φέτος να διεκδικήσει θέση και στην τελική επιλογή.Λογικά δεν θα έχουμε πρόβλημα με τους άλλους ΝΒΑερς και παίκτες που ψάχνουν συμβόλαιο εκεί.  Υπάρχουν παίκτες εκτός 12αδας όπως ο Περπέρογλου,ο Καϊμακόγλου που όμως είναι από άσχημες σεζόν ή τραυματισμούς και πλέον έχουμε υπερπληθώρα παικτών στις θέσεις 3-4. Ο πρωταθλητής στην Ιταλία Μάικ Μπράμος δεν χώραγε πλέον στην γεμάτη περιφέρεια και ο παίκτης του ΠΑΟ πλέον Ίαν Βουγιούκας από τη στιγμή που κατεβαίνει ο Μπουρούσης επίσης δεν είχε χώρο.

Η ΝΕΑ ΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΠΛΗΘΩΡΑ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Γενικά η ομάδα μας δεν έχει πια σημαντικές απουσίες, αλλάζει γενιά όπως λέμε και δίνει σταδιακά την μπάλα στα νέα παιδιά με το Αμερικάνικο μπάσκετ και με προεξέχοντα το σταρ και του ΝΒΑ ήδη Γιάννη Αντετοκούμπο που θα είναι ο ηγέτης μας στα επόμενα χρόνια. Ποιά θα είναι η 12αδα όμως. Στην περιφέρεια Καλάθης,Μάντζαρης,Σλούκας είναι η τριάδα βάση. Λογικά αν δεν αλλάξει κάτι μπαίνει και ο Παππάς με την εμπειρία και τα ντράιβ απέναντι σε κλειστές άμυνες.
Βέβαια εδώ μπορεί να μπει κάλλιστα ο Ντόρσεϊ που έχει πολύ το σκορ και το μακρινό αναγκαίο σουτ αν και δεν έχει πολλές παραστάσεις από το ευρωπαϊκό στιλ αφού προέρχεται από κολλέγιο.  Στις θέσεις 3-4 Παπανικολάου -Παπαπέτρου είναι αμετακίνητοι πίσω από το σταρ και χωρίς θέση Αντετοκούμπο που λογικά ο Μίσσας θα χρησιμοποιεί σε θέσεις 3-4 και καθόλου στην περιφέρεια όπως είχε κάνει ο Κατσικάρης.
Άλλωστε στην Ευρώπη είναι διαφορετικές οι συνθήκες με τις άμυνες ζώνης και χώρου και ο Μίσσας θα θέλει να εκμεταλλευτεί το ύψος του Αντετοκούμπο με πολλά μις ματς και σκεπτόμενο μπάσκετ (ανάλογα και με τον Καλάθη στον άσο).Μπουρούσης και Παπαγιάννης θα είναι τα δύο σέντερ. Ο Πρίντεζης ο βασικός στο "4" που μπορεί να ανεβαίνει και ο Παπαπέτρου.Συνεπώς έχουμε μια 10αδα γεμάτη(Καλάθης, Μάντζαρης, Σλούκας, Παππάς, Αντετοκούμπο, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Πρίντεζης, Μπουρούσης και Παπαγιάννης ).

ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Το ερώτημα είναι τι θα πάρει ακόμα ο Μίσσας για να κλείσει η 12αδα. Και ποια θα είναι η βασική επιλογή στην περιφέρεια (με την έννοια μην μπει σε σκέψεις Ντόρσεϊ αντί Παππά αν και φαίνεται απίθανο για τους λόγους που προείπαμε ).Στο "4" πχ ανεβαίνει όπως είπαμε και ο Παπαπέτρου αλλά παίζει αρκετά και ο Αντετοκούμπο που σε χαμηλά ευέλικτα σχήματα θεωρητικά παίζει και στο σέντερ. Συνεπώς θα πάρει 5ο κοντό για πιθανό τραυματισμό ή 3ο σέντερ για επίσης την πιθανότητα αυτή; Μάλλον ο Μίσσας θα πάρει παίκτες που είναι στο πνεύμα της ομάδας και σε φόρμα και με διάθεση και δεν θα κοιτάξει τόσο την θέση. Ποιοί μένουν πάντως;
Νομίζω ότι ο Θανάσης Αντετοκούμπο αν και έχει έμπειρους παίκτες μπροστά του θα είναι στην 12αδα.Καθώς είναι εργαλείο στην άμυνα, παίκτης με τρομερή ενέργεια και πάθος αλλά άτεχνος για να πάιξει σε σχήματα ψηλά σε θέση "2".Και μην ξεχνάμε ότι αφού είναι και ο αδελφός του ο σταρ της ομάδας μας πάιζει όπως και να το κάνουμε τον ρόλο του χωρίς να είναι κακό αυτό. Συνεπώς δημιουργείται συνωστισμός στις θέσεις 3-4 με τον Θανάση να ανεβαίνει επίσης και στο "4" και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπολογίζεται και στο "2" ο Γιάννης αναγκαστικά αν υπάρξει πρόβλημα τραυματισμού και φάουλ.
Μιας και στις μεγάλες διοργανώσεις που δεν έχεις δικαίωμα αλλαγής αυτός είναι το θέμα.Αν φοβάσαι κοντούς ή ψηλούς και που παίρνεις τον 12ο παίκτη. Συνεπώς με τον Θανάση μέσα μένει μια θέση. Ο Αγραβάνης παίζει και στο σέντερ και αυτό τον σώζει για να έχει πιθανότητητες μιας και δεν χωρά στο "4"αρχικά. Ο Μήτογλου έχει το μακρινό σουτ αλλά είναι για το μέλλον βασικά και τα επόμενα χρόνια. Ο Μπόγρης είναι σέντερ αλλά τότε θα πάμε με τρία σέντερ.Ο Όγκαστ επίσης είναι σέντερ αλλά πιο κινητικός και αθλητικός και ταιριάζει με το Αμερικάνικο στιλ. Συνεπώς έχει πιθανότητες αν και ελάχιστα πάει πιο χαμηλά από την θέση του.

Η  ΤΕΛΙΚΗ 12ΑΔΑ

 Με όλα αυτά βλέπουμε ότι ο Μίσσας έχει δουλειά. Συνεπώς έχουμε μια 10αδα γεμάτη(Καλάθης, Μάντζαρης, Σλούκας, Παππάς , Αντετοκούμπο, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Πρίντεζης, Μπουρούσης και Παπαγιάννης ) που γίνεται εντεκάδα με τον Θανάση Αντετοκούμπο. Και μετά έχουμε αν δεν αλλάξει κάτι την εξής σκέψη.Ενισχύει ο Μίσσας τα γκαρντ οπότε παίρνει Ντόρσεϊ αν είναι διαθέσιμος. Αν όμως δεν είναι, δεν υπάρχει άλλη επιλογή και ο Γιάννης όταν χρειάζεται θα κατεβαίνει και χαμηλότερα. Οπότε τότε πάει με τρία σέντερ που είναι μια σκέψη που θα κάνει ανάλογα και με τους υπάρχοντες αλλά και πιθανούς αντιπάλους. Και αν πάει με τρία σέντερ θα είναι Αγραβάνης ή Όγκαστ καθώς ο Μπόγρης δείχνει αρχικά να έχει λιγότερες πιθανότητες (βέβαια έχει το συν της παλιότερης συνεργασίας του με τον ομοσπονδιακό κόουτς). Ο Μήτογλου θα πάρει απλά την εμπειρία για την ώρα.

"ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ" ΚΑΙ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Πως θα είναι η νέα Ελλάδα όμως;Η Εθνική μας στο νέο της μοντέλο θα έχει ατραξιόν και νέο ηγέτη τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Κατευθείαν από το ΝΒΑ που ήδη πρωταγωνιστεί. Αν και με τη διαφορά του μπάσκετ στην Ευρώπη δεν είναι εύκολο να κάνει εδώ ότι κάνει εκεί, δεν παύει να είναι μακράν ο καλύτερος παίκτης μας και αυτός που ποντάρουμε πάνω του για επιστροφή στα μετάλλια.
Η Ελλάδα στο μπάσκετ πηγαίνει πλέον σε αμερικάνικο μοντέλο. Δίπλα στον Αντετοκούνμπο έρχονται πολλοί Έλληνες ομογενείς αλλά και παιδιά από το ΝΒΑ και θα στηριχθούμε στην ενέργεια πια, στην αθλητικότητα και τα πολλά φόργουορντ και ψηλά σχήματα. Το μοντέλο αυτό βέβαια δεν έχει πολύ σχέση με ότι ξέραμε αν και μπορείς να παίξεις καλή άμυνα από την ενέργεια.
Μιλάμε για μια νέα ομάδα λοιπόν που στα επόμενα 2-3 χρόνια θα έχει και πολλές εμπειρίες ατομικά και σταδιακά ομαδικά. Θα μας ενδιαφέρει μόνο αν θα είμαστε υγιείς και αν θα κατεβαίνουν τα παιδιά από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Το θέμα είναι να προσαρμοστούν όλοι στο νέο στιλ της που αναγκαστικά πρέπει να αποκτήσει και θα είναι πολύ αμερικάνικο. Πάντως ταλέντα έχουμε, σταρ έχουμε, σκόρερ (Ντόρσεϊ)θα έχουμε, φροντ λάιν πλήρης, σούπερ σέντερ ειδικά για μέλλον (Παπαγιάννης) και άμεσα από επόμενη κλήση ο ΝΒΑερ Κουφός και καλή περιφέρεια γενικά.Και στο πόιντ αν και δεν έχουμε νέα παιδιά μεγάλα ταλέντα το υλικό είναι καλό. Δεν υπάρχει πια Σπανούλης ή Διαμαντίδης αλλά έχουμε Γιάννη και νέο στιλ. Όσο για το τρίποντο που πάντα είναι προβλημά μας, έχουμε ένα κλασικό τριποντάκια (Ντόρσεϊ για το μέλλον) και αξιόλογους σουτέρ αν και λείπει ένας Φώτσης πχ και ένας κλασικός ψηλός μακρινός σουτέρ καθώς εκεί υστερεί ακόμα και ο Γιάννης. Από την άλλη όμως μην ξεχνάμε ότι σουτάρει αρκετά καλά για το ύψος του και ο Μπουρούσης και άρα δουλειά μπορεί να γίνει.
Πηγή:Contra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου