Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Δυναμιτίζει το κλίμα η Αγκυρα

Του Βασίλη Νέδου

Το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» έπλεε χθες στον κόλπο της Μόρφου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ανεβάζει τους τόνους η Αγκυρα, αυτή τη φορά με προσωπική επίθεση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας εναντίον του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας όσα είπε προχθές ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη («ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαβγίζει»), αναφέρει σε ανακοίνωση ότι «επιστρέφει αυτολεξεί τις απρεπείς εκφράσεις, αν αυτές χρησιμοποιήθηκαν, από τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα». Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίζεται, επιπλέον, ότι «τέτοιες λέξεις δεν αρμόζουν ούτε στην προσωπικότητα του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα ούτε στο αξίωμα που διατηρεί». Και καταλήγει ότι με αυτή την αφορμή «επαναλαμβάνουμε την προσδοκία ότι οι πολιτικοί που διατηρούν υψηλά αξιώματα στην Ελλάδα, να δείχνουν υπεύθυνη στάση σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία».
Κινητικότητα
Την ίδια στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου συνεχίζεται η τουρκική κινητικότητα, η οποία συνοδεύεται από διαρκείς προκλητικές δηλώσεις εκ μέρους αξιωματούχων της Αγκυρας. Χθες, στα βόρεια του νησιού, στον κόλπο της Μόρφου, βρέθηκε το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός», κάτι που είχε πρακτικά προαναγγελθεί από τον υπουργό Ενέργειας (και γαμπρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Κατά τις δηλώσεις του, ο Αλμπαϊράκ είχε περιγράψει τη συγκεκριμένη κίνηση ως απόρροια των εγγυητικών δικαιωμάτων που έχει η Τουρκία στην περιοχή. Επίσης, προανήγγειλε προμήθεια γεωτρύπανου και πλατφόρμας, προκειμένου να υποστηρίξει την ερευνητική δραστηριότητά της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι δηλώσεις Αλμπαϊράκ απηχούν όσα ήδη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετέδιδε προχθές το βράδυ, όταν οι γεωτρήσεις χαρακτηρίστηκαν ως «μονομερείς ενέργειες» και έγινε προαναγγελία δράσης για προστασία «δικαιωμάτων και συμφερόντων» της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της, αλλά και σε συντονισμό με τους Τουρκοκυπρίους.
Χθες, καταγράφηκε και μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της Ε.Ε. Ερωτηθείσα σχετικά, η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, τόνισε την ανάγκη να αποφεύγονται οι κινήσεις που βλάπτουν στις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και κάθε πηγή τριβών. Στην ανάγκη να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να μην εμπλακούν η Ελλάδα και η Κύπρος «σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που προσπαθεί να στήσει η Τουρκία», αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης. «Δεν υπάρχει καμία πολεμική ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο, και αυτοί που τα διαδίδουν αυτά, ίσως έχουν στόχο να πλήξουν τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλους ζωτικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας» είπε σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ο κ. Χριστοδουλίδης. Οπως τόνισε, «η επόμενη φορά που θα πρέπει να ασχοληθούμε όλοι με αυτό το θέμα πρέπει να είναι όταν θα έχουμε αποτελέσματα από τις έρευνες». Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι για τα οικονομικά αποτελέσματα από τις έρευνες θα περάσει ακόμη αρκετός χρόνος, καθώς οι έρευνες είναι ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο. Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκαν σε δηλώσεις τους στην Κύπρο και ο υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης, όπως και εκείνος της Αμυνας Γ. Φωκαΐδης.
«Η λογική του νταή της γειτονιάς δεν φοβίζει κανέναν και πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό στην Αγκυρα» δήλωσε χθες ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γ. Κουμουτσάκος (Πρακτορείο 104,9), τονίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «θα ασκήσει, όπως εκείνη κρίνει, τα νόμιμα και κυριαρχικά της δικαιώματα». Η Αγκυρα «αγνοεί βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε για τις τουρκικές προκλήσεις ο αρμόδιος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρ. Λοβέρδος. Σημειώνεται, τέλος, ότι και χθες το πρωί (10.35) καταγράφηκε μια εμπλοκή τουρκικών και ελληνικών F-16 στα νότια της Λέσβου.
Επιμένει για τους οκτώ ο Τούρκος πρέσβης
Τη σταθερή τουρκική θέση για επιστροφή των οκτώ φυγάδων στρατιωτικών, αλλά και δύο ακόμη που κρατούνται στην Ελλάδα, επανέλαβε χθες ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ. Αφορμή στάθηκε εκδήλωση της πρεσβείας και συνέντευξη Τύπου του πρέσβη για τη συμπλήρωση ενός έτους από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ο κ. Τσεβίκ κινήθηκε σε αρκετά χαμηλούς τόνους, αναφέροντας ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη αποφασίσει τα επόμενα βήματά της μετά την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ φυγάδων, με το σκεπτικό ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στη γειτονική χώρα. Οπως είπε, η Τουρκία έχει ενημερωθεί μέσα από επίσημους διαύλους για το σκεπτικό της απόφασης, δεν έχει, ωστόσο, λάβει ακόμη αντίγραφό της. Ο κ. Τσεβίκ εκτίμησε, επίσης, ότι άσχετα από τη δικαστική απόφαση, η ελληνική κοινή γνώμη δεν έχει καμία αμφιβολία για τη συμμετοχή των οκτώ στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με άλλα αιτήματα έκδοσης, κυρίως στη Γερμανία, ο κ. Τσεβίκ ήταν πιο αιχμηρός, λέγοντας ότι «με μια προσέγγιση της μορφής “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου” δεν μπορούμε να έχουμε καμία εταιρική σχέση ή συμμαχία». Και τόνισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος της «ατιμωρησίας» όσων συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος ή συνεργάστηκαν γι’ αυτήν μέσα από τις τάξεις της «εγκληματικής οργάνωσης FETO».
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου