Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Σοκ και δέος για τους φορολογουμένους από τους φόρους στα εκκαθαριστικά

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Διπλάσιους φόρους καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, εξέλιξη που οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση της φορολογίας.
Σύμφωνα με στοιχεία μεγάλων λογιστικών γραφείων, η μεσοσταθμική αύξηση στα εκκαθαριστικά σημειώματα είναι της τάξης του 35%-40%, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου ο φόρος έχει διπλασιασθεί. Μάλιστα, αναφέρουν ότι ο φόρος πέρασε τη διαφορά (μεταξύ των εισοδημάτων 2015-2016) του εισοδήματος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισοδήματα ύψους περίπου 66.000 ευρώ το 2015 και 76.000 ευρώ το 2016 καλείται να πληρώσει 21.646 ευρώ από 10.692 ευρώ το προηγούμενο έτος. Από το παράδειγμα προκύπτει ότι το επιπλέον ποσό των 10.000 ευρώ που «έβγαλε» ο φορολογούμενος το πήρε στο ακέραιο η εφορία.
Τα παράλογα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας αφενός της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά κυρίως από τον επαχθέστερο τρόπο φορολόγησης όσων έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και ελευθέριο επάγγελμα.
Το σοκ που έχει υποστεί το 40% των φορολογουμένων που έχει λάβει χρεωστικό σημείωμα είναι μεγάλο και δύσκολα ξεπερνιέται, καθώς είναι αδύνατο να καταφέρουν, όπως υποστηρίζουν αρκετοί εξ αυτών, να πληρώσουν τα ποσά αυτά σε 3 διμηνιαίες δόσεις. Το πιθανότερο είναι να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων και, εάν δεν μπορέσουν και πάλι να πληρώσουν (καθώς από τον Ιούλιο και μετά εκτός από τον φόρο εισοδήματος έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ), να ενταχθούν στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η νέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των μισθωτών που έχουν παράλληλα εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα, καθώς και των αυτοαπασχολουμένων και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων συνετέλεσαν στη αύξηση της φορολογίας και, όπως προαναφέρθηκε, το κράτος μπαίνει ισότιμος συνεταίρος στα εισοδήματα των φορολογουμένων, χωρίς ωστόσο να προσφέρει τίποτα.
Μέχρι και το 2015 τα εισοδήματα από το ελευθέριο επάγγελμα φορολογούνταν με ξεχωριστή κλίμακα και με πρώτο φορολογικό συντελεστή 26%, ενώ τα εισοδήματα από τις μισθωτές υπηρεσίες με άλλη κλίμακα και με τον πρώτο φορολογικό συντελεστή να διαμορφώνεται στο 22%. Τα εισοδήματα του 2016, τόσο από το ελευθέριο επάγγελμα όσο και από τις μισθωτές υπηρεσίες, φορολογούνται ενιαία (με μία φορολογική κλίμακα), εξέλιξη που οδηγεί σε υψηλότερους συντελεστές που φθάνουν μέχρι και 45%. Η κυβέρνηση επί της ουσίας τιμωρεί τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αυξάνοντας σημαντικά τη φορολογία, με αποτέλεσμα τα εκκαθαριστικά σημειώματα να είναι υψηλότερα από αυτά που είχαν εκδοθεί το περυσινό διάστημα και από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις ιστορικά.
Για παράδειγμα:
• Φορολογούμενος με εισόδημα το 2015 (φορολογική δήλωση 2016) 66.728,05 ευρώ το οποίο προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες και ελευθέριο επάγγελμα κλήθηκε να πληρώσει επιπλέον φόρο (αυτός που προκύπτει από την εκκαθάριση, συνολικά πλήρωσε περισσότερα) 10.692 ευρώ.
Το 2016 (δήλωση 2017) το εισόδημα αυξήθηκε και ανήλθε στις 76.788,22 ευρώ. Η αύξηση αυτή του εισοδήματος οδήγησε σε ισόποση περίπου αύξηση της φορολογίας. Συγκεκριμένα ο επιπλέον φόρος έφθασε τις 21.646.51 ευρώ. Δηλαδή, ο φόρος υπερδιπλασιάσθηκε.
• Φορολογούμενος με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες το 2015 ύψους 20.000 ευρώ και από το ελευθέριο επάγγελμα 25.000 ευρώ. Ο φόρος που είχε καταβληθεί για τα εισοδήματά του το 2015 ήταν 9.600 ευρώ, ενώ για τα εισοδήματα του 2016 ο φόρος φθάνει τις 12.851 ευρώ, το οποίο είναι αυξημένο κατά 34% συγκριτικά με το 2015.
• Φορολογούμενος με εισοδήματα από ακίνητα 20.000 ευρώ. Το 2015 πλήρωσε στην εφορία 3.960 ευρώ φέτος θα πληρώσει 4.600 ευρώ. Αύξηση 16,1%.
• Φορολογούμενους με φορολογητέο εισόδημα 55.000 ευρώ. Κατέβαλε στην εφορία φέτος (συμπεριλαμβάνεται και ο παρακρατηθείς φόρος) συνολικά 23.000 ευρώ. Ο ΕΦΚΑ για το 2017 ανέρχεται στις 13.700 ευρώ. Συνολικά το κράτος παίρνει από τον φορολογούμενο το 66,7% του εισοδήματος. Σε αυτή την περίπτωση το κράτος διατηρεί το «πλειοψηφικό πακέτο».
Τι δείχνει η εκκαθάριση
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 5.674.630 δηλώσεις και προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
• Οι 2.316.955 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αποτελούν το 40,83% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο συνολικού ύψους 2,989 δισ. ευρώ. Κάθε ένας από αυτούς θα καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο κατά μέσον όρο το ποσό των 1.290 ευρώ. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.
• Οι 895.454 δηλώσεις είναι πιστωτικές και αποτελούν το 15,78% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί. Δηλαδή, ισάριθμοι φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 326,66 εκατ. ευρώ. Κατά μέσον όρο ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει 365 ευρώ.
• Οι 2.462.321 δηλώσεις είναι μηδενικές. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 43,39 % του συνόλου.
Πιθανό το ενδεχόμενο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε 4 δόσεις
Πιθανό είναι να καταβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε 4 δόσεις (αντί για 5), καθώς ακόμη οι πιστωτές της χώρας δεν έχουν απαντήσει στην ελληνική κυβέρνηση επί του σχετικού αιτήματος. Αν συμβεί αυτό, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα «ζοριστούν» σημαντικά, αφού ταυτόχρονα με τον αυξημένο φόρο εισοδήματος θα πρέπει να πληρώσουν υψηλότερα ποσά για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση θα επιμεριστεί σε 4 δόσεις.
Οι δανειστές, που είναι αντίθετοι σε κάθε παράταση που δίνει το υπουργείο Οικονομικών, δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί, από τη στιγμή που υπάρχει ο σχετικός νόμος που προβλέπει την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, δεν φροντίζουν ώστε η εκκαθάρισή του να γίνει νωρίτερα. Επίσης δεν μπορούν να αντιληφθούν το νόημα να νομοθετείται κάτι και στο τέλος του έτους να δίνεται παράταση, όπως ακριβώς κάνει η κυβέρνηση και με τις παραγραφόμενες υποθέσεις.
Σημειώνεται ότι τον ΕΝΦΙΑ πληρώνουν πάνω από 7,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι και η εκκαθάρισή του θα ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η φορολογική διοίκηση ξεκινάει τη διαδικασία εκκαθάρισης και ανάρτησης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε υπολογίσει την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, το 2016 στα ταμεία του Δημοσίου εισήλθαν περίπου 550 εκατ. ευρώ περισσότερα. Συγκεκριμένα εισπράχθηκαν 3,2 δισ. ευρώ από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου