Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Ο ομογένης Μιχάλης Καρλούτσος επικεφαλής Πρωτοκόλλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ


Ο κ. Μιχάλης Καρλούτσος κεντρικός ομιλητής σε ομογενειακή εκδήλωση.
Του Θεοδώρου Καλμούκου.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο κ. Μιχάλης Καρλούτσος διορίσθηκε ως ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα στη θέση του επικεφαλής Πρωτοκόλλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Ο κ. Καρλούτσος ξεκινάει την εργασία του στις 23 Ιουλίου.
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Καρλούτσος, ο οποίος κομίζει πείρα πολλών ετών στην πολιτική και τις δημόσιες σχέσεις, είπε πως «είναι μία καταπληκτική ευλογία και τιμή για μένα και ελπίζω ότι θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες όλων ως επικεφαλής του Πρωτοκόλλου της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».
Συμπλήρωσε πως «είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου και είμαι ευγνώμων στον Γιώργο Τζιτζίκο και τον Ράινς Πρίμπους, οι οποίοι προώθησαν το όνομά μου». Και συνέχισε: «Σ’ όλη μου τη ζωή ήθελα να υπηρετήσω τη χώρα μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και χαίρομαι που θα μπορέσω να το κάνω τώρα σ’ αυτή την κυβέρνηση και κάτω από αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν στον κόσμο» και τόνισε πως «είναι μία απίστευτη τιμή και μία μεγάλη πρόκληση».
Εξηγώντας τη φύση της εργασίας του, ανέφερε ότι «το Γραφείο Πρωτοκόλλου βασικά προάγει την υπεράσπιση της διπλωματίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το ονομάζουν ‘το πρώτο χέρι της διπλωματίας’ και ο Αρχηγός της Διπλωματίας είναι ο Υπουργός Εξωτερικών. Καθιερώνουμε το Πρωτόκολλο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης ανά τον κόσμο με την οποία έχουμε σχέσεις». Τόνισε ότι «ο προϊστάμενός μου θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ρεξ Τίλερσον».
Ο κ. Μιχάλης Καρλούτσος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο στο Ορος των Ελαιών στα Ιεροσόλυμα. Διακρίνεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.Φωτογραφία: Οικογένεια Καρλούτσου.
Στην ερώτηση πώς πήρε αυτή την υψηλή θέση, απάντησε: «Εάν δείτε κάθε βήμα της καριέρα μου κατά τα τελευταία 25 χρόνια, από τις πολλές επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, την εργασία μου στην πολιτική, την εργασία που έκανα για τον Πάπα Φραγκίσκο στα Ιεροσόλυμα, κατόπιν στη Λέσβο και μετά βέβαια στη Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη πέρυσι, νομίζω ότι όλα αυτά συντέλεσαν στην προετοιμασία μου για την ανάληψη τούτης της θέσης αυτή τη στιγμή».
Πρόσθεσε πως «αισθάνομαι πιο έτοιμος από ποτέ και ευχαριστώ τον Θεό που έχω καλούς φίλους μέσα στην κυβέρνηση οι οποίοι είδαν την εργασία που έχω κάνει και αισθάνθηκαν πως ήμουν έτοιμος να αναλάβω αυτή τη θέση».
Οταν τον ρωτήσαμε αν είναι μόνιμη η θέση, ο κ. Καρλούτσος απάντησε πως «είναι πολιτικός διορισμός από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και εργάζομαι χάρη στην εύνοια του Προέδρου και του Υπουργού Εξωτερικών και πρώτα ο Θεός θα κάνω καλή δουλειά και θα μείνω έως ότου και μείνουν και εκείνοι».
Ο κ. Μιχάλης Καρλούτσος με την σύζυγό του Αναστασία. Φωτογραφία: Οικογένεια Καρλούτσου.
Αναφορικά εάν έχει συναντηθεί με τον Πρόεδρο προσωπικά, απάντησε: «Οχι δεν έχω συναντήσει τον Πρόεδρο προσωπικώς. Εχω τύχει σε πολλές εκδηλώσεις μαζί του αλλά όχι προσωπικώς δεν τον έχω συναντήσει. Δεν είναι ο τύπος μου να προωθώ τον εαυτό μου, γι’ αυτό όταν είχα την ευκαιρία κατά τους προηγούμενους μήνες δεν επιδίωξα να βγάλω φωτογραφία ή να κάνω χειραψία, ωστόσο προσβλέπω σ’ αυτή τη στιγμή και φυσικά θα υπάρξουν πολλές τέτοιες στιγμές».
Οταν τον ρωτήσαμε αν νομίζει πως θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελληνοαμερικανική μας Κοινότητα με τα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό και συγκεκριμένα αν θα μιλούσε στον Πρόεδρο και στον Υπουργό Εξωτερικών, τόνισε:
«Νομίζω πως αυτή είναι μία πολύ σπουδαία ερώτηση και θα την απαντήσω ως εξής: Το όνομά μου είναι Μιχάλης Καρλούτσος και όλοι γνωρίζουν ποιος είμαι και τι πρεσβεύω. Είμαι πολύ υπερήφανος Ελληνοαμερικανός και πολύ υπερήφανος Ελληνορθόδοξος Χριστιανός και δεν θα ντραπώ ποτέ να εκφράσω τη γνώμη μου ιδιαίτερα για τα θέματα που γνωρίζω. Οπότε για τα θέματα που ενδιαφέρουν την Κοινότητά μας, είτε είναι η Κύπρος, είτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε το όνομα της Μακεδονίας, είτε η Βόρειος Ηπειρος από την οποία όπως γνωρίζετε κατάγεται η μητέρα μου, αυτά είναι θέματα τα οποία σημαίνουν τα πάντα για μένα.
»Θα εκφράσω τη γνώμη μου αλλά σεβαστικά στο γεγονός ότι τώρα είμαι μέρος μιας κυβέρνησης και θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά ελπίζω να κάνω τους ανθρώπους με τους οποίους θα συζητώ να καταλάβουν γιατί τα θέματα στα οποία πιστεύω είναι επίσης καλά για την Αμερική. Με την πολιτική, η Αμερική πρώτα, πρέπει πάντοτε να το έχει κάποιος αυτό στο μυαλό του, αλλά ξέρω πώς να το κάνω».
Μιλώντας για τη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας το περασμένο καλοκαίρι στην Κρήτη, στη διοργάνωση και λειτουργικότητα της οποίας ο κ. Καρλούτσος έπαιξε κορυφαίο ρόλο, υπογράμμισε πως «το κεντρικό σημείο για μένα ήταν η παρουσία του Αγίου Πνεύματος κι αυτό είναι κάτι απολύτως αδιαμφισβήτητο, διότι μόνο με την χάρη του Θεού και τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος θα μπορούσε να συνέλθει η Σύνοδος με όλα όσα συνέβαιναν.
Ο κ. Μιχάλης Καρλούτσος με την σύζυγο του Αναστασία και τα παιδιά τους σε επίσκεψη τους στην Ακρόπολη. Φωτογραφία: Οικογένεια Καρλούτσου.
»Συγκεκριμένα, είχαμε την παρέμβαση της Ρωσικής Εκκλησίας, την πολιτική κατάσταση στον κόσμο εκείνη την εποχή και η οποία φυσικά υπάρχει και σήμερα. Το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και οι αδελφοί του Προκαθήμενοι είχαν το κουράγιο να την συγκαλέσουν για μένα ήταν κάτι το αξιοθαύμαστο και ήταν πράγματι ευλογία για μένα που ήμουν μέρος αυτής της προσπάθειας».
Στην ερώτηση πώς πηγαίνουμε ως Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, τόνισε πως «έχουμε τους αγώνες μας» και πρόσθεσε πως «έχουμε μία απίστευτη Κοινότητα γεμάτη από δυναμικούς ηγέτες με πραγματικά αφοσιωμένους ανθρώπους οι οποίοι αγαπούν την πολιτιστική τους ταυτότητα. Εχουμε επίσης και τις προκλήσεις μας όπως πολλές εθνικές ομάδες, πώς να παραμείνουμε Ελληνες αλλά επίσης και Αμερικανοί. Πώς να παραμείνουμε Ορθόδοξοι, αλλά επίσης και καλοί Αμερικανοί.
Νομίζω ότι αυτές οι προκλήσεις γίνονται πιο σπουδαίες όταν οι ηγέτες μας, η Κοινότητα ή η Εκκλησία δεν παρέχουν δυστυχώς τη δέουσα ηγεσία και το όραμα, κάτι το οποίο είναι αισθητό, αλλά είμαστε μία δυνατή Κοινότητα και πιστεύω ότι στο τέλος θα είμαστε εντάξει».
Ο κ. Μιχάλης Καρλούτσος και η σύζυγός του Αναστασία έχουν τέσσερα παιδιά, τον Αλέξανδρο, την Κωνσταντίνα, τον Στυλιανό και τον Μιχάλη τον νεότερο. Επίσης, μαζί τους μένει και ο βαπτιστικός τους ο Τζόσουα. Ο κ. Καρλούτσος γνωρίζει άριστα τα ελληνικά εθνικά θέματα και σίγουρα τα θέματα της Εκκλησίας γενικά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου ειδικότερα.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου