Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο – Τι απαντά με επιστολή της η «ENERGEAN Oil & Gas» για τις περιβαλλοντικές συνέπειες





Η μέχρι σήμερα εμπειρία και το προφανές παράδειγμα του Πρίνου, αποδεικνύουν ότι η βιομηχανία πετρελαίου μπορεί να συμβαδίσει αρμονικά με το περιβάλλον, την τουριστική και αλιευτική δραστηριότητα…
Τα παραπάνω μεταξύ άλλων τονίζονται από την εταιρία «ENERGEAN Oil & Gas» η οποία σε επιστολή – απάντηση σχετικά με τις ανησυχίες και επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν στο κεντρικό άρθρο της εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ της Δευτέρας» δίνει απαντήσεις και σε όλα τα ζητήματα που εθίγησαν.
Την απάντηση συνυπογράφουν οι κ.κ. Άγγελος Μαστραντώνης Αντιπρόεδρος και Δνων Σύμβουλος της εταιρίας, κος Κων/νος Νικολάου Τεχνικός Σύμβουλος της «ENERGEAN» και αρμόδιος για το project του Κατακόλου.
Στην επιστολή επαναλαμβάνεται ότι ο σχεδιαστής δεν προβλέπει τοποθέτηση εξέδρας εργασιών μέσα στην θάλασσα αλλά στον χερσαίο χώρο και δίπλα στον βιολογικό καθαρισμό και δεν πρόκειται να έχει οπτική ή ηχητική επαφή με το ίδιο το λιμάνι και τις κατοικημένες του περιοχές.
Εκφράζεται παράλληλα η επιθυμία για αναλυτική ενημέρωση κάτι που η Εταιρία έχει ζητήσει από μόνη της, από τους τοπικούς φορείς, ενώ για την απασχόληση εργατικού δυναμικού από τον Πύργο και το Κατάκολο, επισημαίνεται ότι αυτό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την συγκεκριμένη Εταιρία.
Ειδικότερα η απάντηση έχει ως εξής:
«Με αφορμή το άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 29 Μαϊου στην έγκριτη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, με τον τίτλο »Προφορικές διαβεβαιώσεις δεν φτάνουν» και το οποίο έχει σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην περιοχή του Κατακόλου, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:
1) Όπως κατ΄επανάληψη έχει τονίσει η Energean Oil & Gas, ο σχεδιασμός δεν
προβλέπει την τοποθέτηση εξέδρας στην θάλασσα. Το εγχείρημα θα γίνει από τον χερσαίο χώρο ο οποίος βρίσκεται δίπλα στην ήδη διαμορφωμένη περιοχή του βιολογικού καθαρισμού του Πύργου, χωρίς οπτική επαφή ή ηχητική επαφή με το λιμάνι του Κατακόλου και τις κατοικημένες περιοχές. Για την αποφυγή, δε, οποιασδήποτε όχλησης προς την τοπική κίνηση, έχει επιλεγεί η πραγματοποίηση της γεώτρησης στη διάρκεια χειμερινής περιόδου, πιθανότατα μεταξύ 2019-2020.
2) Η εταιρεία μας έχει κατ΄επανάληψη αναφερθεί αναλυτικά με εκτενείς ανακοινώσεις της στον σχεδιασμό και σε όλες τις παραμέτρους του έργου, τις οποίες έχει φιλοξενήσει και η εφημερίδα σας, ενώ συνεντεύξεις εκπροσώπων της εταιρείας έχουν φιλοξενηθεί σε τοπικά ΜΜΕ, όπως η Ολυμπία Ραδιοφωνία Τηλεόραση κ.α.
Επιπλέον, παρείχε αναλυτική ενημέρωση στην ανοικτή ημερίδα που οργάνωσε τον Μάιο του 2016 η Επαγγελματική – Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών Νομαρχιακού Τμήματος Ηλείας (ΕΕΤΕΜ Ηλείας) στον Πύργο, με αποκλειστικό θέμα την ανάπτυξη του κοιτάσματος στο Κατάκολο. Ακόμη, η Energean Oil & Gas έχει συμμετάσχει το παρελθόν σε δύο άλλες δημόσιες ενημερώσεις στο Δημαρχείο Πύργου με την προηγούμενη αρχή
3) Στις 4-8-16 απευθύναμε επιστολή στη Δημοτική Αρχή (Δήμαρχος, Πρόεδρος Δ.Σ, Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων), επισημαίνοντας ότι είμαστε έτοιμοι για εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση, σε ημερομηνία και χώρο που θα καθοριστεί από τη Δημοτική Αρχή, χωρίς έως τώρα να μας έχει γίνει γνωστός κάποιος προγραμματισμός.
4) Με τις εμπλεκόμενες αρχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και Τομέας Ενέργειας και Περιβάλλοντος) βρισκόμαστε  σε τακτική επαφή, παρέχοντας ενημέρωση για την πορεία του έργου. Όπως η Energean Oil & Gas έχει ανακοινώσει επισήμως (29/11/2016), το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου έχει πλέον τεθεί σε φάση ανάπτυξης και σχετικά έχει υποβληθεί Πρόγραμμα Ανάπτυξης του κοιτάσματος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μετά την έγκριση του Προγράμματος Ανάπτυξης και αναλόγως της προόδου του έργου, η εταιρεία θα ζητήσει την διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης  υπό την αιγίδα και τον συντονισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και της Εταιρείας Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων.
5) Αμέσως μετά την οριστική έγκριση του Προγράμματος Ανάπτυξης του κοιτάσματος θα δρομολογηθεί η εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ), μετά την έγκριση της οποίας θα εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες επέμβασης, εγκατάστασης και λειτουργίας. Έχουν προηγηθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων , η Περιβαλλοντική Μελέτη Βάσης (ά και β’ φάση) και η  Μελέτη Προκαταρκτικού Προσδιορισμού Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων. Για την εκπόνηση της ΜΠΚΕ, η οποία βάσει του νόμου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, θα απαιτηθεί διάστημα περίπου ενός έτους και, εν συνεχεία, η εταιρεία προτίθεται να λάβει την οριστική επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, εκτιμώντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα καθώς και τις γενικότερες συνθήκες της πετρελαϊκής αγοράς.
Σε σχέση με τους προβληματισμούς που περιλαμβάνονται στο άρθρο,  θα θέλαμε να επισημάνουμε για άλλη μία φορά τα εξής:
1) Η εμπειρία από την παραγωγή του Πρίνου αποτελεί ένα προφανές παράδειγμα για το ότι η βιομηχανία πετρελαίου μπορεί να συμβαδίσει αρμονικά με το περιβάλλον, την τουριστική και την αλιευτική δραστηριότητα. Θα αναφέρουμε μόνο ενδεικτικά ότι από το 1981 υπάρχει ανελλιπώς παραγωγή υδρογονανθράκων (και μάλιστα με τη λειτουργία τεσσάρων εξεδρών στην θάλασσα) με χαρακτηριστικά:
-Την απουσία οποιουδήποτε περιβαλλοντικού συμβάντος στον Κόλπο της Καβάλας και σε περιοχές με μεγάλες περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες (λ.χ. Δέλτα Νέστου) και αντίθετα, τη σήμανση της περιοχής με δεκαπέντε γαλάζιες σημαίες στις κοντινές παραλίες
-Τη συνεχώς αυξανόμενη τουριστική δραστηριότητα τόσο στην Θάσο (TOP 10 στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας με περισσότερες από ένα εκατ. αφίξεις ετησίως και δεκάδες πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα να έχουν αναπτυχθεί και να λειτουργούν σε καθεστώς πληρότητας ΜΕΤΑ την εγκατάσταση των εξεδρών και την έναρξη παραγωγής) όσο και στην Καβάλα, το λιμάνι της οποίας, παρόλο που δεν αποτελεί παραδοσιακή υποδομή φιλοξενίας κρουαζιερόπλοιων, δέχεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερες αφίξεις
-Τη λειτουργία της τρίτης μεγαλύτερης Ιχυθόσκαλας της χώρας, μετά το Κερατσίνι στην Αττική και την Μηχανιώνα στην Θεσσαλονίκη, πραγματικότητα προφανώς εντυπωσιακή, αν αναλογιστούμε ότι η Καβάλα είναι μία πόλη 70.000 κατοίκων.

2) Η απασχόληση ντόπιου εργατικού δυναμικού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Energean καθώς και βασικό συστατικό επιτυχίας του μοντέλου του Πρίνου, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι άμεσα και τουλάχιστον τριπλάσιοι έμμεσα. Όπως έχουμε ανακοινώσει και έχει δημοσιεύσει και η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, εκτιμούμε ότι με άξονα την ανάπτυξη του κοιτάσματος στο Δυτικό Κατάκολο θα δημιουργηθούν περί τις 60 άμεσες θέσεις εργασίας και τριπλάσιες έμμεσες. Πέραν της γεωτρητικής εξειδικευμένης ομάδας, είναι σαφές ότι απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί στο ντόπιο δυναμικό.
3) Ο πόρος του 5% που αναλογεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΔΕΝ είναι ζήτημα για το οποίο η εταιρεία έχει κάποια αρμοδιότητα. Αποτελεί μέρος της φορολογίας (συνολικά 25%) των κερδών από την δραστηριότητα και εισπράττεται από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως κάθε φορολογία. Ο τρόπος κατανομής του 5% που αναλογεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ζήτημα του ελληνικού Δημοσίου.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Άγγελος Μαστραντώνης,                                        Κωνσταντίνος Νικολάου,
Αντιπρόεδρος και Δ/Σύμβουλος                   Τεχνικός Σύμβουλος Energean Oil & Gas
Energean Oil & Gas S.A                                Αρμόδιος για το project του Κατακόλου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου