Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων. ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Ελεύθερος ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ


Δευτέρα, 12 Ιουνίου, 2017

Ελεύθερος αφέθηκε ο γιος του Μοαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος κρατείτο από παραστρατιωτικούς στη δυτική Λιβύη από το 2011. Άγνωστο είναι το πού βρίσκεται.

Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ κρατείτο στην πόλη Ζέντεν και αφέθηκε ελεύθερος στη βάση νόμου περί αμνηστίας, τον οποίο ψήφισε το (μη αναγνωρισμένο) κοινοβούλιο που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.
Την απελευθέρωσή του επιβεβαίωσε ο δικηγόρος του, Χάλεντ αλ Ζαΐντι. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, έχει ήδη αναχωρήσει για άλλη πόλη, την οποία δεν αποκάλυψε για λόγους ασφαλείας.
Ο 44χρονος Σαΐφ ήταν το γνωστότερο από τα παιδιά του Καντάφι και κάποιοι τον θεωρούσαν πιθανότερο διάδοχο του πατέρα του. Δεν είναι σαφές τι ρόλο θα μπορούσε να παίξει σήμερα στη Λιβύη όπου αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις και πολιτικές ομάδες ανταγωνίζονται για την εξουσία.
Ορισμένοι στην ανατολική Λιβύη, όπου ο στρατιωτικός διοικητής Χαλίφα Χάφταρ ενισχύει τη θέση του, πίεζαν για την αποφυλάκισή του, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν και πάλι την επιρροή τους στις πολιτικές εξελίξεις προσωπικότητες του παλαιού καθεστώτος.
Η Ταξιαρχία Αμπού Μπακρ αλ Σαντίκ, που ήταν υπεύθυνη για την κράτηση του Σαΐφ, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να τον απελευθερώσει μετά από αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης της κυβέρνησης που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη. «Επιβεβαιώνουμε ότι αναχώρησε από τη Ζεντέν την 14η ημέρα του Ραμαζανιού», δηλαδή την Παρασκευή, ανέφερε στην ανακοίνωσή της.
Το 2015 δικαστήριο της Τρίπολης είχε καταδικάσει σε θάνατο τον Σαΐφ για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης και της εκτέλεσης διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της επανάστασης κατά του πατέρα του.
Η πόλη Ζέντεν, που ενίσχυσε τον ρόλο της μετά την επανάσταση και βρίσκεται σε σύγκρουση με τις αρχές της Τρίπολης, είχε αρνηθεί να τον παραδώσει. Να σημειωθεί ότι ο Σαΐφ καταζητείται και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Παραμένει αδιευκρίνιστο ποιους όρους μπορεί να έθεσε η Ταξιαρχία για να απελευθερώσει τον κρατούμενο, ο οποίος θεωρείτο ισχυρό «διαπραγματευτικό χαρτί».
Ανακοίνωση του στρατιωτικού και του δημοτικού συμβουλίου της Ζέντεν καταδίκαζε την απόφαση της αποφυλάκισής του χαρακτηρίζοντάς την «προδοσία απέναντι στο αίμα των μαρτύρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου