Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Ρεκόρ δανεισμού σε δολάρια ΗΠΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε επίπεδα ρεκόρ έχει φθάσει ο δανεισμός των κινεζικών ομίλων σε δολάρια. Ως αποτέλεσμα ενισχύεται σταθερά η συμμετοχή της Κίνας στους σχετικούς παγκόσμιους δείκτες, οι οποίοι συναπαρτίζονται από τα εταιρικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών. Οι επενδυτές, που τους παρακολουθούν και αγοράζουν κινεζικά εταιρικά ομόλογα, ανησυχούν μήπως υπάρχει υπερέκθεσή τους σε αυτά.
Η ταχύτατη στροφή των κινεζικών εταιρειών προς τις υπεράκτιες αγορές ομολόγων γίνεται εν μέρει ως απάντηση στις πολιτικές παρεμβάσεις εντός συνόρων, για να παταχθεί η ανεξέλεγκτη αύξηση της μόχλευσης. Επιπροσθέτως, αυτό δείχνει και ότι η Κίνα πλέον έχει βυθιστεί στο χρέος, το οποίο έχει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα. Συνολικά, το χρέος της χώρας ανέρχεται στο σχεδόν 300% του ΑΕΠ. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s επισημαίνει πως αυτός ήταν και ο λόγος, που πρόσφατα υποβάθμισε τη χώρα ως προς τη δανειοληπτική της ικανότητα πρώτη φορά σε 30 χρόνια.
Εξαιρώντας τα ομόλογα που λήγουν άμεσα καθώς και την καταβολή των τόκων τους, οι πωλήσεις εταιρικών ομολόγων το τελευταίο 12μηνο στις αναδυόμενες αγορές ανήλθαν σε 75 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 54 δισ. δολαρίων από την Κίνα αποκλειστικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan. Σχεδόν οι μισές από τις μεικτές πωλήσεις εταιρικών ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές προέρχονται από κινεζικούς ομίλους. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πως η έκδοση αξιογράφων σε άλλες αναδυόμενες αγορές, πλην της Κίνας, έχει εξασθενήσει κυρίως λόγω της πτώσης στις τιμές των εμπορευμάτων και της βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης. Ορισμένοι από τους δείκτες των αγορών θέτουν ανώτατο όριο στον ανά χώρα συντελεστή, αλλά οι περισσότεροι επιδιώκουν να έχουν την ευρύτερη δυνατή εκπροσώπηση των παικτών τους. Αυτό σημαίνει ότι οι δείκτες πρέπει να αυξήσουν τον συντελεστή της Κίνας, ενώ και οι επενδυτές των οποίων τα χαρτοφυλάκια παρακολουθούν τέτοιους δείκτες πρέπει αναλόγως να προσαρμοστούν. «Δημιουργείται κίνδυνος για τα διεθνούς βεληνεκούς επενδυτικά χαρτοφυλάκια – κανείς δεν θέλει να έχει μεγάλη ποσότητα καλών τίτλων», επισημαίνει ο Γκρεγκ Σαϊτσίν, επικεφαλής του τμήματος τίτλων αναδυόμενων αγορών της ΑllianzGlobalInvestments.
Eιδικότερα, στον δείκτη εταιρικών ομολόγων αναδυόμενων αγορών Markit iBOXX η Κίνα σήμερα αντιστοιχεί στο 20% και πλέον, ενώ το 2007 βρισκόταν μόλις στο 0,5%.
Επιπλέον, στον δείκτη CEMBI Boad Index, που έχει καταρτίσει η JPMorgan, η Κίνα αντιστοιχεί στο 21%, εν συγκρίσει με το κάτω του 4% το 2010. Ακόμα, στον δείκτη iBoxx, ο οποίος παρακολουθεί τα εταιρικά ομόλογα σε δολάρια σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες χώρες, η συμμετοχή της Κίνας ανήλθε στο 8% από το κάτω του 1% προ πέντε ετών. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι κινεζικοί όμιλοι θα ξεπεράσουν με ευκολία φέτος τα 108 δισ. δολάρια σε αξία νέων ομολόγων, τα οποία είχαν εκδοθεί το 2016.
Το 2014 είχαν εκδοθεί τίτλοι αξίας 116 δισ. δολαρίων, ενώ το 2010 οι εκδόσεις είχαν φθάσει μόλις τα 14 δισ. δολάρια. Πάντως, οι διαχειριστές κεφαλαίων δείχνουν ικανοποιημένοι από την έκδοση κινεζικών εταιρικών ομολόγων, εφόσον εκεί διοχετεύουν μέρος των επενδύσεών τους. Γενικά, οι κινεζικοί όμιλοι έχουν καλές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους. Αντιθέτως, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των εταιρικών ομολόγων από κρατικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε άλλες μεγάλες αναδυόμενες αγορές, λόγου χάριν, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Βραζιλίας. Η κινεζική κυβέρνηση, πάντως, έχει αποδυθεί σε εκστρατεία να αποκλιμακώσει τη μεγάλη αύξηση στην έκδοση ομολόγων σε δολάρια – και αυτό γινόταν ακόμα και πριν από την κίνηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης της Moody’s να υποβαθμίσει την Κίνα.
Πάντως, οι πωλήσεις εταιρικών ομολόγων μάλλον δεν θα διακοπούν πλήρως, επειδή η εύρεση ρευστού στη διεθνή αγορά βοηθάει τις επιχειρήσεις να παρακάμψουν περιορισμούς εντός Κίνας, οι οποίοι εφαρμόζονται για να ανασχεθεί η φυγή κεφαλαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου