Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Εντονο παρασκήνιο με Κυπριακό


«Επιτυχία στη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα θα είναι εάν τα εμπλεκόμενα μέρη καταλήξουν σε μια στρατηγική συμφωνία στα βασικά θέματα», δήλωσε ο κ. Εϊντε μετά τη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δεκαήμερο έντονων παρασκηνιακών διεργασιών, με την ενεργό εμπλοκή πολλαπλών «παικτών», προμηνύεται αυτό που αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, όταν και αναμένεται να κορυφωθούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο θέρετρο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας (αρχίζουν την ερχόμενη Τετάρτη 28 Ιουνίου). Οπως διεφάνη ήδη από τις προχθεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Αθήνα, η Αγκυρα συνδέει σε σημαντικό βαθμό πιθανές παραχωρήσεις της Ε.Ε. προς την Τουρκία (τελωνειακή σύνδεση, κεφάλαια ενταξιακών διαπραγματεύσεων κ.ο.κ.) με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Εκ των πραγμάτων, στα ζητήματα που αφορούν την Ε.Ε., ουσιώδους βαρύτητας είναι η θέση της Γερμανίας, η οποία, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, συμμετέχει αρκετά ενεργά στις παρασκηνιακές διεργασίες που διεξάγονται. Ως προς την περιφερειακή γειτονία της Κύπρου, η ύπαρξη φυσικού αερίου και οι δυνατότητες μετατροπής της περιοχής σε κόμβο εξαγωγής έχουν οδηγήσει στη μεταστροφή ακόμη και παικτών που παλαιότερα αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό τη λύση του Κυπριακού, όπως το Ισραήλ. Περιττό να προστεθεί ότι η ενεργειακή διάσταση είναι εκείνη που χρησιμοποιείται σταθερά και με κάθε ευκαιρία από τους Αμερικανούς.
Χθες, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε βρέθηκε στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, προκειμένου να συζητήσουν ουσιαστικά αλλά και διαδικαστικά ζητήματα. «Επιτυχία στη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα θα είναι εάν τα εμπλεκόμενα μέρη καταλήξουν σε μια στρατηγική συμφωνία στα βασικά θέματα – ασφάλεια, εγγυήσεις, εδαφικό, περιουσιακό και διακυβέρνηση», δήλωσε έπειτα από τη συνάντηση ο κ. Εϊντε. Αυτή η «στρατηγική συμφωνία» γίνεται αντιληπτή από ορισμένους στην Αθήνα ως μια πιθανή πρόταση για την ώθηση σε ενός τύπου «ενδιάμεση συμφωνία» η οποία θα λειτουργεί ως διαρκής πίεση για τους εμπλεκομένους, ακόμη και αν τελικά η διάσκεψη δεν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Ο κ. Εϊντε πρόσθεσε, μετά, ότι «ακόμα και αν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, θα χρειαστεί πολλή δουλειά σε χαμηλότερο επίπεδο, καθώς υπάρχουν οικονομικά και νομικά θέματα που θα πρέπει να επιλύσουμε», ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει τεχνική προετοιμασία για συνομιλίες ακόμη και πολλών εβδομάδων.
Το κοινό έγγραφο
Αύριο αναμένεται ο κ. Εϊντε να καταθέσει την πρότασή του για το κοινό έγγραφο, που θα αποτελέσει ελάχιστη βάση συνομιλιών στην Ελβετία. Κάθε πλευρά θα κάνει τις παρατηρήσεις της και έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δεδομένων των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ Αγκυρας και Αθηνών για τα ζητήματα εγγυήσεων και ασφάλειας, η συγγραφή του κοινού εγγράφου δεν είναι απλή υπόθεση.
Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και –όπως και στη Γενεύη– θα αναβαθμιστεί σε εκείνο των πρωθυπουργών εφόσον υπάρχει ατμόσφαιρα τελικής συμφωνίας. Από την πρώτη ημέρα (28/6) θα είναι παρών ως εκπρόσωπος της Κομισιόν ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Φρανς Τίμερμανς, ενώ δεν αποκλείεται την επόμενη ημέρα να μεταβεί στην Ελβετία και ο πρόεδρος Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ. Στις 30 Ιουνίου θα μεταβεί στο Κρανς Μοντάνα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ η παρουσία του ίδιου του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες θα κριθεί από ένα ραντεβού που εκκρεμεί την ίδια ημέρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Εφόσον, βέβαια, υπάρξουν εξελίξεις, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παρουσία και του κ. Γκουτιέρες σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου