Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΚTΙΡΙΟ ΜΕ 120 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ - 12 ΝΕΚΡΟΙ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Τετάρτη, 14 Ιουνίου, 2017

«Στα 29 χρόνια μου στην πυροσβεστική, δεν έχω ξαναδεί τίποτα αυτού του μεγέθους. Πρόκειται για τεράστια φωτιά, η οποία ξεκίνησε από τον δεύτερο όροφο και επεκτάθηκε σε όλους», δήλωσε η επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος Ντάνι Κότον.

Τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν μαρτυρίες για απεγνωσμένες κραυγές εγκλωβισμένων και πανικόβλητων ανθρώπων από τα παράθυρα του πολυώροφου κτίσματος.

Ορισμένοι έφτιαξαν αυτοσχέδια σκοινιά από σεντόνια στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τον φλεγόμενο πύργο και να γλιτώσουν από τις φλόγες και τον καπνό.

Η μυρωδιά από τα καιόμενα υλικά είναι ανυπόφορη και η ατμόσφαιρα αποπνικτική, αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Στην τιτάνια μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς έχουν ριχτεί περισσότεροι από 200 πυροσβέστες με 40 οχήματα, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν σώσει μεγάλο αριθμό κατοίκων από διαφορετικούς ορόφους.

«Είμαστε αντιμέτωποι με πολύ σοβαρή πυρκαγιά η οποία έχει κυριολεκτικά πνίξει το κτίριο και κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να την αντιμετωπίσουμε» δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τον πύργο επειδή υπάρχει κίνδυνος πτώσης υλικών αλλά και κατάρρευσής του. Μηχανικοί ωστόσο που έσπευσαν επί τόπου διαψεύδουν το ενδεχόμενο κατάρρευσης.


«Παίζοντας με τη φωτιά»


Η πυρκαγιά στον πύργο, τον Grenfell Tower που βρίσκεται στην περιοχή Lancaster West Estate στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας, ξέσπασε περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Ξεκίνησε από τους χαμηλούς ορόφους και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε προς τα πάνω.

Ομάδα ενοίκων είχε κατ' επανάληψη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο φωτιάς επισημαίνοντας ότι το 2013 αποτράπηκε η εξάπλωση μεγάλης φωτιάς, είχε οποία είχε προκληθεί από απότομη αύξηση της τάσης.

Στο κτίριο, κατασκευής του 1974, είχε πραγματοποιηθεί δαπανηρή ανακαίνιση, η οποία είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016.

Εκτοτε, ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών, αλλά και της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

Τον Νοέμβριο 2016, η Ομάδα Δράσης του Grenfell Tower (Grenfell Action Group) είχε απευθύνει προειδοποίηση προς τον οργανισμό που διαχειρίζεται το κτίριο, το Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation για λογαριασμό της δημοτικής αρχής, με τον δυσοίωνο τίτλο «Παίζοντας με τη φωτιά».


«Σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν»

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του 24ώροφου κτιρίου.

Ο Καν αναφέρθηκε στους κατοίκους που δήλωσαν ότι τούς είχαν γίνει συστάσεις να παραμείνουν μέσα στα διαμερίσματά τους στην περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς και στις πολλές καταγγελίες για την ασφάλεια του κτιρίου.

«Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να απαντηθούν», υπογράμμισε ο Καν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.









Η απελπισία και η διάσωση
Στη δημοσιότητα δόθηκε ένα βίντεο που μεταφέρει τη φρίκη που ζουν οι Λονδρέζοι τις τελευταίες ώρες.

Στα πλάνα, δύο άνδρες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με έναν ένοικο του κτιρίου, προκειμένου να προσδιορίσουν την ακριβή του θέση και να φθάσουν σε αυτόν.

Ο άνδρας που μαγνητοσκοπεί το περιστατικό και ένας ακόμα προσπαθούν να ακούσουν τα λόγια του εγκλωβισμένου ανθρώπου, ενώ τον προτρέπουν να κρατήσει το πρόσωπο του κοντά στο παράθυρο, ώστε να μπορεί να αναπνέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου