Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα


Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

«Θα τελειώσει» το Obamacare είπε ο Τραμπ – Πέρασε ψήφισμα ακύρωσης από τη Βουλή (

Παρασκευή, 5 Μαΐου, 2017

Στην ολομέλεια της Βουλής οδεύει το νομοσχέδιο για την Υγεία. AP Photo/Carolyn Kaster.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα «τελειώσει» με το σύστημα ασφάλισης υγείας που είχε θέσει σε εφαρμογή ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, προβλέποντας μια «απίστευτη νίκη» μετά την έγκριση της μεταρρύθμισης που εκπόνησαν οι ρεπουμπλικάνοι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με οριακή πλειοψηφία.

Ο Τραμπ, περιστοιχισμένος από ηγέτες των ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το σχέδιο των Ρεπουμπλικάνων θα εγκριθεί από τη Γερουσία και ότι θα γίνει ακόμη καλύτερο. Επισήμανε πως είχε «πει εδώ και καιρό» πως το λεγόμενο Obamacare δεν θα συνέχιζε να εφαρμόζεται, το χαρακτήρισε «μια αποτυχία» και «νεκρό».

«Θα το τελειώσουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά άλλα πράγματα», συμπλήρωσε, τονίζοντας ακόμη πως εάν η κυβέρνησή του δεν πληρώσει λύτρα—κατά τον όρο που χρησιμοποίησε—στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ασφαλιστικές εταιρείες, το τρέχον σύστημα θα πάψει να υπάρχει.

Νωρίτερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενέκρινε ψήφισμα για την ακύρωση και την αντικατάσταση του εμβληματικού νόμου για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση του Μπαράκ Ομπάμα, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ρεβάνς για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την υλοποίηση μιας από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις.

Οι κοινοβουλευτικοί ενέκριναν το κείμενο στη σημερινή ψηφοφορία εν μέσω μιας εξαιρετικά τεταμένης ατμόσφαιρας, με οριακή πλειοψηφία, ήτοι 217 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά, καθώς όλοι οι Δημοκρατικοί και περίπου είκοσι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν όχι. Η συζήτηση μεταφέρεται τώρα στη Γερουσία, την άνω Βουλή των ΗΠΑ, όπου αναμένεται πως το κείμενο θα τροποποιηθεί κατά μεγάλο μέρος του τις επόμενες εβδομάδες.


Το νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι Ρεπουμπλικανοί διατηρεί, μετά από πιέσεις των Δημοκρατικών, κάποιες σημαντικές ρυθμίσεις του Obamacare. Παράλληλα, προβλέπει τη διάθεση κονδυλίου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να καλυφθεί το επιπλέον οικονομικό κόστος για τους Αμερικανούς πολίτες που έχουν ήδη ασφαλιστικές καλύψεις και θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα μετά την ακύρωση εφαρμογής του Obamacare.

Η διάθεση του παραπάνω οικονομικού κονδυλίου ήταν πρόταση των Ρεπουμπλικανών Φρεντ Απτον και Μπίλι Λονγκ, που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κι ανήκουν στην ομάδα των μετριοπαθών κοινοβουλευτικών, που συναντήθηκαν πρόσφατα με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ συμφώνησε με την πρότασή τους, καθώς τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια θα καλύψουν το επιπρόσθετο οικονομικό κόστος σε χρονική περίοδο πενταετίας, με έμφαση στους μακροχρόνια πάσχοντες.

Από την πλευρά του, ο Μαρκ Μίντοους, πρόεδρος της συντηρητικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών (Freedom Caucus) στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι η διατήρηση σημαντικών προβλέψεων του Obamacare, αποτελεί μία «καθαρή κίνηση» συγκέντρωσης των απαραίτητων ψήφων που απαιτούνται για την ακύρωση και την αντικατάσταση του Obamacare.

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές της αντικατάστασης του Obamacare, αλλά και ειδικοί από τον τομέα των υπηρεσιών υγείας, υποστηρίζουν ότι τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια δεν επαρκούν για την κάλυψη παροχής των υπηρεσιών υγείας, προς τους μακροχρόνια πάσχοντες.

Η τρίμηνη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στη διαδικασία ακύρωσης κι αντικατάστασης του Obamacare έχει προκαλέσει κλίμα αστάθειας κι αβεβαιότητας μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών (Anthem Inc, United Health Group Inc, Aetna Inc, Cigma Corp) αλλά και των εταιρειών που διαχειρίζονται νοσοκομεία (HCA Holndings INC, Tenet Healthcare Corp) στις ΗΠΑ.

Η εταιρεία Aetna ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την εφαρμογή του προγράμματος Obamacare για την προσωπική ασφάλιση στην πολιτεία της Βιρτζίνια, από τον επόμενο χρόνο. Η εταιρεία επικαλείται το κλίμα αβεβαιότητας στην ασφαλιστική αγορά της πολιτείας, αλλά και τις εκτιμήσεις για οικονομικές απώλειες μέσα στο 2017.

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψαν τις τελευταίες αλλαγές στο νομοσχέδιο για την υγεία που προτείνουν οι Ρεπουμπλικανοί, δηλώνοντας ότι παρά το γεγονός της παροχής προστασίας στους ήδη ασφαλισμένους, μερικές κατηγορίες μακροχρόνια πασχόντων θα βρεθούν οικονομικά εκτεθειμένες έναντι του κόστους των ασφαλιστικών τους καλύψεων.

«Αυτό είναι θανατηφόρο. Καμία παρέμβαση δεν μπορεί να το διορθώσει» δήλωσε χαρακτηριστικά η ηγέτης των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι.

Ετσι, οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να μπλοκάρουν την κατάργηση του Obamacare στη Γερουσία, με δεδομένο τον αριθμητικό συσχετισμό των εδρών με τους Ρεπουμπλικανούς.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου