Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επισκέφθηκε τον κατεστραμμένο από τη φωτια ναό της Κορώνας


 Δευτέρα, 22 Μαΐου, 2017



Ο π. Γεώργιος Αναστασίου, αριστερά ενώ δείχνει στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο το Αρτοφόριο. Φωτογραφία: "Εθνικός Κήρυξ" - Δημήτρης Τσάκας
Του Δημήτρη Τσάκα.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος το μεσημέρι της Κυριακής επισκέφθηκε τον κατεστραμμένο από την πυρκαγιά ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα και διαπίστωσε από κοντά τις ανυπολόγιστες ζημιές που υπέστη.
Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχτηκαν ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Γεώργιος Αναστασίου, η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελένη Κατέχη, ο ταμίας Πίτερ Πάλλας, η Κέλλυ Πάππας και άλλα στελέχη και μέλη της κοινότητας. Στην υποδοχή παρέστη και ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου, πρέσβης Βασίλειος Φιλίππου.
Η πυρκαγιά, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, 19ης Μαϊου και οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο ότι ξεκίνησε από το βορειοανατολικό σημείο του ναού και εξαπλώθηκε στο ιερό. Ωστόσο τον τελικό λόγο ως προς τα πραγματικά αίτια της πυρκαγιάς τον έχουν οι εμπειρογνώμονες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι αύριο, Δευτέρα, το αργότερα την Τρίτη θα ενημερώσουν τους ηγέτες της κοινότητας για τα πορίσματα της έρευνας.

Οι πυροσβέστες επί τω έργω. Φωτογραφία: “Εθνικός Κήρυξ” – Κώστας Μπέη.

Αν και τα συνεργεία κατάφεραν να καθαρίσουν τα αποκαϊδια και τα συντρίμμια από τον ναό, εν τούτοις ήταν έντονη η οσμή του καπνού η οποία καθιστούσε ακόμη πιο οδυνηρή και πιο έμπονη την κατάσταση. Στα μάτια των στελεχών και των ενοριτών διέκρινε κανείς τον πόνο που προκάλεσε η πυρκαγιά και την αποφασιστικότητά τους να ανοικοδομήσουν έναν καλύτερο ναό.

Ο π. Γεώργιος Αναστασίου, ενώ δείχνει στον Αρχιεπίσκοπο τα αντικείμενα της Αγίας Τράπεζας τα οποία έχουν σωθεί. Διακρίνεται επίσης και η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Ελένη Κατέχη. Φωτογραφία: “Εθνικός Κήρυξ” – Δημήτρης Τσάκας

Μετά τον ναό ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το γραφείο της κοινότητας όπου ο π. Γεώργιος Αναστασίου τους έδειξε το αρτοφόριο, το Ευαγγέλιο και τα άλλα βιβλία, το αντιμήνσιο, το χρίσμα και το λείψανο του Αγίου Νεκταρίου, την λειψανοθήκη με τις στάχτες των λειψάνων της Αγίας Ματρώνας και του Αγίου Αρτεμίου και τα άλλα αντικείμενα που σώθηκαν από την φωτιά.
Ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεψε τον π. Γεώργιο και τα στελέχη της κοινότητας να διατηρήσουν όλα αυτά και να δημιουργήσουν ένα μουσείο.
Ο π. Αναστασίου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους ιερείς όλων των κοινοτήτων που εξέφρασαν την ετοιμότητα να βοηθήσουν και θέσουν τους ναούς στην διάθεση της κοινότητας για την τέλεση των μυστηρίων.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο ναό της Μεταμορφώσεως στην Κορώνα. Φωτογραφία: “Εθνικός Κήρυξ” – Κώστας Μπέη.

Ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα» επεσήμανε: «Αυτή είναι η τρίτη εκκλησία που βρέθηκε αντιμέτωπη με την πύρινη λαίλαπα σε μικρό διάστημα. Είχαμε τον Αγιο Δημήτριο στο Μέρικ, ακολούθησε ο Αγιος Νικόλαος στο Ουέστ Μπάμπιλον του Λονγκ Αϊλαντ και τώρα έχουμε την εκκλησία της Κορώνας.
Είναι μια πάρα πολύ θλιβερή και τραγική εικόνα, διότι η εκκλησία είναι σαν να βλέπετε έναν άνθρωπο που είχε γεμίσει τραύματα, εγκαύματα. Διότι είναι ο χώρος λατρείας, ο οποίος έχει ένα στοιχείο ιερότητας και με την πυρκαγιά υφίσταται πάντοτε μια αλλοίωση, μια προσβολή.
Είναι μια προβολή κατά του ιερού. Οφείλεται σε ανθρώπινη αδυναμία ή δεν ξέρω σε τι άλλο, αλλά είναι μια πάρα πολύ θλιβερή εικόνα. Στην εκκλησία μας υπάρχει μονίμως η ευχή προστασίας από πολλά άλλα πράγματα συμπεριλαμβανομένου και του πυρός»
«Ημασταν εδώ την Μεγάλη Εβδομάδας στον ίδιο χώρο – σε έναν ωραιότατο ναό γεμάτο κόσμο – και τώρα βλέπουμε εδώ ένα θλιβερότατο θέαμα. Μυρίζει ακόμη από την φωτιά, έχει σκοτεινιάσει ο ναός και είναι μια πάρα πολύ αρνητική εικόνα. Αλλά όπως συνέβη με τον Αγιο Δημήτριο στο Μέρικ και με τον Αγιο Νικλόλαο στο Ουέστ Μπάμπιλον, είμαστε βέβαιοι ότι ο ναός θα γίνει καλύτερος από ό,τι ήταν», πρόσθεσε

Ο π. Γεώργιος Αναστασίου, αριστερά και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος. Φωτογραφία: “Εθνικός Κήρυξ” – Δημήτρης Τσάκας

Ο Αρχιεπίσκοπος επικαλέστηκε τους στίχους του Διονυσίου Σολωμού Το χάσμα π’ άνοιξε ο σεισμός ευθύς εγέμισε άνθη» και μεταξύ άλλων τόνισε: Αρα και εδώ θα γίνει κάτι καλύτερο, αλλά θέλει τον χρόνο του και θέλει κόπο.
Ερωτηθείς εάν οι ζημιές στον ναό της Κορώνας είναι μεγαλύτερες από τις ζημιές στους δύο άλλους προαναφερόμενους ναούς επεσήμανε: «Τους είδα και τους τρεις ναούς αμέσως μετά την καταστροφή. Στην αρχή, λίγο – πολύ δείχνουν το ίδιο, μετά όταν γίνει η έρευνα θα φανεί τι είχε γίνει και πάνω και κάτω».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη μεταξύ των κοινοτήτων και τόνισε: «Σήμερα λειτουργήσαμε στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τζάκσον Χάιτς και τους είπα στο τέλος: «Είμαστε με ένα άμεσο γεγονός, μπορούμε να περιφέρουμε έναν ειδικό δίσκο και να πούμε ότι η πρώτη βοήθεια θα φύγει από αυτή την εκκλησία; Και ο δίσκος έβγαλε οκτακόσια δολάρια. Είναι πολύ σημαντικό που η μια εκκλησία επιστρατεύεται να βοηθήσει την άλλη.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα για την ενορία, θα αναγκαστούν οι άνθρωποι να εκκλησιάζονται σε άλλους χώρους. Είναι ένα πάρα πολύ αρνητικό γεγονός, στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε δείχνοντας αλληλεγγύη, συμπαράσταση και πρωτοβουλία να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό που είχαμε, έχοντας πάντα ως τελικό και απόλυτο παράδειγμα τον Αγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν».
Ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου, πρέσβης Βασίλειος Φιλίππου επεσήμανε: «Σήμερα αντικρίσαμε την καταστροφή της εκκλησίας της Κορώνας, η οποία είναι μια ιστορική εκκλησία με πιστό ποίμνιο Η Μεταμόρφωση όπως ονομάζεται θα μεταμορφωθεί σε μια νέα εκκλησία με την βοήθεια και την αγάπη του ελληνοχριστιανικού πληρώματος».
«Οι ζημιές, όπως διαφαίνεται, είναι μεγάλες και θα χρειαστεί να γίνει εκ νέου η αγιογράφηση του ναού. Προσευχόμαστε οι πιστοί να βρουν ξανά την δύναμη και να ξαναχτίσουν το θυσιαστήριο της πίστης τους», κατέληξε.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου