Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Σε ελεύθερη πτώση το πετρέλαιο, λόγω υπερπροσφοράς από ΗΠΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Κυριακή, 7 Μαΐου, 2017

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε χθες, έστω και προσωρινά, κάτω από τα 45 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά φορά μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Βασικότερη αιτία για την υποχώρηση της τιμής του αμερικανικού αργού κατά σχεδόν 7% από την αρχή της εβδομάδας είναι η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής, που έχει αντισταθμίσει σχεδόν πλήρως τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, αναβιώνοντας την ανησυχία περί υπερπροσφοράς στην αγορά. Ισχυρές πιέσεις δέχονται και άλλα εμπορεύματα, όπως το σιδηρομετάλλευμα, η τιμή του οποίου έχει υποχωρήσει κατά 12% από την αρχή της εβδομάδας.

Σε λιγότερο από δέκα λεπτά τα ξημερώματα της Παρασκευής, η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων για αμερικανικό αργό (WTI) υποχώρησε κατά περισσότερο από 1 δολάριο, κάτω από τα 44 δολάρια το βαρέλι. Ανάλογη ήταν η πορεία και των προθεσμιακών συμβολαίων του πετρελαίου Brent, η τιμή των οποίων υποχώρησε χθες μέχρι τα 46,64 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τις 30 Νοεμβρίου 2016. Νωρίς το απόγευμα, η αγορά είχε σταθεροποιηθεί, με την τιμή του αμερικανικού αργού να ανακάμπτει κατά 0,18% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Πέμπτης στα 45,60 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Brent επίσης ανέκαμπτε κατά 0,48%, στα 48,61 δολάρια το βαρέλι.

Η νέα μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έχει οδηγήσει στη διαγραφή όλων των κερδών που είχαν προκύψει μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ στα τέλη Νοεμβρίου για μείωση της παραγωγής το πρώτο εξάμηνο του 2017. Η μείωση του ΟΠΕΚ κατά σχεδόν 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα είχε οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου στις αρχές Ιανουαρίου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015. Ωστόσο, η άνοδος της τιμής έχει ενθαρρύνει τους Αμερικανούς παραγωγούς να αυξήσουν περισσότερο την παραγωγή τους. Το αποτέλεσμα είναι πως έχει καλυφθεί σχεδόν όλη η μείωση της παραγωγής που είχε πετύχει ο ΟΠΕΚ και η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κατά περίπου 17% από την αρχή του 2017. Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται κατά 11 συνεχόμενες εβδομάδες, περίοδος που είναι η μακρύτερη από το 2002. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 10% από τα μέσα του 2016, στα 9,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. «Πλέον, είναι ή τώρα ή ποτέ για τους επενδυτές που θεωρούν ότι θα αυξηθούν οι τιμές. Είτε θα αμυνθούν σε αυτό το επίπεδο είτε θα ενθαρρύνουν όσους έχουν στοιχηματίσει στην πτώση των τιμών να συνεχίζουν να πιέζουν μέχρι η τιμή να υποχωρήσει στα 40 δολάρια το βαρέλι», σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας The Schork Report, που αναμεταδίδει το Reuters.

«Η αγορά έχει σταματήσει να πιστεύει ότι η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ θα εξαλείψει την υπερπροσφορά στην παγκόσμια αγορά», σχολιάζει στο Bloomberg ο κ. Μάικλ Πούλσεν, αναλυτής της Global Risk Management. Χθες, ο επικεφαλής της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΠΕΚ δήλωσε ότι τόσο τα μέλη του καρτέλ όσο και άλλες χώρες συγκλίνουν προς την άποψη πως η μείωση της παραγωγής θα πρέπει να επεκταθεί και στο δεύτερο εξάμηνο του 2017. «Προκύπτει σύγκλιση απόψεων μεταξύ των κρατών πως υπάρχει η ανάγκη να επεκτείνουμε την συμφωνία που είχαμε κλείσει πέρυσι», δήλωσε στο Reuters o κ. Αντίμπ αλ Ααμα. Επιδίωξη του ΟΠΕΚ είναι να αποφασίσει, από κοινού με μη μέλη του οργανισμού, επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΟΠΕΚ στις 25 Μαΐου στη Βιέννη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, όπως, για παράδειγμα, συμφωνία για νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου, και το πιθανότερο είναι πως τα μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα συμφωνήσουν απλώς να επεκτείνουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος του 2017. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φατίχ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Νόβακ την Πέμπτη και, σύμφωνα με το Ριάντ, η Μόσχα βλέπει θετικά το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας. Και η τιμή των βιομηχανικών μετάλλων υποχωρούσε χθες, με την τιμή του σιδηρομεταλλεύματος να έχει υποχωρήσει κατά 12% από την αρχή της εβδομάδας.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου