Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Διεθνή ΜΜΕ: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η οικονομία, η Ελλάδα παραμένει στην εντατική

«ΞΕΨΑΧΝΙΖΟΥΝ» ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: ΑΝΑΚΑΜΨΗ Η ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;

Στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται εκ νέου η Ελλάδα μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.


Διεθνή ΜΜΕ: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η οικονομία, η Ελλάδα παραμένει στην εντατική
Μετά και την υιοθέτηση των προαπαιτούμενων από το ελληνικό κοινοβούλιο, κυβέρνηση και δανειστές εργάζονται πυρετωδώς για τη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου.
Τα νέα μέτρα λιτότητας είτε θα αποτελέσουν το «κλειδί» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είτε θα συνεπάγονται την καταστροφή της οικονομίας και την έλευση ενός νέου προγράμματος βοήθειας, εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg, σε δημοσίευμά του για τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων, το αμερικανικό πρακτορείο αναγράφει ότι οι Έλληνες βουλευτές ενέκριναν τα οικονομικά μέτρα, τα οποία ζητούσαν οι δανειστές, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του προγράμματος. Εστιάζοντας στις αρνητικές επιπτώσεις αυτών, προειδοποιεί ότι «ο κίνδυνος συνίσταται στο ενδεχόμενο η προσπάθεια επίτευξης των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων να πλήξει την οικονομία».
Την παραπάνω άποψη φέρεται να υιοθετεί και ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του ΙΟΒΕ. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» αναφέρει, μιλώντας στο Bloomberg, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την είσοδο της χώρας σε μία περίοδο βιώσιμης ανάπτυξης».
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός, ο οποίος θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. «Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία μη πετρελαιο-παραγωγική χώρα, η οποία να έχει καταφέρει να παράξει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια περίοδο αρκετών ετών» επισημαίνει. «Είτε δεν θα το επιτύχουμε, είτε θα το επιτύχουμε, έχοντας ως τίμημα μία μεγάλη ύφεση» σπεύδει να προειδοποιήσει.
Από την άλλη πλευρά, το πρακτορείο Bloomberg παραθέτει και το αισιόδοξο σενάριο, υποστηρίζοντας ότι «αν η Ελλάδα λάβει την ελάφρυνση του χρέους, τότε δύναται να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να έρθουν νέες επενδύσεις», σηματοδοτώντας το τέλος της πολυετούς κρίσης.
«Η συμφωνία με τους δανειστές περιλαμβάνει μερικά υφεσιακά μέτρα, περιλαμβανομένης της απαίτησης να επιτευχθούν αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα» τα επόμενα μερικά χρόνια δηλώνει ο Νίκος Καραμούζηςπρόεδρος της Eurobank και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. «Αυτός ο αρνητικός αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί και με το παραπάνω από το καλύτερο κλίμα στην αγορά και την οικονομία, την συμμετοχή στο QE και μια βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους».
Deutsche Welle: «Η Ελλάδα παραμένει στην εντατική»
Τα όρια αντοχής των Ελλήνων έχουν εξαντληθεί και μάλιστα με το παραπάνω, εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, ένας άριστος γνώστης της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, αφού και ο ίδιος ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές: η ανεργία διαμορφώνεται στο 23,3%, στους δε νέους ένας στους δύο είναι άνεργος, ενώ το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 0,1%. Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο γερμανός οικονομολόγος εκτίμησε ότι τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η συνταγή που χορηγήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ήταν λανθασμένη.
«Οι αριθμοί που αναφέρετε είναι τρομακτικοί. Δεν πρόκειται μόνον για μια οικονομική αλλά και μια κοινωνική κρίση. Εντέλει με τον τρόπο αυτό και όταν οι φόροι αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι τόσο υψηλές, στραγγαλίζουμε και την προθυμία των επιχειρήσεων για επενδύσεις (…)».
Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση
Ο Γενς Μπάστιαν εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο, αφού εάν δεν δεχόταν τα νέα μέτρα, θα επέστρεφε και πάλι το φάντασμα της χρεοκοπίας και του Grexit. Οι διεθνείς δανειστές όμως θα μπορούσαν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας χωρίς να ζητήσουν ως αντάλλαγμα την ψήφιση νέων μέτρων, όπως επισημαίνει:
«Συμφωνώ απόλυτα. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα απέδειξε ότι τα μέτρα περικοπών μάς οδήγησαν στο να έχουμε εν τω μεταξύ πλεονάσματα. Εντούτοις θα πρέπει να αλλάξουμε προσανατολισμό. Πώς διαχειριζόμαστε τα πλεονάσματα; Έχει νόημα να συνεχίσουμε να αυξάνουμε το φόρο επιχειρήσεων ή τις ασφαλιστικές εισφορές; Ή μήπως να αξιοποιήσουμε αυτά τα πλεονάσματα για να επενδύσουμε, ακόμη και σε πιο εξειδικευμένους τομείς, όπως για παράδειγμα σε κοινωνικά προγράμματα ή προγράμματα απασχόλησης;».
Διατηρώντας μια ψευδαίσθηση
Αναφορικά με το υπέρογκο χρέος, ο γερμανός οικονομολόγος είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να το αποπληρώσει: «Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος που συσσωρεύτηκε τις τελευταίες δεκαετίες και το οποίο διογκώθηκε με τα διεθνή δάνεια. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται (…). Στο πλαίσιο των λύσεων και της αλλαγής προσανατολισμού θα πρέπει να μιλήσουμε και για ένα κούρεμα του χρέους. Σε αυτό όμως ο κ. Σόιμπλε βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Θέλει να διατηρήσει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό (σσ. στη Γερμανία). Δεν θα τα καταφέρει όμως εάν, για παράδειγμα, πρέπει να μιλήσει για κούρεμα χρέους στην Ελλάδα».
Σχολιάζοντας τις εναλλακτικές λύσεις που συζητούνται, όπως την παράταση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων ή και την περαιτέρω μείωση των ήδη εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, ο Γενς Μπάστιαν κάνει λόγο για πρόσκαιρες λύσεις. «Επιχειρούν να εξαγοράσουν χρόνο και να πουν την ίδια ώρα στη γερμανική κοινή γνώμη ότι κάπως θα τα καταφέρουμε. Διότι το θέμα θα ξαναγίνει επίκαιρο σε μόλις 50 χρόνια. Όχι, η ελληνική κρίση μας απασχολεί ήδη εδώ και εννέα στο μεταξύ χρόνια. Είναι ένα διαρκές θέμα. Η Ελλάδα θα παραμείνει στην εντατική της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης σήμερα, αύριο και μεθαύριο».
Το ελληνικό χρέος στο επίκεντρο του Eurogroup σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο
«Αν τα πράγματα πάνε όπως τα θέλει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενδεχομένως να βλέπαμε στην Αθήνα ένα ασυνήθιστο θέαμα: τον Αλέξη Τσίπρα με γραβάτα» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφερόμενη στη ρήση του Αλέξη Τσίπρα στις αρχές της πρώτης πρωθυπουργικής του θητείας ότι θα φορούσε γραβάτα «μόνο σε περίπτωση που βρισκόταν μια κοινή λύση για την κρίση χρέους».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα η ελληνική κυβέρνηση «θέλει να έχει εγκρίνει, σε κάθε περίπτωση, το πακέτο μέτρων πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβει ως αντάλλαγμα, το αργότερο τον Ιούνιο, ένα θετικό μήνυμα για την ελάφρυνση του χρέους. Μια τέτοια ευνοϊκή εξέλιξη στη διαπραγμάτευση θα ήταν άσσος στο μανίκι του Τσίπρα. Μια τέτοια επιτυχία θεωρείται απαραίτητη, δεδομένου ότι εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, τουλάχιστον κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Οι βουλευτικές εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2019. Υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ανέπαφη, έχει μπροστά ένα μόνο ημίχρονο».
Από την πλευρά της, η Handelblatt τονίζει ότι μετά την προκαταρτική συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές στις αρχές Μαΐου, στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί το ζήτημα κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, «με απλά λόγια, εάν η χώρα μπορεί σε κάποια δεδομένη στιγμή να αποπληρώσει το χρέος της. Η θέση του Αλέξη Τσίπρα (και όχι μόνο) στην ερώτηση είναι 'όχι', γι' αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να παραιτηθούν από μέρος των χρημάτων που έχουν δανείσει είτε να μετατοπίσουν τις προθεσμίες εξόφλησης στις καλένδες» γράφει η Ηandelsblatt. «Μια απαίτηση που είναι τόσο παλιά όσο οι απεργίες και οι διαδηλώσεις κατά της πολιτικής λιτότητας» σημειώνει η εφημερίδα.
Η FAZ αναφέρει πάντως ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι ότι σε αντίθεση με το παρελθόν και τους προηγούμενους πρωθυπουργούς πλέον, ο ίδιος δεν έχει απέναντί του «έναν αρχηγό της αντιπολίτευσης με το όνομα Τσίπρας».
Σε αντίθεση με τον Τσίπρα όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπόσχεται πολλά αλλά εστιάζει στη διαχείριση των κρίσεων.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου