Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Συνάντηση Τσίπρα με Ερντογάν στο Πεκίνο: Ο Τούρκος Πρόεδρος εμμένει στην έκδοση των «Οκτώ»





Στιγμιότυπο από τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία: Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti
ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η διατήρηση επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και η αναθέρμανση των μεταξύ τους σχέσεων, φαίνεται να ήταν το ζητούμενο στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο, στο περιθώριο του φόρουμ για επενδύσεις που διοργάνωσε η κινεζική κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν φάνηκε να έχει σημειωθεί κάποια ουσιαστική πρόοδος στη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, ενώ επικρατεί και ασάφεια ως προς το τι ειπώθηκε μεταξύ Τσίπρα και Ερντογάν για το Κυπριακό στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους (περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα 7).
Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά, και από τουρκικής πλευράς επισημάνθηκε σε σχετική ανακοίνωση η σημασία που αποδίδει ο Τούρκος Πρόεδρος στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ενώ ανέφερε ότι θέλει σαφή τήρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Μάλιστα, δεν δόθηκε κάποια διευκρίνιση τι εννοούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, αν δηλαδή αναφερόταν σε θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ή στην αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ή σε κάτι άλλο, κάτι που επεσήμαναν πολλοί αναλυτές στην Ελλάδα.
Επίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Αλέξη Τσίπρα, στη συνάντησή τους στο Πεκίνο, ότι η μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα είναι λανθασμένη και του ζήτησε να λύσει το θέμα. Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρει πηγή από την τουρκική προεδρία, την οποία επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu».
Σημειώνεται ότι στο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου («ΑΜΠΕ») για τη συνάντηση σημειώνεται ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο ζήτημα και πως ο κ. Τσίπρας του τόνισε ότι είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
Ομως, σύμφωνα με το «Anadolu», ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να ανέφερε στον Ελληνα Πρωθυπουργό ότι η μη έκδοση των στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος είναι «ένα πρόβλημα» ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε ως «λανθασμένη» την παραμονή τους στην Ελλάδα. Ακόμη, ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να κάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να επιλύσει το ζήτημα, σύμφωνα με την ίδια πηγή από την τουρκική προεδρία.
Οι πληροφορίες από ελληνικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι είναι απαραίτητο να τερματιστεί η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και να αποκλιμακωθούν οι προκλήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έθεσε τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δίνοντας έμφαση στη διμερή συνεργασία στην οικονομία και άλλους τομείς, με την οποία συμφώνησε και ο Τούρκος Πρόεδρος.
Πάντα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που μετέδωσε από το Πεκίνο το «ΑΜΠΕ», η θετική ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνει τη συνεργασία στον τουρισμό, στις επενδύσεις, τη Σιδηροδρομική Εγνατία, την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, τη δημιουργία δεύτερης διάβασης αυτοκινήτων στον Εβρο. Επίσης, έγινε αναφορά στην επανέναρξη του διερευνητικού διαύλου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στην προετοιμασία της συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ τον Οκτώβριο του 2017 στη Θεσσαλονίκη.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει αρκεί να θέλει και η ίδια η γειτονική χώρα.
Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία της απόφασης να παραστεί ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στις 22 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, και από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν στη σημασία που έχει ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου