Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Συμπράξεις με ιδιώτες για επενδύσεις στη ΔΕΗ, κόντρα στη συμφωνία

Πέμπτη, 18 Μαΐου, 2017

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ
Συμπράξεις με ιδιώτες για επενδύσεις στη ΔΕΗ, κόντρα στη συμφωνία
Επιμένει στις θέσεις του για συμπράξεις με ιδιώτες επενδυτές με στόχο την ανάπτυξη νέων λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, παρά την κατ' αρχήν συμφωνία με τους δανειστές, στην οποία κατέληξαν οι πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και η οποία προβλέπει την πώληση λιγνιτικών μονάδων.
Σε συνέντευξή του ο κ. Παναγιωτάκης επαναφέρει την πρόταση για την κατασκευή μίας λιγνιτικής μονάδας, σε σύμπραξη με ιδιώτη επενδυτή, στο Αμύνταιο, ισχύος 300 MW και μίας στον 'Αγιο Δημήτριο, ισχύος 450-500 MW. Kαι οι δύο μονάδες θα υλοποιηθούν στο πρότυπο της συνεργασίας που προωθεί ο πρόεδρος της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC για το «πρότζεκτ Μελίτη». Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος, στο οποίο η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφικό μερίδιο και θα εισφέρει την υφιστάμενη μονάδα «Μελίτη Ι», καθώς και την άδεια για τη «Μελίτη ΙΙ», την οποία θα κατασκευάσει η CMEC. Στο σχήμα προβλέπεται να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες ιδιοκτήτες ορυχείων της Βεύης, αν και τώρα η συμμετοχή αυτή είναι αβέβαιη μετά την απόφαση του υπουργού να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό για τη Βεύη.
Παρότι το σχέδιο του επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρεται σε νέες παραγωγικές μονάδες, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να πείσει τις Βρυξέλλες γι' αυτό, καθώς η πολιτική της Κομισιόν, όπως αποτυπώνεται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, εστιάζεται στην πώληση μονάδων και στις δημοπρασίες ηλεκτρισμού με κεντρικό στόχο τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.
Πολλά είναι τα ερωτήματα εξάλλου και για το «πρότζεκτ Μελίτη», καθώς ήδη διατυπώνονται επιφυλάξεις για το κατά πόσον η κινεζική εταιρεία, η CMEC, θα λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν δεδομένης της εξαγοράς από μία άλλη κινεζική εταιρία, της State Grid (και οι δύο με βασικό μέτοχο το κινeζικό δημόσιο) του 20% του ΑΔΜΗΕ.
Ο κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στην επικείμενη επίσκεψή του στο Πεκίνο, θα έχει την ευκαιρία κατά την παραμονή του στην κινεζική πρωτεύουσα να συναντηθεί με τους επικεφαλής της CMEC, της State Grid και της China Development Bank για τα σχέδια αυτά. Ας σημειωθεί ότι η συμφωνία με τη CMEC για το «πρότζεκτ Μελίτη» δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Πώληση
Από την άλλη πλευρά πάντως ο υπουργός κ. Σταθάκης έχει ζητήσει από τον επικεφαλής της ΔΕΗ να δώσει στοιχεία για τις μονάδες, προκειμένου να καταρτιστεί η λίστα με τα προς πώληση λιγνιτικά εργοστάσια. Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι στο προς ιδιωτικοποίηση χαρτοφυλάκο θα εντάσσονταν και η μονάδα της Μελίτης, την οποία ο κ. Παναγιωτάκης προωθεί για σύμπραξη με τη CMEC.
Ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε στη συνέντεξη ότι θα δώσει στο υπουργείο στοιχεία αλλά «δεν έχει μπει, ούτε θα μπει σε συζήτηση για την πώληση μονάδων».

Επίσης είπε ότι η ΔΕΗ θα προσλάβει εταιρεία που θα συνδράμει στη βελτίωση της εισπραξιμόητας των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών
πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου