Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Συνάντηση με κολακείες Τραμπ προς Ερντογάν


Τετάρτη, 17 Μαΐου, 2017



AP Photo/Evan Vucci.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει ότι είναι «τιμή του» που υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του.
Στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχαν, ο κ. Τραμπ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στην Τουρκία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έχει δεχθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια, ενώ από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τραμπ για την «θρυλική νίκη του» στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε εν μέσω της αναστάτωσης που είχε προκληθεί εξαιτίας της αποκάλυψης της εφημερίδας «Washington Post», ότι ο κ. Τραμπ μοιράστηκε με τους Ρώσους αξιωματούχους που τον είχαν επισκεφθεί την περασμένη εβδομάδα διαβαθμισμένες πληροφορίες.
Το θέμα μάλιστα ήταν πιθανό να απασχόλησε τη συνάντησή τους, καθώς αφορούσε πληροφορίες που είχαν να κάνουν με το Ισλαμικό Κράτος και όπως είναι γνωστό οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζονται σε συμμάχους τους όπως η Τουρκία για ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και στρατιωτική συνεργασία για την αντιμετώπισή του.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, πάντως, ήταν πιθανό να βρεθεί η πρόσφατη απόφαση του προέδρου Τραμπ να εξοπλίσει τους Κούρδους της Συρίας, προκειμένου οι τελευταίοι να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια ανακατάληψης της πόλης Ράκα, την οποία οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν ανακηρύξει πρωτεύουσά τους.
Με τη χορήγηση βαρέος οπλισμού στους Κούρδους μαχητές της Συρίας, ενός οπλισμού που θα παραμείνει στα χέρια τους μετά το πέρας της επιχείρησης ανακατάληψης της Ράκα, η Ουάσιγκτον, λένε αναλυτές, προλείανε τρόπον τινά το έδαφος για τη δημιουργία κουρδικού κράτους στη Βόρεια Συρία όταν θα λήξει ο εμφύλιος.
Η Τουρκία, όπως είναι γνωστό, αντιδρά έντονα στον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες και έχει καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακαλέσουν την απόφασή τους. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν με δημόσιες τοποθετήσεις του την τελευταία εβδομάδα έχει ταχθεί κατά της απόφασης αυτής των ΗΠΑ, ωστόσο, σε μια από αυτές υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή ουσιαστικά ελήφθη από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση.
Ενα άλλο θέμα που πιθανότητα απασχόλησε τους δύο ηγέτες θα ήταν αυτό του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, την έκδοση του οποίου ζητά η Τουρκία.
Ο Γκιουλέν, ο οποίος εδώ και χρόνια ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια θεωρείται από τον Ταγίπ Ερντογάν ως υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία.
Χθες μάλιστα, η «Washington Post» φιλοξένησε και άρθρο του για το πόσο έχει αλλάξει προς το χειρότερο η πατρίδα του επί Ερντογάν.
Πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον ο Ερντογάν δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της συνάντησής του με τον Τραμπ, περιγράφοντάς την ως «ορόσημο» στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.
Αλλά η γεφύρωση των διαφορών ίσως αποδειχθεί αδύνατη. Οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας παραμένουν οι μόνοι αξιόπιστοι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον στην περιοχή και οι μόνοι που είναι σε θέση να καταλάβουν τη Ράκα στο εγγύς μέλλον. Από την άλλη, η Αγκυρα ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν συνιστούν απειλή για την ίδια.
Ουδεμία εξέλιξη αναμένεται και στο θέμα της έκδοσης του ιμάμη Γκιουλέν που ζητεί μετ’ επιτάσεως η Αγκυρα. Η κυβέρνηση Ερντογάν κατέθεσε αίτημα στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τη σύλληψή του Γκιουλέν, αλλά ο υπουργός Τζεφ Σέσιονς διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει τέτοια νομική δυνατότητα, επειδή ο ιμάμης δεν διέπραξε επί αμερικανικού εδάφους όσα του καταμαρτυρεί η Τουρκία.
Παράλληλα, ο Ερντογάν αναμενόταν να ζητήσει την απελευθέρωση του Ρεζά Ζαράμπ, ενός Τουρκο-ιρανού εμπόρου χρυσού και του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, αναπληρωτή γενικού διευθυντή της κρατικής τράπεζας Halk Bank, οι οποίοι δικάζονται στις ΗΠΑ για παραβίαση του εμπάργκο εναντίον του Ιράν.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου