Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

ΠΓΔΜ: Παρέμβαση ΗΠΑ με αναγνώριση του αλβανού προέδρου του Κοινοβουλίου

"Κάτι μαγειρεύουν... για Μεγάλη Αβανία;"

O αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι με τον νεοεκλεγέντα αλβανό πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι. Πηγή: ANA
ΠΓΔΜ: Παρέμβαση ΗΠΑ με αναγνώριση του αλβανού προέδρου του Κοινοβουλίου
Την ανάγκη σχηματισμού «μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης» από την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία διαμήνυσε προς την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ στις συναντήσεις που είχε την Κυριακή στα Σκόπια, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι.

Ο αμερικανός αξιωματούχος έσπευσε στην ΠΓΔΜ σε μεσολαβητική προσπάθεια των ΗΠΑ για την εκτόνωση της επικίνδυνης κρίσης στην οποία είχε βυθιστεί η χώρα, και συνάντησε τους ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνοφ αλλά και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο Χόιτ Μπράιαν Γι τόνισε στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση αυτή θα οδηγήσει τη χώρα εγγύτερα στην ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση. Οπως είπε, είναι σημαντικό όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να βρουν τρόπο ώστε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αντιλαμβάνεται, όπως είπε, ότι υπάρχουν ανησυχίες για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτές θα πρέπει να συζητούνται εντός του Κοινοβουλίου και όχι έξω από αυτό.

«Δεν βλέπουμε τον λόγο γιατί να μην έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία τη δυνατότητα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση και εκεί (στο Κοινοβούλιο), να υπάρξει συζήτηση για όλα τα θέματα», είπε ο Γι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «MIA».

Συνάντηση με τον Τζαφέρι

Ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συναντήθηκε και με τον εκλεγέντα κατά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής, αλβανό πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως νομιμοποίησή του, μολονότι η εκλογή του θεωρήθηκε «πραξικοπηματική», τόσο από τον πρόεδρο Ιβάνοφ όσο και από τον ηγέτη του VMRO Νικολά Γκρούεφσκι, με το επιχείρημα ότι δεν τηρήθηκε ο κανονισμός.

Ερωτηθείς αν η συνάντησή του με τον Ταλάτ Τζαφέρι ισοδυναμεί με αναγνώρισή του ως πρόεδρο της Βουλής, ο Γι ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν με τον Ταλάτ Τζαφέρι και πρόσθεσε ότι το ίδιο έχουν πράξει η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το Βερολίνο.

«Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί με τον σχηματισμό κυβέρνησης», είπε και πρόσθεσε ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις και να πληρώνονται οι μισθοί.

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Ιβάνοφ ζήτησε από τις ΗΠΑ, ως στρατηγικό εταίρο της ΠΓΔΜ, να βοηθήσουν για την άρση των εμποδίων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη συνάντηση του αμερικανού αξιωματούχου με τον Νικολά Γκρούεφσκι, το κόμμα του τελευταίου επανέλαβε το αίτημα για νέες εκλογές, ενώ η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση του Ζόραν Ζάεφ διακήρυξε ότι θα προχωρήσει άμεσα στον σχηματισμό κυβέρνησης με τα αλβανικά κόμματα.
ΑΠΕ ΔΙΕΘΝΗ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου