Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Πέμπτη, 18 Μαΐου, 2017

  • Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
  • Έξω από τη Βουλή διαδήλωσαν την Τετάρτη οι ένστολοι, εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με το νέο ειδικό μισθολόγιο. Παράλληλα, οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, που έχουν καταλάβει τον προθάλαμο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) παραμένουν στο σημείο.
  • «Το νέο ειδικό μισθολόγιο έρχεται να διασφαλίσει τη διατήρηση των ονομαστικών αποδοχών του προσωπικού. Αυξάνεται ο βασικός μισθός με την ενσωμάτωση επιδομάτων και διασφαλίζεται το εισοδηματικό επίπεδο του προσωπικού», ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
  • Συνεχίζουν και την Πέμπτη, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ «μέχρι να δούμε μια θετική κίνηση από τη διοίκηση του οργανισμού σε ό,τι αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων, συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ», όπως είπε ο πρόεδρος του συνδικάτου τους, Δημήτρης Τσερμενίδης.
  • «Η χώρα αποκτά 4ο μνημόνιο και σήμερα αναδεικνύεται ότι υπήρξατε άδικοι στους πολιτικούς σας αντιπάλους και δηλητηριάσατε με μίσος τον ελληνικό λαό και τον διχάσατε» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και κατηγόρησε την κυβέρνηση για καταστροφική πολιτική.

Κόσμος

  • Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει να συνεργάζεται άμεσα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είπε, «χρειάζεται μία νέα και φιλόδοξη πολιτική».
  • Η καγκελαρία δεν επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του Μαξίμου ότι Α. Μέρκελ και Αλ. Τσίπρας συμφώνησαν πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup της Δευτέρας είναι αναγκαία και εφικτή.
  • Τη σύνθεση της πολυσυλλεκτικής κυβέρνησής του παρουσίασε με μία ημέρα καθυστέρηση ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Θέσεις-κλειδιά αναλαμβάνουν ο ρεπουμπλικανός Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Οικονομίας, και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού που θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το νέο υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το πρωί της Πέμπτης.
  • Ελεύθερη αφέθηκε την Τετάρτη η Τσέλσι Μάνινγκ, επτά χρόνια μετά τη σύλληψή της για διαρροή κρατικών μυστικών στο WikiLeaks. Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε την απελευθέρωσή της με σύντομη ανακοίνωσή του. Είχε μεταφερθεί δύο φορές στο νοσοκομείο και πολλοί εκτιμούσαν ότι είχε προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή της.
  • Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ έδωσε την Τετάρτη στον Σοσιαλδημοκράτη ηγέτη Ζόραν Ζάεφ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε συνεργασία με τα αλβανικά κόμματα της χώρας, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο που συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια.

Οικονομία

  • «Επιδίωξη της συμφωνίας είναι να δημιουργηθούν γερά θεμέλια μέσα από μεταρρυθμίσεις στις δομές της οικονομίας, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη πιστωτών και επενδυτών και να υπάρξουν οι αναγκαίες εισροές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τη δημιουργία απασχόλησης» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Δ.Παπαδημητρίου και αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Τι είπε για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.
  • Την απλούστευση των κανόνων για τις δημόσιες επενδύσεις στους λιμένες και στους περιφερειακούς αερολιμένες της ΕΕ ενέκρινε η Κομισιόν. Με βάση αυτούς τα κράτη-μέλη μπορούν να πραγματοποιούν δημόσιες επενδύσεις σε περιφερειακούς αερολιμένες με κίνηση μικρότερη από 3 εκατ. επιβάτες ετησίως χωρίς προηγούμενο έλεγχο εκ μέρους της Επιτροπής. Επίσης, επιτρέπεται πλέον στις δημόσιες αρχές η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των μικρών αερολιμένων με κίνηση έως 200.000 επιβάτες ετησίως.
  • Αύξηση 10,1% παρουσίασε η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας το πρώτο τετράμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το τετράμηνο έφθασε τα 9,3 εκατ. Το αεροδρόμιο που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης διακίνησης επιβατών είναι το αεροδρόμιο της Πάρου με άνοδο 111,3%.
  • «Πρώτη φορά υπάρχει οδικός χάρτης εξόδου της χώρας από την κρίση. Πρώτη φορά, μια συμφωνία περιλαμβάνει την διευθέτηση του χρέους χωρίς νέα δάνεια και χωρίς επιτροπεία» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ.Χαρίτσης, επιτιθέμενος σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση. Αναγνώρισε βεβαίως ότι υπάρχουν και επώδυνα μέτρα τα οποία, παρά το ότι «δεν αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης», δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς. Εκτενής αναφορά στα έργα για προώθηση της ανάπτυξης.
  • Το πιο δύσκολο μέρος της συζήτησης στο Eurogroup της Δευτέρας, θα είναι το ζήτημα του χρέους, τόνισε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι αυτό που μας χωρίζει από την τελική συμφωνία είναι η εξεύρεση της λύσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Ακριβώς λόγω των διαφορετικών απόψεων μεταξύ των θεσμών και κάποιων κρατών-μελών για το ζήτημα οι προβλέψεις για το αν θα υπάρξει τελική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα είναι 50%-50%, πρόσθεσε.

Αθλητισμός

  • Το ενδεχόμενο αποχώρησης από τα κοινά του Παναθηναϊκού εξετάζει ο Γιάννης Αλαφούζος, σύμφωνα την ανακοίνωση που διάβασε ο αντιπρόεδρος της πράσινης ΠΑΕ, Χρήστος Παναγόπουλος. Ο στενός συνεργάτης του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, καταδίκασε τη ρίψη αντικειμένου που χτύπησε τον προπονητή του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ίβιτς, ωστόσο, στο «τριφύλλι» θεωρούν ότι ο Σέρβος τεχνικός πήγε… πολύ εύκολα στο νοσοκομείο. Από την πλευρά της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξαπέλυσε ευθεία πίθεση στη διοίκηση του Παναθηναϊκού «φωτογραφίζοντας» τον Αλαφούζο ως ηθικό αυτουργό για όσα έγιναν στο γήπεδο της Λεωφόρου.
  • Πρωταθλήτρια Γαλλίας... και με τη βούλα είναι από το βράδυ της Τετάρτης η Μονακό, η οποία νίκησε 2-0 την Σεντ Ετιέν στο «Λουί Ντε» σε εξ αναβολής αναμέτρηση της Ligue 1 και μία... στροφή πριν το φινάλε πανηγύρισε τον 8ο τίτλο στην Ιστορία της.
  • Ένα βαθμό, θέλει, πλέον, η Ρεάλ Μαδρίτης στο φινάλε του πρωταθλήματος της La Liga με τη Μάλαγα (εκτός έδρας) για να «σφραγίσει» και μαθηματικά τον 33ο τίτλο στην Ιστορία της και πρώτο μετά το 2012. Οι «μερένγκες» έκαναν «υγιεινό περίπατο» στο Βίγκο με την Θέλτα, σε εξ αναβολής αναμέτρηση, με 4-1 και πέρασαν στην κορυφή με τρεις βαθμούς διαφορά από τη Μπαρτσελόνα με τις δύο ομάδες να έχουν πλέον από 37 αναμετρήσεις η καθεμία.
  • Τον πρώτο από τους τρεις τίτλους που διεκδικεί (το πρωτάθλημα και το Champions League οι άλλοι δύο) στην τρέχουσα σεζόν πανηγύρισε στο «Ολίμπικο» της Ρώμης η Γιουβέντους, η οποία επικράτησε στον τελικό Κυπέλλου με 2-0 επί της Λάτσιο. Οι «μπιανκονέρι», οι οποίοι την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να «σφραγίσουν» και τον τίτλο της Serie A στο ματς με την Κροτόνε, «καθάρισαν» από το πρώτο 45λεπτο με τα γκολ των Ντάνι Άλβες (12΄) και Μπονούτσι (24΄). Πλέον, χωρίς κανένα άγχος θα προετοιμαστούν για το μεγάλο τελικό του Champions League στις 3 Ιουνίου με την Ρεάλ Μαδρίτης, όπου φιλοδοξούν να επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης μετά από πολλά χρόνια.
  • Με βαριές ποινές κινδυνεύει ο Παναθηναϊκός μετά τη διακοπή του αγώνα με τον ΠΑΟΚ, λόγω του τραυματισμού του Βλάνταν Ίβιτς. Οι «πράσινοι» αναμένεται να κληθούν με βάση το άρθρο 15 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, που αναφέρει από -3 βαθμούς στο εφετινό πρωτάθλημα, μέχρι αφαίρεση βαθμών και από το επόμενο, μαζί με πρόστιμα και βαριές τιμωρίες της έδρας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου