Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Τι συμβαίνει για τους λίγους μετόχους που έμειναν στο χρηματιστήριο

Τι συμβαίνει για τους λίγους μετόχους που έμειναν στο χρηματιστήριο
Δευτέρα, 17 Απριλίου, 2017

ΟΤΑΝ ΤΟ «ΕΞΥΠΝΟ ΧΡΗΜΑ» ΚΕΡΔΙΖΕΙ, ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ
Του Νίκου Σακελλαρίου
Κέρδη για βασικούς μετόχους και λίγους φίλους θεσμικούς επενδυτές φέρνει το ελληνικό χρηματιστήριο το 2017 που δείχνει ότι και προ και μετά τη διαπραγμάτευση αποτελεί ένα «επενδυτικό εργαλείο» για λίγους και εκλεκτούς. Με συναλλαγές που κατά το ήμισυ προέρχονται από το market making και το υπόλοιπο μισό από κάποιους βασικούς μετόχους, το ελληνικό χρηματιστήριο μετατρέπεται ξανά σε ένα κλειστό κλαμπ, παρά τις όποιες προσπάθειες διεύρυνσης του ορίζοντα.
Πάντως εάν θεωρηθεί ότι το «έξυπνο χρήμα» είναι αυτό που κινητοποιεί τις αγορές, η συσσώρευση υπεραξιών στους βασικούς μετόχους των εισηγμένων αφήνει υποθήκες για μελλοντικές ανοδικές κινήσεις στο μέλλον. Σύμφωνα με τα numbers που ανακοινώνει το χρηματιστήριο κάθε μήνα, οι καθαροί «ενεργοί» (δηλαδή που έκαναν έστω και μία συναλλαγή) κωδικοί από την αρχή του 2017 δεν ξεπερνούν τους 20.000, αριθμός ελάχιστος για ένα αναπτυγμένο χρηματιστήριο. Οι συνολικοί κωδικοί που υπάρχουν στο σύστημα του Χ.Α. ανέρχονται σε 750.000. Από τους 20.000 ενεργούς κωδικούς, οι περίπου 15.000 εκτιμάται ότι κάνουν συναλλαγές σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι υπόλοιποι σε μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Ο FTSE Large Cap καταγράφει από την αρχή του έτους μέσες ημερήσιες συναλλαγές 25 εκατ. ευρώ σε σύνολο περίπου 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 5-7 εκατ. ευρώ τα πραγματοποιούν βασικοί μέτοχοι και τα υπόλοιποι οι market makers και ορισμένα ξένα funds ή off shores εταιρείες.
Χρηματιστηριακή αβεβαιότητα
Οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί για μεγάλη άνοδο στις ελληνικές μετοχές φέρνει το 2017 και ειδικά η τελευταία περίοδος προ και μετά διαπραγμάτευσης μάλλον διαψεύδονται. Οι περισσότερες μετοχές κινούνται με μονοψήφιες μεταβολές, αλλά λίγοι κατάφεραν να κερδίσουν πολλά και να αποδώσουν περισσότερα σε όσους τόλμησαν να τοποθετηθούν. Επενδυτικά, το ελληνικο χρηματιστήριο θυμίζει την περίοδο 2001-2003 όταν είχε προηγηθεί το «σκάσιμο της φούσκας». Βέβαια, τότε υπήρχε μπροστά η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ τώρα υπάρχει μπροστά η αμφιβολία της επιβίωσης και της ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση με εξαίρεση την ήπια ανάκαμψη της περιόδου Μαρτίου που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη από τις 620 μονάδες προς τις 670 μονάδες, η κατ' αρχήν συμφωνία με τους εταίρους έφερε τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζεται στις αντιστάσεις των 680 μονάδων. Πέρα όμως από τους δείκτες, υπάρχουν μετοχές που κάθε ημέρα προσφέρουν συγκινήσεις υψηλών κερδών και αυξημένων προσδοκιών.
Υψηλή κεφαλαιοποίηση
Στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap), η μετοχή της Coca Cola αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη του 2017. Με μία εξαιρετική κίνηση (άνοδο με μικρές διορθωτικές κινήσεις - «ανάσες») η μετοχή της Coca Cola AG κινείται σε περιοχές κοντά στα ιστορικά υψηλά της (πάνω από τα 24,5 ευρώ) και έχει καταγράψει από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τις 11 Απριλίου άνοδο 18,7%. Η εβδομαδιαία της μεταβολή ήταν 1,5% ενώ μέσα στον μήνα (30 ημέρες) η μετοχή έχει αυξηθεί κατά 9,3%. Η άνοδος προέρχεται ιδιαίτερα από βασικούς μετόχους, τους market makers και λίγα βρετανικά και αμερικανικά funds τα οποία συνεχίζουν να στηρίζουν την ελληνική μετοχή της Coca Cola. Eλάχιστοι είναι οι Ελληνες ιδιώτες που έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ είχε μία μικρή αντίδραση με μηνιαία άνοδο 4,3% από τη στιγμή που ανακοίνωσε τη μερισματική του πολιτική. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό (4,3%), δεν λέει την αλήθεια αφού η μεταβλητότητα στη μετοχή κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν μεγάλη. Αγοραστές σε ΟΠΑΠ υπήρχαν και από ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.
Για τη μετοχή της Motor Oil που κινείται και αυτή κοντά στα ιστορικά υψηλά της, η άνοδος από την αρχή του χρόνου διαμορφώνεται στο 24,6% που ξεπερνά κάθε επενδυτική προσδοκία, εάν προσθέσουμε και τη μερισματική απόδοση από την καταβολή μερίσματος και την επιστροφή κεφαλαίου που αγγίζει περίπου το 32%. Η άνοδος όμως αυτή προέρχεται κυρίως από αγορές βασικών μετόχων, ορισμένων μεγάλων ναυτιλιακών και ξένων funds που έχουν φιλικές-επαγγελματικές σχέσεις με την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Το ότι η εταιρεία είχε εξαιρετικά αποτελέσματα ήταν ένας βασικός λόγος για αγορές που όμως δεν τον ακολούθησαν όλοι οι ξένοι επενδυτές. Αυτή την περίοδο, η Motor Oil θεωρείται απλησίαστο «χρηματιστηριακό κάστρο» για τους μικρο-επενδυτές.
Το ίδιο περίπου ισχύει για τις δύο μετοχές (κοινές και προνομιούχες) του «Τιτάν». Ειδικά η προνομιούχος μετοχή του «Τιτάν» πήρε τη σκυτάλη της ανόδου από την κοινή και από τις αρχές του χρόνου καταγράφει άνοδο 31,2%, εκ των οποίων το 11% περίπου μέσα σε ένα μήνα.
Η μετοχή της «Μυτιληναίος» συνεχίσε το ανοδικό ράλι που είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο 2016 και στο α' τετράμηνο του 2017. Η απόδοσή της από την αρχή του χρόνου διαμορφώνεται σε 14,8% και τεχνικά δείχνει ότι κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες συσσωρεύει πέριξ των 7 ευρώ.
Τη μεγαλύτερη διασπορά τοποθετήσεων στο Χ.Α. εκτιμάται ότι έχει η μετοχή του ΟΤΕ. Από την αρχή του χρόνου καταγράφει οριακές μεταβολές (είτε ανοδικά είτε πτωτικά) αλλά μόνο κατά τον τελευταίο διάστημα έχει αυξηθηθεί κατά 2,4% με αυξημένη μεταβλητότητα.
Σημαντική ανάκαμψη πάντα μέσω τοποθετήσεων βασικών μετόχων (οικογένεια Βασιλάκη) καταγράφει και η μετοχή της Aegean η οποία έχει αυξηθεί κατά 25,6% από την αρχή του χρόνου , είχε άνοδο 6,3% μέσα σε μία εβδομάδα και 15,7% σε ένα μήνα.
MID CAPS που υπεραποδίδουν
Τα πιο δυνατά «χαρτιά» βρίσκονται στη μικρο-μεσαία κεφαλαιοποίηση

Tα κέρδη σε μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης μοιράζονται σε ακόμη λιγότερους μετόχους και αυτοί είναι κυρίως βασικοί μέτοχοι, διοικητικα στελέχη και ελάχιστοι ιδιώτες. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές των μετοχών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης από την αρχή του χρόνου δεν ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι κατά το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι τοποθετήσεις. Για παράδειγμα η μετοχή της «Δρομέας» έχει καταγράψει άνοδο 17,9% από την αρχή του χρόνου με αυξημένες συναλλαγές. Μόνο την τελευταία εβδομάδα η άνοδος έφτασε στο 20% (άρα είχε αρνητικό πρόσημο κατά το προηγούμενο διάστημα) με αγορές κυρίως βασικών μετοχών. Η μετοχή των Πλαστικών Θράκης έχουν αυξηθεί κατά 13,9% από το ίδιο διάστημα με κινήσεις και από τους market makers που παρακολουθούν τη μετοχή. Η συγκεκριμένη μετοχή είχε ανακοινώσει και καλά αποτελέσματα, ενώ και το 2016 είχε πραγματοποιήσει ράλι. Κινητικότητα σε καθημερινή βάση εμφανίζει τελευταία η Φίλιππος Νάκας με άνοδο 27% από την αρχή του χρόνου εκ των οποίων το 25% τον τελευταίο μήνα. Έντονα ανοδικά κινείται και η μετοχή του Νηρέα (21,7% από την αρχή του χρόνου) με αυξημένες συναλλαγές το τελευταίο διάστημα αλλά και το Ιασώ (35%) με κινήσεις κυρίως από βασικούς μετόχους.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου