Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Ο Ερντογάν θα εκφωνήσει μουσουλμανικές προσευχές στην Αγία Σοφία τη Μεγάλη Παρασκευή


Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου, 2017


ΑΓΚΥΡΑ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πως θα προσευχηθεί στην Αγία Σοφία τη Μεγάλη Παρασκευή, αμφισβητώντας εμπράκτως την ύπαρξη του ναού ως μουσείου και προχωρώντας στη χρήση της ως τζαμί.
ο κ. Ερντογάν δικαιολόγησε την κίνησή του λέγοντας πως ο Κεμάλ Ατατούρκ ποτέ δεν υπέγραψε κάποιο διάταγμα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, λέγοντας μάλιστα πως η υπογραφή στο σχετικό έγγραφο είχε πλαστογραφηθεί. Ποτέ δεν σταμάτησε η Αγία Σοφία να βρίσκεται σε καθεστώς λειτουργίας της ως τζαμί, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το “Newsmax” και άλλα διεθνή ΜΜΕ.
Προφανώς δεν είναι τυχαίο πως πριν λίγες μέρες, η τουρκική εφημερίδα “Μιλιέτ”, πρόβαλε ένα νέο βιβλίο Τούρκου ιστορικού, το «Ιντριγκες της Αγίας Σοφίας», στο οποίο ο Μουσταφά Αρμαγάν ισχυρίζεται ότι η υπογραφή του Ατατούρκ στο διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τζαμί σε μουσείο, είναι πλαστή.
Οπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του “ΑΝΤ1” στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, κατά τον Τούρκο ιστορικό η υπογραφή δεν μοιάζει με την υπογραφή του Ατατούρκ, επομένως από νομικής άποψης το διάταγμα αυτό θεωρείται άκυρο και άρα συνάγεται ότι η Αγία Σοφία παραμένει ακόμη τζαμί.
Το βιβλίο αναφέρεται επίσης και σε ένα δημοσίευμα της ελληνικής ομογενειακής εφημερίδας ‘Απογευματινή’ της Κωνσταντινούπολης στις 7 Φεβρουαρίου 1935, σύμφωνα με το οποίο ο Ατατούρκ επισκέφθηκε την Αγία Σοφία τρεις μήνες μετά τη μετατροπή της σε μουσείο. Ωστόσο –αναφέρει- ότι σε καμιά άλλη εφημερίδα της εποχής δεν δημοσιεύτηκε κάτι τέτοιο.
Ο Μουσταφά Αρμαγάν ισχυρίζεται ότι δεν μοιάζει ούτε με τις προηγούμενες αλλά ούτε και με τις επόμενες υπογραφές του Κεμάλ Ατατούρκ. Όπως αναφέρει, πριν από το διάταγμα ο Ατατούρκ υπέγραφε ως ‘Gazi M. Kemal’ και μετά το διάταγμα ως ‘Κ. atatürk’, δηλαδή με μικρό ‘a’. «Πώς το μικρό ‘a’ από το ‘atatürk’ μεγάλωσε στο διάταγμα σε ‘Atatürk’ ή ποιος το μεγάλωσε;», διερωτάται ο Τούρκος ιστορικός.
Υποστηρίζει επίσης ότι ενώ ο αριθμός του διατάγματος είναι 1589, ωστόσο διάταγμα που είχε εκδοθεί δύο μέρες νωρίτερα είχε τον αριθμό 1606.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου