Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Αποκαλύψεις από τη δικαστική διαμάχη Θεολογικής Σχολής και Μαλιωτείου Κέντρου


 Παρασκευή, 7 Απριλίου, 2017



Ο πρωτοπρεσβύτερος Χριστόφορος Μητρόπουλος, πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης. Φωτογραφία: Θεολογική Σχολή.
Του Θεοδώρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ. Συνεχίζεται για έβδομη συνεχή χρονιά η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, στην Αρχιεπισκοπή και το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο, με τελευταία εξέλιξη την απόφαση του δικαστηρίου για default (φυγοδικία) εναντίον του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου, γνωστό ως «Φίλοι του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου» διότι λόγω έλλειψης χρημάτων δεν αντιπροσωπεύθηκε από δικηγόρο.
Η εξέλιξη αυτή του default σημαίνει ότι το δικαστήριο απεφάνθη υπέρ των αιτιάσεων της Σχολής και της Αρχιεπισκοπής, οι οποίες επέσυραν την κατηγορία του «trespassing», δηλαδή της παράνομης κατοχής του κτιρίου του Μαλιωτείου Κέντρου.
Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον πρόεδρο της Σχολής π. Μητρόπουλο, είπε: «Κατ’ αρχήν το θέμα είναι νομικό και δεν μπορώ να σχολιάσω. Τα έγγραφα για όλες τις διαδικασίες είναι διαθέσιμα κι οιοσδήποτε μπορεί να τα διαβάσει» και τόνισε πως «η Σχολή απλώς προσπαθεί να τιμήσει τη μνήμη και τον σκοπό του Μαλιωτείου Κέντρου και το όραμα των ιδρυτών του Κώστα και Μαίρης Μαλιώτη».

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, καθηγητής κ. Φίλιππος Σεραφείμ, εξηγεί ότι η Θεολογική Σχολή και η Αρχιεπισκοπή αθέτησαν τις γραπτές υποσχέσεις τους για την καταβολή του πσοού των $50,000 το χρόνο προς τον Μαλώτειο Κέντρο. Φωτογραφία “Ε.Κ.” Θεόδωρος Καλμούκος

«Με ποιο τρόπο προσπαθείτε να τιμήσετε τη μνήμη του, με το να κάνετε μήνυση στο Κέντρο για trespassing;» τον ρωτήσαμε. «Και πάλι δεν μπορώ να σχολιάσω, είναι νομικό το θέμα», απάντησε. Και συνέχισε: «Εχουμε καθαρή συνείδηση γι’ αυτό που κάνουμε και το Μαλιώτειο Κέντρο χρειάζεται πολλή εργασία και επιδιορθώσεις που δεν έχουν γίνει επί χρόνια. Το κτίριο ανήκει στη Σχολή και θέλουμε να προχωρήσει την πορεία και να παρουσιάζει τα πολιτιστικά και εθνικά προγράμματα».
Οταν τον ρωτήσαμε πόσα χρήματα έχει πληρώσει η σχολή σε δικηγορικά, είπε «δεν γνωρίζω».
Στην ερώτηση «πώς ζητείτε από την Ομογένεια να βοηθήσει τη Σχολή οικονομικώς και συνάμα ξοδεύετε εκατομμύρια εναντίον του Μαλιωτείου;», είπε: «Σας λέγω και πάλι είναι νομικό το θέμα και δεν έχουμε ξοδέψει εκατομμύρια».
Στην ερώτηση «πόσα έχετε ξοδέψει;», απάντησε: «Σας είπα δεν γνωρίζω, με ρωτάτε την ίδια ερώτηση δύο φορές. Ισως θα πρέπει να ρωτήσετε τους ανθρώπους του Μαλιωτείου Ιδρύματος πού έχουν ξοδέψει τα χρήματα που άφησε ο Μαλιώτης για τη λειτουργία του Κέντρου, ρωτήστε που πήγαν όλα τα εκατομμύρια δολάρια που είχαν τότε;».
Ο πρόεδρος του Μαλιωτείου Κέντρου κ. Φίλιππος Σεραφείμ καθηγητής του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «με λύπη σάς λέγω ότι μας ειδοποίησαν οι δικηγόροι της Σχολής και της Αρχιεπισκοπής ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος δεν θέλει να μας συναντήσει και οποιεσδήποτε προτάσεις έχουμε να τις υποβάλλομε γραπτώς μέσω των δικηγόρων». Συμπλήρωσε πως «επιθυμία μας είναι να σταματήσουν τα δικαστήρια διότι έχουμε δύο οργανώσεις με τον ίδιο σκοπό για τον Ελληνισμό και τη Θρησκεία και μαλώνουν».
Εξήγησε πως «θα γίνει δίκη για να οριστεί το μέγεθος της ζημιάς που ισχυρίζεται η Αρχιεπισκοπή και η Σχολή ότι έχει γίνει από το Μαλιώτειο σε βάρος της Σχολής με το trespassing». Πρόσθεσε πως «ζητούμε να επιλυθεί το θέμα ειρηνικά χωρίς δικαστήρια όπως είναι και το πνεύμα του Χριστιανισμού».
Το Μαλιώτειο ξόδεψε ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες σε δικηγορικά έξοδα αντικρούοντας τη Σχολή και την Αρχιεπισκοπή, οι οποίες διαρκώς κατέφευγαν σε δικαστικές προσφυγές και μηνύσεις μέχρι εξάντλησης και εξουθένωσής τους.
Το επόμενο βήμα είναι πως το δικαστήριο θα ορίσει μία δικάσιμο ημέρα, προκειμένου να κρίνει και επιδικάσει το χρηματικό ποσό για τη βλάβη που έχουν υποστεί η Σχολή και η Αρχιεπισκοπή από το trespassing (παράνομη κατοχή) του Μαλιωτείου Κέντρου.
Προσπάθειες συμβιβασμού και εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης δεν έχουν τελεσφορήσει. Η πλέον πρόσφατη προσπάθεια εκ μέρους του Μαλιωτείου Κέντρου, η οποία εκφράσθηκε με επιστολή τον Δεκέμβριο του 2016 και με την οποία ζητείτο συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο, ούτε καν έτυχε απαντήσεως. Ο Σεβασμιώτατος πέρα από τη θεσμική του ιδιότητα ως Αρχιεπισκόπου, έχει και τη θεσμική ιδιότητα του Προέδρου της Εφορείας, η οποία επισύρει και νομικής φύσεως ευθύνες και υποχρεώσεις.
Το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο έχει ανοικοδομηθεί, ως γνωστόν, σε οικόπεδο το οποίο ανήκει στην κυριότητα της Σχολής μέσα στον περίβολό της.

Το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στον περίβολο της Θεολογικής Σχολής. Φωτογραφία Αρχείο «Ε.Κ».

Ο «Εθνικός Κήρυξ», ο οποίος έχει γράψει λεπτομερώς για το θέμα, υπενθυμίζει ότι αιτία της διαμάχης είναι η αθέτηση της γραπτής συμφωνίας που υπογράφτηκε το 1981 ανάμεσα στη Σχολή, στην Αρχιεπισκοπή και στους «Φίλους του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου» -που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Μαλιωτείου- για την καταβολή 50.000 χιλ. δολ. τον χρόνο για τα λειτουργικά έξοδα του Κέντρου.
Η Αρχιεπισκοπή και η Σχολή αθέτησαν τη συμφωνία και σήμερα χρωστούν στο Μαλιώτειο $1,4 εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες δολάρια και επί πλέον τους τόκους. Κατέβαλλαν τις $50.000 μέχρι το 1986 και έκτοτε διέκοψαν επικαλούμενοι οικονομική δυσπραγία.
Εν τω μεταξύ, μέχρι στιγμής τα δικηγορικά έξοδα, όπως ήδη αναφέραμε πιο πάνω, έχουν στοιχίσει πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια στο Μαλιώτειο, όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα που έχουν περιέλθει στη διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα», ενώ υπολογίζεται πως άλλα τόσα έχει καταβάλλει και η Θεολογική Σχολή και η υπόθεση συνεχίζεται.
Το Συμβούλιο του Μαλιωτείου πιστεύει ότι η Αρχιεπισκοπή δεν έχει μόνο νομική αλλά και ηθική υποχρέωση να τιμήσει τις υποσχέσεις της προς τον δωρητή.
Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010 όταν η Σχολή υπέβαλε μήνυση εναντίον των «Φίλων του Μαλιωτείου», δηλαδή του Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο θέσπισε ο αείμνηστος Μαλιώτης για να λειτουργεί και διοικεί το Κέντρο. Το Συμβούλιο του Μαλιωτείου στις 11 Ιανουαρίου 2010 είχε λάβει μέτρα απαγορευτικά της χρήσης του Κέντρου για μαθήματα και άλλες δραστηριότητες από το Ελληνικό Κολέγιο και τη Σχολή λόγω της μη καταβολής του συμφωνηθέντος ποσού των $50.000.
Στη μήνυσή της η Σχολή ισχυρίστηκε ότι ως ιδιοκτήτρια του κτιρίου του Μαλιωτείου Κέντρου δεν μπορούσε να της απαγορευθεί η χρήση του Κέντρου. Επίσης, η Σχολή είπε ότι οι «Φίλοι του Μαλιωτείου», το Διοικητικό Συμβούλιο δηλαδή, έχει παραβιάσει το Μαλιώτειο επί του οικοπέδου της Σχολής με το να απαγορεύει τη χρήση του από τη Σχολή.
Εν τω μεταξύ, επί προεδρίας του π. Νικολάου Τριανταφύλλου συνεχίστηκε η τακτική των παιγνίων χωρίς καμία ουσιαστική επίλυση του θέματος.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου