Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Στον «αέρα» η Καθολική Υπηρεσία για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

​Η προσπάθεια αναδιάρ­θρωσης και εξυγίανσης των ΕΛΤΑ τα οποία γεννούν κάθε μήνα ζημιές θα γίνει όταν και όποτε συσταθεί και λειτουργήσει από την ΕΔΗΣ
​Η προσπάθεια αναδιάρ­θρωσης και εξυγίανσης των ΕΛΤΑ τα οποία γεννούν κάθε μήνα ζημιές θα γίνει όταν και όποτε συσταθεί και λειτουργήσει από την ΕΔΗΣ
Της Μαρίας Μόσχου
Το κίνδυνο να χάσουν την Καθολική Υπηρεσία αντιμετωπίζουν τα ΕΛΤΑ τα οποία, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, λόγω μειωμένου προσωπικού θα αδυνατούν να προχωρήσουν στην καθημερινή παράδοση της αλληλογραφίας.
Αν και ο Οργανισμός δεν έχει λάβει τα τρία τελευταία χρόνια την επιδότηση των 50 εκατ. ευρώ ετησίως για την εκτέλεση της Καθολικής Υπηρεσίας δηλαδή την ταχυδρομική εξυπηρέτηση απομακρυσμένων προορισμών ή αλλιώς, τις «άγονες» ταχυδρομικές γραμμές, ωστόσο τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να ανατρέψουν την κακή οικονομική κατάσταση του Οργανισμού, ο οποίος έχει σοβαρότατο πρόβλημα ρευστότητας.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η μείωση του προσωπικού στην Αττική που έχει αποφασιστεί από τη διοίκηση θα επιφέρει σημαντικά προβλήματα δυσλειτουργίας, καθώς θα είναι πλέον αδύνατη η καθημερινή επίδοση της αλληλογραφίας.
Μάλιστα πραγματοποίησαν 4ημερη απεργία στον νομό Αττικής (4-7 Απριλίου) τονίζοντας ότι «η αυθαίρετη απόφαση της Διοίκησης για τη μείωση των θέσεων εργασίας διανομής στο Λεκανοπέδιο είναι μεγάλο πλήγμα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΕΛΤΑ».
Κοινοτική Οδηγία
«Σε μια περίοδο που τα ΕΛΤΑ δέχονται μεγάλη πίεση από τον ανταγωνισμό η Διοίκηση κάνει το μεγαλύτερο δυνατό λάθος. Πλήττει τη διανομή, παραβιάζοντας βεβαίως τόσο την σχετική Κοινοτική Οδηγία όσο και την υποχρέωση της Καθολικής Υπηρεσίας και τις προδιαγραφές που θέτει η ΕΕΤΤ. Κυρίως, όμως, στερεί οξυγόνο από το δημόσιο ταχυδρομείο καθώς υποβαθμίζει καθοριστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες» επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών Γ. Οικονόμου.
Παράλληλα τονίζει ότι πρακτικά, η μείωση των θέσεων εργασίας στη διανομή σημαίνει ότι και οι διανομείς θα πιέζονται υπερβολικά μη μπορώντας να καλύψουν τις μεγάλες αποστάσεις, αλλά και οι πολίτες δεν θα λαμβάνουν εγκαίρως την αλληλογραφία τους.
«Χαρακτηριστικά ένας ταχυδρόμος θα πρέπει να κάνει καθημερινά μηχανοκίνητη διανομή 20 - 80 χιλιομέτρων. Επίσης σε Μονάδες Διανομής θα δούμε κάλυψη του 50% των οργανικών θέσεων, με προφανείς και αυτονόητες επιπτώσεις. Τις ημέρες αιχμής οι πολίτες μπορεί να βλέπουν τον ταχυδρόμο να περνά έως και μια φορά την εβδομάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Λεκανοπέδιο πλην του Πειραιά θα εξυπηρετείται από 600 διανομείς σε σχέση με 1.026 που είναι σήμερα.
«Τα ΕΛΤΑ καλούνται να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Όταν ο ανταγωνισμός εμφανίζει 1.000 άτομα προσωπικό στο Λεκανοπέδιο (με το 30% του έργου των ΕΛΤΑ) έχει 65% μεγαλύτερη δύναμη διανομής σε σχέση με το δημόσιο ταχυδρομείο», διευκρινίζει ο κ. Οικονόμου.
Η διοίκηση
Κανένα πρόβλημα στην επίδοση της αλληλογραφίας δεν έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης, η οποία μάλιστα βλέπει πίσω από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες.
«Η παροχή Καθολικής Υπηρεσίας εκτελείται χωρίς προβλήματα και χωρίς καμία παρέκκλιση από τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ των ΕΛΤΑ και του Ελληνικού Δημοσίου» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλoι και συνεχίζουν: «η αναδιοργάνωση (που υλοποιήθηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας) γίνεται με γνώμονα τις κατά καιρούς συνθήκες (αριθμός ταχυδρομικών αντικειμένων, αριθμός πελατών και γεωγραφική κατανομή) και έχει ως μοναδικό στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση του κοινού, καθώς και την πιστή τήρηση του νόμου».
Μάλιστα επισημαίνουν ότι δεν δημιουργούνται «κενά» και πως στην Αττική, παρά την απεργία που είχε εξαγγελθεί, 3.000 ταχυδρόμοι εργάζονταν κανονικά, ενώ μόλις 400 απεργούσαν/
Καθυστερεί η αναδιάρθρωση
Τη μεταφορά του 90% των ΕΛΤΑ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) αποφάσισαν κυβέρνηση και δανειστές.
Η προσπάθεια αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των ΕΛΤΑ τα οποία γεννούν κάθε μήνα ζημιές θα γίνει όταν και όποτε συσταθεί και λειτουργήσει από την ΕΔΗΣ.
Μέχρι τότε τα ΕΛΤΑ, που αντιμετωπίζουν σοβαρό ταμειακό πρόβλημα, αναμένεται να στηριχθούν από την είσπραξη απαιτήσεων από το Δημόσιο, ύψους 45 εκατ. ευρώ, ως αποζημίωση για την παροχή της λεγόμενης Καθολικής Υπηρεσίας. Το σχετικό κονδύλι εγκρίθηκε με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Η αποζημίωση της Καθολικής Υπηρεσίας αφορά τα έτη 2013, 2014 και 2015 και αποτελούσε εκκρεμότητα του κράτους προς τα ΕΛΤΑ. Ωστόσο η κυβέρνηση κατάφερε προς το παρόν να εξασφαλίσει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνον για 15 εκατ. ευρώ ετησίως για την προαναφερθείσα τριετία και όχι για 50 εκατ. ετησίως τα οποία είχε προϋπολογίσει και εγγράψει ως απαιτήσεις.
Ειδικότερα σε τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου για τα ευρυζωνικά δίκτυα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς προβλέπεται ότι τα ΕΛΤΑ θα λάβουν μέχρι 15 εκατ. ευρώ ετησίως, και μόνο για την περίοδο 2013-2015, και όχι 50 εκατ. ευρώ ετησίως.
Χρηματοδότηση
Επιπλέον με την τροπολογία καλύπτεται και η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε θεωρήσει πως το Δημόσιο μπορεί για διάστημα δύο ή τριών ετών (δηλαδή για την περίοδο 2013-2015) να χρηματοδοτήσει με δημόσιους πόρους την καθολική υπηρεσία. Στη συνέχεια, όμως, πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης για την Καθολική Υπηρεσία (δηλαδή την υποχρέωση παράδοσης επιστολών σε ολόκληρη τη χώρα) στον οποίο θα συμμετέχουν και οι πάροχοι ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Σημειώνεται ότι οι συνολικές απαιτήσεις της εταιρείας από το Δημόσιο φτάνουν στα 195,8 εκατ. στα τέλη του 2016. Μένει να φανεί πάντως, πώς θα εγγραφούν οι απαιτήσεις αυτές στον ισολογισμό του 2016, ο οποίος, βεβαίως, ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί.
Άλλα 28 εκατ. ευρώ απαιτήσεων, φιλοδοξεί η εταιρεία πως θα μπορέσει να εισπράξει φέτος και από υπουργεία, αποκεντρωμένες διοικήσεις και ασφαλιστικά ταμεία για υπηρεσίες που τους έχει παράσχει και δεν έχουν εξοφληθεί.
Υπουργική Απόφαση
Τι είναι η Καθολική Υπηρεσία;
  • Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΟΙΚ 7728/190/13.02.2013 «Ορισμός περιεχομένου που εμπίπτει στην Καθολική Ταχυδρομική Υπηρεσία (Κ.Υ.)» (ΦΕΚ 478/Β/28.02.2013), η Καθολική Ταχυδρομική Υπηρεσία περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους υπηρεσίες εσωτερικού και διασυνοριακού ταχυδρομείου:
α) Την περισυλλογή, μεταφορά, διαλογή και διανομή όλων των ταχυδρομικών αντικειμένων βάρους έως 2 χιλιόγραμμων, στα οποία ενδεικτικά περιλαμβάνονται πέραν των αντικειμένων αλληλογραφίας και βιβλία, κατάλογοι, εφημερίδες, περιοδικά, κ.λπ. καθώς και το διαφημιστικό ταχυδρομείο με διεύθυνση παραλήπτη.
β) την περισυλλογή, μεταφορά, διαλογή και διανομή ταχυδρομικών δεμάτων βάρους το πολύ είκοσι (20) χιλιόγραμμων.
γ) τις υπηρεσίες των συστημένων και των αποστολών με δηλωμένη αξία.
? Το δικαίωμα των χρηστών να λαμβάνουν τις καθολικές υπηρεσίας εξασφαλίζεται:
α) Με τον καθορισμό της πυκνότητας των σημείων επαφής, πρόσβασης και περισυλλογής, με βάση τις ανάγκες των χρηστών, τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και τις κοινωνικές συνθήκες.
β) Με την παροχή ταχυδρομικής υπηρεσίας πέντε (5) εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα πλην εξαιρετικών περιστάσεων ή ιδιαίτερων γεωγραφικών συνθηκών.

γ) Με την πραγματοποίηση μιας (1) περισυλλογής και μιας (1) διανομής την ημέρα στην οικία ή έδρα κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου τουλάχιστον, ή, κατά παρέκκλιση και υπό προϋποθέσεις, σε προσήκουσες εγκαταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου