Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Πάνδημη η κηδεία της Φωτεινής Τουρνά, αδελφής του Μητροπολίτη Μεθοδίου


Από την κηδεία της αείμνηστης Φωτεινής Τουρνά, αδελφής του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου. Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής Δημήτριος συνοδεύει το φέρετρο μέχρι την νεκροφόρα. Φωτογραφία "Ε.Κ." Θεόδωρος Καλμούκος
Του Θεοδώρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ.-Πολλές εκατοντάδες γνωστών και φίλων από τη Βοστώνη, πολλά μέρη της Μασαχουσέτης, της Νέας Αγγλίας, καθώς επίσης από τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη και τη Φλόριδα, συνόδευσαν την Φωτεινή Τουρνά, αδελφή αγαπημένη του Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθοδίου, στην τελευταία της κατοικία. Ο Καθεδρικός Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βοστώνης ήταν κατάμεστος, ενώ την ύμνησαν οι ιερείς της Μητρόπολης Βοστώνης, η χορωδία της Θεολογικής Σχολής, με τους Αναστάσιμους ύμνους καθότι υπάρχει ξεχωριστή Ακολουθία για τους κεκοιμημένους για την Αναστάσιμη Διακαινήσιμο Εβδομάδα που διανύουμε.
Της Εξόδιας Ακολουθίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, συμπαριστάμενος από τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο, τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμο, τον Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο, πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου, ενώ στον ενταφιασμό συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Πιτσβούργου κ. Σάββας, ο οποίος ήλθε λίγο αργότερα λόγω καθυστέρησης της αεροπορικής του πτήσης από το Πίτσμπουργκ. Τον Ρωμαιοκαθολικό καρδινάλιο Βοστώνης κ. Σίαν Ομάλι αντιπροσώπευσε ο Επίσκοπος Κένεντι. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η γενική πρόξενος στη Βοστώνη, κυρία Ιφιγένεια Καναρά, η οποία είχε συμμετάσχει και στο κοινό προσκύνημα το οποίο έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στον Καθεδρικό ναό Βοστώνης. Εκατοντάδες επίσης ομογενών προσήλθαν και στο κοινό προσκύνημα της αείμνηστης Φωτεινής, πρόεδροι και μέλη κοινοτικών συμβουλίων διαφόρων κοινοτήτων της Νέας Αγγλίας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Μιλτιάδης Αθανασόπουλος, πρώην και τωρινοί αξιωματούχοι της, πρόεδροι και μέλη συλλόγων και σωματείων.
Στην Εξόδιο Ακολουθία παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, π. Χριστόφορος Μητρόπουλος, καθηγητές και φοιτητές της Σχολής, η εκτελεστική διευθύντρια της Ηγεσίας των 100 Πωλέτ Πούλου, ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Γεώργιος Μπεχράκης, η πρώην πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου Αφροδίτη Σκιαδά με τον σύζυγο της Πίτερ, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος από την Αρχιεπισκοπή, τα στελέχη του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, οι κυρίες Αλίκη Κούριαν και Μαρία Δούβρη.
Τον επικήδειο εκφώνησε ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος, ο οποίος συνδέεται με μακρόχρονη φιλία και γνωριμία με τον Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο, αλλά και με την αείμνηστη αδελφή του Φωτεινή, κι όπως είπε, «είμαι ίσως το πλέον εγγύτερο πρόσωπο, διότι με την Φωτεινή γνωριζόμαστε, μιλούσαμε». Τόνισε πως «εάν το Χριστός Ανέστη είναι κάτι το οποίο πιστεύομε, η Φωτεινή είναι ήδη αναστημένη με τον Αναστημένο Χριστό».
Είπε ακόμα πως «εμείς οι καταλειπόμενοι έχομε δύσκολη περίοδο» και τόνισε πως «θα μας λείψει η Φωτεινή, αλλά πιο πολύ θα λείψει από σένα αγαπητέ αδελφέ Αγιε Βοστώνης. Θα μας λείψει το χαμόγελο και η καλοσύνη της. Ηταν ευγενής και καλός άνθρωπος, καλή αδελφή. Προσεύχομαι στο Θεό να σου δίνει δύναμη και κουράγιο, Αγιε Αδελφέ, διότι πλέον θα είσαι μόνος σου. Η μνήμη της θα είναι αιώνια με όλους μας που την γνωρίσαμε».
Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος στην ομιλία του αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Μεθόδιο για την τιμή να προστεί στην Εξόδιο Ακολουθία, ανάμεσα στα άλλα είπε, πως, «είναι τιμή η κηδεία ενός ανθρώπου όπως η Φωτεινή Τουρνά» και συμπλήρωσε «με βαριά καρδιά αποχαιρετούμε τη Φωτεινή διότι ήταν μία πολύ αγαπητή παρουσία, τη γνώριζα επί σαράντα χρόνια». Σε άλλο σημείο είπε, πως, «η Φωτεινή υπηρέτησε την Εκκλησία, αφιέρωσε τη ζωή της στην Εκκλησία και έδωσε στον αδελφό της τις ευκαιρίες για να πετύχει στη διακονία του». Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ακόμα πως «υπάρχει μία λέξη στην ελληνική γλώσσα που λέγεται σεμνότητα και η οποία δεν μεταφράζεται» και τόνισε «η Φωτεινή ήταν σεμνή γυναίκα».
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος βαθιά συγκινημένος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο είπε, πως, «εάν  προσπαθήσω να εκφρασθώ φοβάμαι πως δεν θα τα βγάλω πέρα. Δώδεκα μέρες η Φωτεινή υπέφερε και στο δωμάτιο του νοσοκομείου που έμενα μαζί της θυμόμουν αυτά που διαβάζομε στη Νεκρώσιμη Ακολουθία «μία ροπή και ταύτα πάντα θάνατος διαδέχεται» και επίσης «οίον αγώνα έχει η ψυχή χωριζομένη εκ του σώματος», ήταν αγώνας δώδεκα ημερών». Είπε ακόμα «με αναπαύει η αγάπη σας και η πίστη στον Αναστάντα Χριστό».
Ακολούθησε ο ενταφιασμός στο Κοιμητήριο «Γεσθημανή» του Γουέστ Ρόξμπουι και το γεύμα της μακαρίας στο κοινοτικού κέντρο του Καθεδρικού Ναού.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου