Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων. ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Εκβιασμοί της Αγκυρας για τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ

Εκβιασμοί της Αγκυρας για τα κοιτάσματαΜε αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, απαγορεύσεις, καταγγελίες και απειλές ενάντια όχι μόνο στην ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και στους πετρελαϊκούς κολοσσούς που «τολμούν» να συνεργάζονται μαζί της... Ετσι απαντάει η Αγκυρα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, επιλέγοντας να μπει σφήνα σε συμφωνίες που έχουν τη σφραγίδα Ευρωπαίων και Αμερικανών.


Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη προχώρησε το διήμερο 5-6 Απριλίου στην υπογραφή συμφωνιών με πετρελαϊκούς κολοσσούς για την έναρξη ερευνών στα οικόπεδα 6, 8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Με την ιταλογαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL για το οικόπεδο 6, με την αμερικανοκαταριανή Εxxon Mobil - Qatar Petroleum για το τεμάχιο 10 και με την ιταλική ΕΝΙ για το 8. Προτού ωστόσο προλάβει καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι, οι Τούρκοι έσπευσαν να αντεπιτεθούν με υπονομευτική διάθεση, εξαπολύοντας απειλές προς πάσα κατεύθυνση. Με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 6 Απριλίου το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει σε σειρά προκλητικών αμφισβητήσεων-αξιώσεων.
Υποστηρίζει ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα» στις θαλάσσιες περιοχές όπου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κύπρου. Και όχι μόνο αυτοί. Προχωρώντας ακόμη παραπέρα η Αγκυρα σημειώνει ότι «σημαντικό τμήμα του οικοπέδου 6 βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να φέρουν εις πέρας δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε περιοχές που τελούν υπό τουρκική δικαιοδοσία».
Η Αγκυρα απειλεί ανοιχτά με μελλοντικές κυρώσεις «τις εταιρείες που συνεργάζονται με την ελληνοκυπριακή διοίκηση». Ο λόγος για κολοσσούς, όπως η γαλλική Total, η ιταλική ENI και η αμερικανική Exxon Mobil (η άρρηκτα «συνδεδεμένη» με τον νυν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος βρισκόταν μέχρι πρότινος στο τιμόνι της). «Η στάση τους θα ληφθεί υπόψη για την εμπλοκή τους σε μελλοντικά ενεργειακά πρότζεκτ με την Τουρκία», σημειώνεται στην ανακοίνωση υπό τη μορφή απειλής. Η τουρκική πλευρά υπογραμμίζει, επίσης, με νόημα ότι σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού τα δύο συνιστώντα κρατίδια (ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό) θα πρέπει να επανεκτιμήσουν «από κοινού» την εγκυρότητα όλων των παλαιότερων ενεργειακών συμφωνιών.
Είναι σαφές ότι η Αγκυρα θέλει να βάλει χέρι στα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου. Διεκδικεί, άλλωστε, μέρη των οικοπέδων 4, 5, 6, 7 και 1 της κυπριακής ΑΟΖ. Και αυτό με διπλή στόχευση: να εξασφαλίσει τη δική της άμεση εμπλοκή στην εκμετάλλευσή τους αλλά και έμμεσα οφέλη. Με το να θέτουν εμπόδια στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου οι Τούρκοι αυτομάτως ενισχύονται έναντι της Λευκωσίας ως προτιμητέος προορισμός για το ισραηλινό φυσικό αέριο στον δρόμο προς την Ευρώπη. 
Καθοριστικό για το Κυπριακό το δημοψήφισμα στην Τουρκία
Οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό αρχίζουν εκ νέου τη Μεγάλη Τρίτη, έπειτα από μια επεισοδιακή διακοπή σχεδόν δύο μηνών. Επί της ουσίας, ωστόσο, οι όποιες εξελίξεις στο ζήτημα θα πρέπει να αναμένονται μετά το επερχόμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία την Κυριακή του Πάσχα, το αποτέλεσμα του οποίου αναμένεται να κρίνει πολλά σε όλα τα «καυτά» μέτωπα.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου