Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Μίκης Θεοδωράκης: «Θα ήθελα να ήμουν στον Πύργο Ηλείας»…


Αίσθηση προκάλεσαν για μια ακόμα φορά οι δηλώσεις που έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης   στην παρουσίαση του βιβλίου του «Μονόλογοι στο λυκαυγές» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιανός).
Ξέχωρα από τα σχόλια του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη για το πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι ειδικό βάρος είχε η στιγμή που ο ίδιος αναρωτήθηκε τι θα ήθελε για πέντε λεπτά από τη ζωή του, απαντώντας ως εξής: «Θα ήθελα να ήμουν στον Πύργο Ηλείας, όπου πήγαινα γυμνάσιο και κάθε βράδυ, μετά το φαγητό παρουσίαζα στους γονείς μου, τα τραγούδια που είχα γράψει. Κι αν ήταν και βαλς το χόρευαν κιόλας η μαμά και ο μπαμπάς».
Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε τα παιδικά-εφηβικά του χρόνια σε διάφορες πόλεις της Επαρχίας ως γιός δημοσίου υπαλλήλου λόγω των συχνών μεταθέσεων που έπαιρνε ο πατέρας του. Ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης πέρασε δυο χρόνια (1938-1939) ως κάτοικος Πύργου μένοντας στην συμβολή των οδών Περικλέους και Κολοκοτρώνη (σ.σ. κάτω από το λόφο του Επαρχείου), κάτι που ελάχιστοι κάτοικοι στην πρωτεύουσα της Ηλείας γνωρίζουν… σχολειό πήγαινε στο –τότε- Γυμνάσιο Αρρένων (σ.σ. το κτίριο που το στέγαζε γκρεμίστηκε πριν  μερικά χρόνια και πλέον στο ίδιο σημείο έχει ανεγερθεί νέο κτίριο που στεγάζει το 1ο Γυμνάσιο Πύργου)…
Όσον αφορά το σπίτι που έζησε ο Μίκης Θεοδωράκης στον Πύργο, πρόκειται για ένα από τα πρώτα διώροφα αρχοντικά της πόλης, που χτίστηκε πριν από 100 και πλέον χρόνια. Κατοικείται από γενιά σε γενιά και ανακαινίστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την πόλη του Πύργου, τον Μάρτιο του 1993. Σήμερα κατοικούν σ’ αυτό, οι οικογένειες του δικηγόρου Πάνου και Γεωργίας Σπηλιοπούλου, καθώς και των παιδιών τους, Δημήτρη Κορίζη και Μαρίας Σπηλιοπούλου…
Γιώργος Γουβιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου