Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Εφιάλτης το 2016 Μας έπνιξαν με φόρους και κατασχέσεις

Τετάρτη, 5 Απριλίου, 2017

Αυξήθηκαν 128,6% οι κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και γενικότερα απαιτήσεων εις χείρας τρίτων

Μας έπνιξαν με φόρους και κατασχέσεις
Κολαστήριο φόρων και κατασχέσεων έζησαν το 2016 οι φορολογούμενοι, με τον εισπρακτικό μηχανισμό να επιστρατεύει υπερδιπλασιασμό των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, στην προσπάθεια να υπηρετήσει τους στόχους αύξησης των εσόδων που είχαν τεθεί με τον προϋπολογισμό. Οι φόροι μπήκαν με το τσουβάλι, οι φορολογούμενοι σήκωσαν τα χέρια ψηλά και η Εφορία τρύπωσε στους λογαριασμούς τους για να μη χαθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Τα μεγέθη τα οποία αποκαλύπτονται στην απολογιστική έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκαλούν ίλιγγο. Τα τμήματα Δικαστικού και νομικής υποστήριξης των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων επέβαλαν συνολικά 1.602.835 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, υποθήκες και ποινικές διώξεις για απλήρωτους φόρους να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Αν ξεχωρίσουμε μόνο τις κατασχέσεις, αναδεικνύεται ο απόλυτος εφιάλτης. Με αύξηση 128,6% σε σχέση με πρόπερσι, οι κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και γενικότερα απαιτήσεων εις χείρας τρίτων διαμορφώθηκαν σε 1.533.451 από 670.728 το 2015.
Τα έσοδα για τον προϋπολογισμό πήγαν εξαιρετικά. Ηταν περισσότερα σε σχέση με το 2015 κατά 3,99 δισ. ευρώ έπειτα από ένα μπαράζ αυξήσεων συντελεστών σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης αλλά και στη φορολογία εισοδήματος, μέτωπο στο οποίο ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνωρίζει πλέον ότι «ζορίσαμε τη μεσαία τάξη».
Τα ασθενέστερα εισοδηματικά κλιμάκια μπορεί να συνέχισαν να απολαμβάνουν έως πέρυσι αφορολόγητο από 8.636 έως και 9.545 ευρώ, αλλά οι προϋπολογισμοί τους ισοπεδώθηκαν αδιακρίτως υπό το βάρος των αυξημένων έμμεσων φόρων.
Στο ταμείο μπήκαν τελικά 21,8 δισ. ευρώ από τους άμεσους φόρους και 25,6 δισ. ευρώ από τους έμμεσους, ενώ επιμέρους μόνο οι φόροι στην περιουσία κόστισαν στις τσέπες των πολιτών 3,6 δισ. ευρώ.
Ο ΦΠΑ, με τον κανονικό συντελεστή στο 24% και μετά την κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά, συντρέχει σχεδόν το ένα τρίτο των φορολογικών εσόδων ή κάτι παραπάνω από 15 δισ. ευρώ στα ταμεία, παρά την τεράστια συνεχιζόμενη απώλεια εσόδων λόγω φοροδιαφυγής.
Οι συνθήκες ακραίας υπερφορολόγησης στις οποίες επιχειρούν να επιβιώσουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις αναδεικνύονται και από τα στοιχεία εξέλιξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κυρίως των φόρων που μένουν απλήρωτοι στο πέρασμα του χρόνου και έφτασαν στο τέλος του περασμένου έτους σωρευτικά στα 92,8 δισ. ευρώ.
Ενας στους δύο φορολογουμένους έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία, με τη συντριπτική πλειονότητα να σηκώνει τα χέρια ψηλά για χρέη τα οποία δεν ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι 4.312.287 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και από αυτούς 903.206 χρωστούν έως 50 ευρώ. Επιπλέον 1.485.693 φορολογούμενοι χρωστούν από 51 έως και 500 ευρώ, ενώ ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 2.000 ευρώ έχουν συνολικά 3.412.301 φορολογούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου