Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Η Αυστρία απαγορεύει το κάπνισμα σε άτομα κάτω των 18 ετών

Σάββατο, 1 Απριλίου, 2017  ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ

α υπενθυμήσουμε ότι στις ΗΠΑ πρέπει να είναι 18 χρονών γιά να αγοράσουν τσιγάρα ενώ να πιούν αλκοόλ πρέπει να είναι 21 ετών

Eχει επανειλημμένα διαπιστωθεί ότι η ηλικία στην οποία οι νέοι στην Αυστρία αρχίζουν το κάπνισμα είναι πολύ μικρή, η νεότερη στην Ευρώπη, μόλις στα 11 χρόνια και πως στους 15χρονους νέους το ποσοστό των καπνιστών είναι στα μεν κορίτσια 26% στα δε αγόρια 24%.
Η Αυστρία απαγορεύει το κάπνισμα σε άτομα κάτω των 18 ετών
Στην απαγόρευση του καπνίσματος σε άτομα κάτω των 18 ετών προχωρά η Αυστρία από τα μέσα του 2018, έπειτα από συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων -καθώς σε αυτά βρίσκεται η αρμοδιότητα ως προς το κάπνισμα- να υιοθετηθεί η πρόταση της αυστριακής υπουργού Οικογένειας και Νεολαίας, Σοφί Καρμάζιν, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Η Αυστρία με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις οποίες το κάπνισμα επιτρέπεται από τα 16 χρόνια, ενώ σύμφωνα με έρευνες έχει επανειλημμένα διαπιστωθεί ότι η ηλικία στην οποία οι νέοι στην Αυστρία αρχίζουν το κάπνισμα είναι πολύ μικρή, η νεότερη στην Ευρώπη, μόλις στα 11 χρόνια και πως στους 15χρονους νέους το ποσοστό των καπνιστών είναι στα μεν κορίτσια 26% στα δε αγόρια 24%.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους εκπροσώπους των ομόσπονδων κρατιδίων, έπειτα από την ολοκλήρωση διήμερου συνεδρίου στην πόλη Κρεμς, η υπουργός Οικογένειας και Νεολαίας χαρακτήρισε «σταθμό στην πολιτική για την Υγεία και τη Νεολαία» την πρόθεση όλων των κρατιδίων να ψηφίσουν νόμο στα τοπικά Κοινοβούλιά τους, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε την πρόθεση της πολιτείας να επεξεργαστεί αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης.

Εντονες συζητήσεις και διαφορές απόψεων

Την ίδια πρόταση για απαγόρευση του καπνίσματος κάτω των 18 ετών, η αυστριακή υπουργός είχε πρωτοπαρουσιάσει πριν δύο χρόνια, αλλά η κεντρική κυβέρνηση δεν μπορούσε να προχωρήσει σε απαγορεύσεις ως προς την πώληση και χρήση προϊόντων καπνού.

Κατά τις έντονες συζητήσεις μέσα στους τελευταίους μήνες, αρχικά μόνον τέσσερα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια έδειξαν την πρόθεση να αποδεχθούν ενιαία ρύθμιση του ζητήματος, ενώ διαφορές απόψεων καταγράφονταν μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ διατεινόταν έως πρόσφατα πως «τη στιγμή που κάποιος πηγαίνει να ψηφίσει στα 16 χρόνια του, μπορεί να αποφασίζει και για ένα τσιγάρο», ενώ, αντίθετα το κόμμα των Πράσινων χαιρέτιζε εξ αρχής με έμφαση την πρωτοβουλία της υπουργού Οικογένειας και Νεολαίας.

Ταυτόχρονα, οι Πράσινοι ζητούν να υπάρξουν επιπλέον μέτρα που θα δυσκολεύουν την πρόσβαση των νέων στο κάπνισμα, επισημαίνοντας πως πολλοί άρχισαν να καπνίζουν σε μικρή ηλικία και ανέπτυξαν δυναμικό εθισμού, που δεν μπορούν πλέον να το αντιμετωπίσουν εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου