Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Η Stella πήρε τον Τρούλο στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Lowell

Καλοκαιρινός” έγινε ο Άγιος Γιώργης
Η χιονοθύελλα Stella που “σάρωσε” την περιοχή των ανατολικών Πολιτειών των ΗΠΑ προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο τρούλο της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην οδό Princeton Boulevard στην περιοχή Highlands της ιστορικής πόλης Lowell, περίπου 30 μίλια βόρεια της Βοστώνης.
Τρία συνεργεία δούλευαν στη σκεπή αλλά και στο εσωτερικό του ναού. Σε επίσκεψή μας χθες στο ναό είδαμε ότι έχει πάθει μεγάλη ζημιά αφού το ανατολικό μέρος του τρούλου κατέρρευσε από τη χιονοθύελλα και το βάρος του χιονιού (80 χιλιόμετρα την ώρα αέρα και χιόνι που μέσα σε 8 ώρες έφτασε τους 40 πόντους).
Αλλά δεν ήταν μόνο το χιόνι αλλά όταν σταμάτησε το χιόνι έβρεξε και με δεδομένο ότι η θερμοκρασία έπεσε στους -18 βαθμούς Κελσίου το χιόνι έγινε πάγος.
Η καταστροφή είναι μεγάλη αφού το χιόνι που έπεσε μέσα στο ναό κατέστρεψε μέχρι και πολλά στασίδια. Υπολογίζεται ότι ζημιά ξεπερνάει τις 600 χιλιάδες δολάρια!
Το Ναός του Αγίου Γεωργίου αγοράστηκε από τους ενορίτες το 1973 όταν ο πρώτος ναός του Αγίου Γεωργίου που ήταν μέσα στην Ελληνική γειτονιά στο Worthen Street δίπλα από το Ελληνικό Σχολείο και κοντά στο Ναό της Αγίας Τριάδας κάηκε ανήμερα του Αγίου Γεωργίου από αναμμένο κερί!
Θυμάμαι τον αγώνα που έκαναν τα πρώτα χρόνια οι ενορίτες που αγόρασαν το ναό και το 1975 άρχισαν τις τοιχογραφίες, την Πλατυτέρα, τον Τρούλο και άλλα μέρη του Ναού.
Θα πρέπει εδώ να μνημονεύσω το όνομα του Αρχιμανδρίτη Ντεκαβάλλα που έκανε μεγάλο αγώνα για να “ξαναζωντανέψει” η ενορία του Αγίου Γεωργίου η οποία κυριολεκτικά γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες. Ζωντάνεψε από εισοδήματα που εισέπραττε από την ενοικίαση της αίθουσας εκδηλώσεων σε BINGO.
Σιγά-σιγά η κοινότητα μίκρυνε, το BINGO σταμάτησε και η σημερινή ενορία με το ζόρι μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά και να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της αφού τα μέλη της ενορίας είναι γύρο στα 100!  Με ιερέα συνταξιούχο και λειτουργία μόνο τις Κυριακάδες και μεγάλες εορτές.

Η προχθεσινή καταστροφή ίσως να είναι η αρχή του βάθους ή του ύψους για την ενορία του Αγίου Γεωργίου.

H Σύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου