Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Homeless, Φτωχοί αλλά και άλλοι που ζουν από το σύστημα στις ΗΠΑ

Αμερική – Αμερική... κάπως έτσι άρχιζε το τραγούδι του Κοινούση. Δεκαετίες αργότερα η κατάσταση χειροτερεύει. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Κάπου 55 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αρκετοί από αυτούς είναι “επαγγελματίες” και τους αρέσει να ζουν έτσι αφού η Πρόνοια τους πληρώνει το νοίκι, το φαγητό, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη... Ακόμα και το κινητό τηλέφωνο το WiFi για το ίντερνετ και άλλα.
Πριν λίγο καιρό συζητούσα με έναν επιστάτη σε ένα κτήριο που έχει 48 διαμερίσματα των 2 και 3 υπνοδωματίων και τον ρώτησα “πόσα ενοίκια πληρώνονται από την Πρόνοια (section 8) και η απάντηση που μου έδωσε ήταν αφοπλιστική! “Όλα” μου είπε!
Κοίταξα στο πάρκινγκ και είδα διάφορα αυτοκίνητα μεταξύ αυτών και μάρκες όπως: Lexus, BMW, Mercedes...
Γνωρίζω μία κυρία που έχει τρία παιδιά, 9, 12 και 19 ετών και είναι ανύπαντρη. Εισπράττει από την Πρόνοια $5,200 το μήνα χωρίς να εργάζεται συν κάρτα να ψωνίζει από το Σούπερ Μάρκετ! Έχει αυτοκίνητο και περνάει ζωή χαρισάμενη. Νομίζω δεν είναι η μόνη.
Χθες βγήκε στα μέσα ενημέρωσης πόσοι homeless (άνθρωποι που μένουν κυριολεκτικά στο δρόμο) και νομίζω ότι οι αριθμοί που έδωσαν απέχουν πολλοί από τους πραγματικούς αριθμούς των αστέγων. Αρκετοί από αυτούς είναι παλαίμαχοι αλλά και άνθρωποι που “έπεσαν από το κάρο της τύχης” και ζουν στα παγκάκια ενώ σε πολλές διασταυρώσεις ζητούν χρήματα γιατί δεν έχουν να φάνε.
Το Σάββατο είδα σε μία διασταύρωση δύο ζητιάνους (ο ένας στη μία πλευρά του δρόμου και ο άλλος στην άλλη) που ΄ζητούσαν χρήματα για να φάνε. Μάλιστα ο ένας είχε μία χάρτινη πινακίδα που έγραφε “Thursday was the last time I ate, please help”. Δηλαδή: την Πέμπτη ήταν η τελευταία ημέρα που έφαγα.
Πηγαίνω λίγο πιό κάτω και παίρνω 2 Italian sandwiches και γύρισα και τους τα έδωσα. Ο μεν ένας το πήρε ο άλλος μου είπε ότι θέλει χρήματα να πάει να πιεί και ότι κακός έκανα που “χάλασα” τα λεφτά για φαγητό!
Πριν ένα μήνα ήμουν στο San Diego της Καλιφόρνιας, τα ίδια και εκεί όπως στη Νέα Υόρκη και αλλού. Εάν δεν ληφθούν μέτρα τα πράγματα θα χειροτερέψουν. 
 Είναι ήδη κοινωνικό πρόβλημα και δεν πρέπει να ξεφύγει.
Μαθαίνω ότι οι περισσότεροι που ζητιανεύουν με τα χρήματα που μαζεύουν τα χρησιμοποιούν για οινοπνευματώδη ποτά ή ναρκωτικά τα οποία είναι σε μεγάλη έξαρση.
Ας δούμε όμως τι λένε για τους homeless σε 10 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.
  1. New York 73,523
  2. Los Angeles 43,854
  3. Seattle 10,730
  4. San Diego 8,669
  5. Washington DC 8,350
  6. San Francisco 6,996
  7. San Jose 6,524
  8. Boston 6,240
  9. Las Vegas 6,208
  10. Philadelphia 6,112

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου