Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων. ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Νίκη Ρούτε έναντι του ακροδεξιού Βίλντερς δείχνουν τα exit polls


Νίκη Ρούτε έναντι του ακροδεξιού Βίλντερς δείχνουν τα exit polls
Επικράτηση του Μαρκ Ρούτε δείχνουν τα πρώτα exit poll από τις εκλογές στην Ολλανδία. Ο πρωθυπουργός της χώρας φαίνεται να εξασφαλίζει τις περισσότερες έδρες, με το κόμμα του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς δεύτερο, μαζί δύο ακόμη, σύμφωνα με το AFP.
Ο Ρούτε εξασφαλίζει 31 έδρες, 10 λιγότερες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012, ο Βίλντερς 19, όπως και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και το D66 (Κεντρώο Κόμμα). Ουσιαστικά γίνεται μάχη για την τρίτη θέση. Πάντως, τα τελικά αποτελέσματα ενδεχομένως να είναι διαφορετικά και η ψαλίδα να κλείσει μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά με τον Ρούτε να παραμένει πρώτος.
Ο Μαρκ Ρούτε "δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα", διαβεβαιώνει ο Γκέερτ Βίλντερς, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στον απόηχο της δημοσιοποίησης των exit polls, βάσει των οποίων το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) επικρατεί στις βουλευτικές εκλογές έναντι των αντιπάλων του συγκεντρώνοντας 31 έδρες. Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) λαμβάνει 19 έδρες.
Κερδισμένο όπως όλα δείχνουν είναι το κόμμα των Πρασίνων που ανεβαίνει στις 16 έδρες ενώ τεράστια ήττα υπέστη το Εργατικό κόμμα που από τις 38 έδρες πέφτει μόλις στις 9 έδρες. Είναι το κόμμα του Γ. Ντάισελμπλουμ, επομένως δύσκολα θα έχει υπουργικό θώκο ο νυν πρόεδρος του Eurogroup. Αμέσως μετά τα Exit Poll, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε "Είχαμε τα πάνω και τα κάτω μας τους τελευταίους μήνες. Αύριο θα αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε, μαζί με όλα μας τα μέλη. Είμαστε σοσιαλδημοκράτες, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ."
Σύμφωνα με τα ίδια exit poll, ένας από τους κυριότερους λόγους που οι Ολλανδοί επέλεξαν εκ νέου τον Μαρκ Ρούτε, ήταν και η σκληρή στάση του απέναντι στην Τουρκία. Από την άλλη ο ακροδεξιός Βίλντερς, αν και οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν να καταλαμβάνει μέχρι και 30 έδρες φαίνεται να μένει μόλις στις 19 και θα λάβει και πάλι τη θέση του στην αντιπολίτευση.
 
Το θέμα του κυβερνητικού συνασπισμού, που θα αναλάβει τις τύχες της Ολλανδίας, ίσως είναι πρόωρο. Πρόκειται άλλωστε για μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί. 
Σύμφωνα πάντως με την ανάλυση του Guardian, στηριγμένη στο Exit Poll, υπάρχουν δύο πιθανότητες για κυβερνήσεις τεσσάρων κομμάτων με περισσότερες από 76 έδρες στην βουλή των 150. Η μια θα μπορούσε να είναι αυτή του κόμματος Ρούτε, μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Δημοκρατικούς και τους Αριστερούς Πράσινους που αθροίζουν 85 έδρες. Η δεύτερη παραλλαγή αντικαθιστά τους Πράσινους με τους Εργατικούς και αθροίζει 78 έδρες.
Νίκη του Μαρκ Ρούτε δείχνουν τα πρώτα exit polls
Σύμφωνα με τα exit polls που ανακοινώθηκαν στις βουλευτικές εκλογές της Ολλανδία, το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες. Ακολουθούν τρία κόμματα που εξασφαλίζουν τον ίδιο αριθμό εδρών, μεταξύ αυτών και το αντιισλαμικό, ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς.
VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 31 έδρες εκ των 150 εδρών
PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 19 έδρες
CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες
D66- Δημοκράτες 66: 19 έδρες

Σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού δικτύου NOS, το Κόμμα Εργασίας του Γερούν Ντάισελμπλουμ συγκεντρώνει 9 έδρες.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου