Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Εν μέσω αντιδράσεων η ομιλία Τσαβούσογλου στο Μετς της Γαλλίας

Δευτέρα, 13 Μαρτίου, 2017ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Η Γαλλία κάλεσε την Τουρκία και τα κράτη μέλη της ΕΕ να κατευνάσουν τις εντάσεις και δήλωσε πως δεν είχε λόγο να απαγορεύσει μια συνάντηση σήμερα στο έδαφός της του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με μια τοπική τουρκική ένωση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθύνθηκε σήμερα σε δημόσια συγκέντρωση στην ανατολική Γαλλία, μια ημέρα αφότου η Ολλανδία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου του στο πλαίσιο της διένεξης αναφορικά με την πολιτική εκστρατεία που διεξάγει η Άγκυρα μεταξύ των τούρκων μεταναστών.
«Αφού δεν υπάρχει αποδεδειγμένη απειλή για τη δημόσια τάξη, δεν υπήρχε λόγος να απαγορευθεί η συνάντηση, ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Γαλλία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Καλεί επίσης τις τουρκικές αρχές να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις προκλήσεις», πρόσθεσε το υπουργείο.
Ο Τσαβούσογλου εκφώνησε σήμερα ομιλία στο Μετς, στη βορειοανατολική Γαλλία.
Η συγκέντρωση στο Μετς αφορά την «ελευθερία του συνέρχεσθαι», υπογράμμισε σχετικά ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.
Αντιδράσεις από Φιγιόν, Μακρόν και Λεπέν 
Την πεποίθηση ότι η γαλλική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ακυρώσει την ομιλία του Μεβλούτ Τσαβούσολγου στο Μετς εξέφρασε ο υποψήφιος για την γαλλική προεδρία Φρανσουά Φιγιόν. 
Ο υποψήφιος των συντηρητικών δήλωσε ότι η Άγκυρα προσέβαλε με αδιανόητο τρόπο δύο από τους πιο κοντινούς συμμάχους της Γαλλίας, την Ολλανδία και την Γερμανία. 
«Η κόντρα αυτή δείχνει ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αρχές όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα». 
Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν νωρίτερα σήμερα ότι η ομιλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου δεν απειλεί την δημόσια τάξη και άναψαν το πράσινο φως για την πραγματοποίησή της. 
«Γιατί πρέπει να ανεχόμαστε στο έδαφός μας δηλώσεις που άλλες δημοκρατίες αρνούνται; Οχι τουρκική προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία», έγραψε στο Twitter η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, που προηγείται στην πρόθεση ψήφου του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν ενόχλησαν και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες» .
«Η χώρα μας δεν πρέπει να δέχεται στο έδαφός της καμία παρεκτροπή και καμία επίθεση κατά της δημοκρατίας μας, των συμμάχων μας , των αξιών μας», είπε.
Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν δήλωσε ότι «ο ρόλος της Γαλλίας δεν είναι να απαγορεύει εκ προοιμίου μία συζήτηση παρά τις διαφωνίες με τον Ερντογάν». Ομως «πρέπει η Τουρκία να επανέλθει στη λογική. Οταν η Γερμανία ή η Ολλανδία αποφασίζουν να μην επιτρέψουν την οργάνωση συζήτησης, η σύγκριση με τους ναζί κάθε άλλο παρά είναι δικαιολογημένη».
Η τουρκική κοινότητα της Γαλλίας αριθμεί 700.00 άτομα, 70.000 είναι εγγεγραμμένοι στους τουρκικούς εκλογικούς καταλόγους και εξ αυτών το 60% συμμετέχει συνήθως στην ψηφοφορία.
«Η Γαλλία υιοθέτησε μία περισσότερο πράα στάση σε σχέση με την Ολλανδία, εντός του δημοκρατικού πλαισίου», δήλωσε ο Σαμπάν Κιπέρ, αντιπρόεδρος τουρκικής οργάνωσης, του Συμβουλίου για την Ισότητα, την Δικαιοσύνη και την Ειρήνη (Cojep).
«Δεν βλέπω για ποιον λόγο θα απαγόρευε κανείς τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, που δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη», πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν ευχαρίστησε σήμερα τη Γαλλία που επέτρεψε την επίσκεψή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στο Μετς και την συνεχάρη που «δεν έπεσε στην παγίδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου