Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Γιατί οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ μπήκαν στο στόχαστρο του Μαξίμου

ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Στο στόχαστρο του Μαξίμου μπαίνει η διακυβέρνηση Σημίτη υποδηλώνοντας μία βαθύτερη διάθεση κριτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην εκσυγχρονιστική περίοδο.




Γιατί οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ μπήκαν στο στόχαστρο του ΜαξίμουΑφορμή για την επίθεση του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής στο πρόσωπο του Κώστα Σημίτη φαίνεται πως αποτέλεσαν οι πρόσφατες εκτιμήσεις του πρώην πρωθυπουργού από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ότι το Grexit δεν έχει αποφευχθεί οριστικά και ότι είναι ανέφικτες οι κυβερνητικές προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Προβλέψεις που επαναδιατυπώθηκαν προ ημερών από τον ίδιο σε εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοιχτή Κοινωνία, με την επισήμανση πως τα δεδομένα γύρω από την οικονομία δείχνουν «ανησυχία και αβεβαιότητα».
Ωστόσο η αναφορά Τσίπρα πως «δεν θα το έπαιζα σοφός να πηγαίνω στους Δελφούς, να δίνω συμβουλές στο Μαντείο των Δελφών» καταδεικνύει πρωτίστως την έντονη ενόχληση του Μαξίμου για την οπτική με την οποία αντιμετωπίζει ο Κ. Σημίτης τη διαχείριση των ζητημάτων της διαπραγμάτευσης και μία συνολικότερα «αφ' υψηλού» -όπως λένε κυβερνητικές πηγές- θεώρηση των πραγμάτων από πρώην στελέχη των κυβερνήσεών του.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για τα εξοπλιστικά επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Αμυνας, θέλησε να υπενθυμίσει πως ο πρώην υπουργός ανήκε στην κυβέρνηση Σημίτη.Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον διαπιστώνουν με δυσφορία πως μία ομάδα πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που στην πλειονότητά τους έχουν θητεύσει στις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη ασκούν κριτική στο Μαξίμου για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και της πορείας της οικονομίας, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσουν για λάθη που συνδέθηκαν με τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ.
Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για τα εξοπλιστικά επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου στο υπουργείο Αμυνας, θέλησε να υπενθυμίσει πως ο πρώην υπουργός αλλά και πρώην «τσάρος της οικονομίας» ανήκε στην κυβέρνηση Σημίτη και μάλιστα αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους υπουργούς της συγκεκριμένης περιόδου.
Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά, σε μία συζήτηση για θέματα υγείας στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού», είχε όμως μία διπλή στόχευση. Αφενός ο πρωθυπουργός θέλησε να υπερτονίσει ότι επί διακυβέρνησης Σημίτη υπήρξαν υποθέσεις που χρειάζονται διαλεύκανση («μόνο ο Τσοχατζόπουλος τα έχει κάνει όλα σε αυτήν την χώρα;») και αφετέρου να συνδέσει πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται σε σκοτεινές υποθέσεις και με τη Νέα Δημοκρατία αναπτύσσοντας μία θεωρία συγκοινωνούντων δοχείων. «Εξ όσων γνωρίζω, ο γιος του (Παπαντωνίου) είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη» είπε δηκτικά.
Γενικώς στην κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα καλλιεργείται η αντίληψη πως μία ομάδα στελεχών που θήτευσε στις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο μίας συναντίληψης για τον τρόπο εξόδου της χώρας από την κρίση. Στο Μαξίμου παρατηρούν τις κινήσεις του σχήματος «Ωρα Αποφάσεων» που συγκροτείται από τους Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Φλωρίδη κι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη πολιτική κίνηση που πιθανότατα θα μετεξελιχθεί σε κόμμα έχει τη διακριτική υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού. Επιπλέον θεωρούν ότι πιθανότατα το εν λόγω σχήμα μετά τις εκλογές θα συμπορευθεί με τη Νέα Δημοκρατία, άποψη που ενισχύεται από τη φημολογία που ενθαρρύνουν κυρίως στελέχη της Πειραιώς για «πολύ καλές σχέσεις» του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αννα Διαμαντοπούλου. Η ίδια η πρώην υπουργός πάντως διαψεύδει κάθε σχετική πληροφορία.
Συγχρόνως, ωστόσο, γίνεται σαφές πως ανασύροντας υποθέσεις της περιόδου διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ενεργοποιήσει τη μνήμη της κοινωνίας για τα πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων που είχαν συνδεθεί με σκάνδαλα και υποθέσεις διαφθοράς. Κάτι που σημαίνει ότι αυτομάτως στο κάδρο της κριτικής μπαίνει και το σημερινό ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την κοινωνική δυσφορία για να ανασυγκροτηθεί και να ενισχύσει τις δυνάμεις του. Ενδεχομένως οι συνειρμοί για το ΠΑΣΟΚ να εξυπηρετούν στο να ανακόπτουν και την εσωτερική συζήτηση που άνοιξε το τελευταίο διάστημα για σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς στην παρούσα τουλάχιστον φάση το Μαξίμου έχει αποφασίσει να διατηρήσει τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες χωρίς να διακινδυνεύσει την πρόκληση αναταράξεων και προβλημάτων κυβερνητικής συνοχής.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να διευρύνουν την πολιτική ατζέντα που το τελευταίο διάστημα έχει περιοριστεί εκ των πραγμάτων στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Η πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά αλλά και η προαναγγελία κατάθεσης πρότασης συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στην υγεία -με αιχμή την τελευταία περίοδο συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αποδράσει από την εσωστρέφεια και την γκρίνια που δημιουργούν αναπόφευκτα οι διαβουλεύσεις γύρω από τη συμφωνία.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Προαναγγέλλοντας τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε κι άλλα πολιτικά μηνύματα. Κι έκοψε για μία ακόμη φορά τα σενάρια για εκλογές, που τροφοδοτήθηκαν τα τελευταία 24ωρα από πληροφορίες που ήθελαν την αξιολόγηση να παραμένει ανοιχτή εις το διηνεκές καθυστερώντας την ανάκαμψη της οικονομίας.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου