Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Έρχεται η λεβεντιά της Βορείου Ηπείρου στη Βοστώνη και το Γούστερ






Ο χορευτικός και πολιτιστικός σύλλογος Δερόπολης Βορείου Ηπείρου με τις πανέμορφες στολές Φωτογραφία
Του Θεοδώρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ.- Ο χορευτικός και πολιτιστικός σύλλογος Δερόπολης έρχεται από την μαρτυρική και ηρωοτόκο Βόρειο Ήπειρο για να σκορπίσει λεβεντιά, κέφι, τραγούδι και χορό στην Ομογένεια της Βοστώνης και του Γούστερ, την πόλη που θεωρείται η πρωτεύουσα του Ομογενειακού Ηπειρωτικού Ελληνισμού. Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 18 Μαρτίου το βράδυ στο Greek American Political Club στο Κέμπριτζ  στις 7,30 το βράδυ με είσοδο $50 δολάρια με μεζεδάκια και η δεύτερη το Σάββατο 1η Απριλίου στο κοινοτικό Κέντρο της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα του Γούστερ με είσοδο $65 δολάρια και με δείπνο.
Ο χορευτικός και πολιτιστικός σύλλογος Δερόπολης που έρχεται θα αποτελείται συνολικά από 26 άτομα αγόρια και κορίτσια συμπεριλαμβανομένων και πέντε μουσικών, των εξής: Τάσο Μαγκλάρα κλαρίνο, Γιάννη Λίτσιο τραγούδι, Χουάν Χουσέ βιολί, Αλέξανδρο Μαγκλάρα ντέφι και Ανδρέα Κούτση λαούτο.

Λεβεντόκορμοι νέοι του χορευτικού και πολιτιστικού συλλόγου Δερόπολης Βορείου Ηπείρου
Φωτογραφία Ολγα Φώτου

Τον Βορειοηπειρωτικό πολιτιστικό σύλλογο τον φέρνει το χορευτικό συγκρότημα της κοινότητα Αγίου Σπυρίδωνα Γούστερ Μασαχουσέτης υπό την ηγεσία της δημοδιδασκάλισσας  κυρίας Όλγας Φώτου, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Βόρειο Ηπειρο, είναι δραστήρια τόσο σε τοπικό επίπεδο στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα, όσο και ευρύτερα καθότι είναι γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας. Ουσιαστικά με την δική της πρωτοβουλία και δραστηριοποίηση έρχεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης.
Σε συνέντευξη της στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε πως «κάνουμε αυτές τις εκδηλώσεις διότι θέλουμε να αναδείξουμε τα Βορειοηπειρώτικα και Ηπειρώτικα ήθη και έθιμα, τα πολυφωνικά τραγούδια, τους χορούς» και συμπλήρωσε «δηλαδή τι μπορείς να νιώσεις όταν ακούς μελωδίες γνώριμες, τι μνήμες μπορούν να έλθουν στο μυαλό σου».
Η κυρία Φώτου εξήγησε ότι «η Δερόπολη είναι μόλις μπαίνεις στην Κακαβιά και το όνομα βγήκε από το Δρύινο – Δρυινουπόλεως ή τον ποταμό τον Δρύνο που είναι στην περιοχή».
Στην ερώτηση ποίος πληρώνει τα έξοδα αυτών των παιδιών που έρχονται, είπε, «από μόνοι μας προσπαθούμε να βρούμε Έλληνες Βορειοηπειρώτες και Ηπειρώτες που έχουν λίγο φιλότιμο μέσα τους για να μας βοηθήσουν λίγο». Πρόσθεσε πως «μέχρι στιγμής μας έχει βοηθήσει ο κ. Μιχάλης Βράνος από το Κονέκτικατ αλλά κανείς άλλος μέχρι στιγμής».
Τα παιδιά θα παραμείνουν μέχρι τις 3 Απριλίου. Η κυρία Φώτου είπε ότι «θα παρελάσουν στην παρέλαση της Νέας Υόρκης» και συμπλήρωσε «γι’ αυτό άλλωστε γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις για να μπορέσουμε να καλύψουμε κάποια από τα έξοδα των παιδιών τα οποία θα διαμείνουν σε ξενοδοχείο και μερικά σε σπίτι».
Ο χορευτικός και πολιτιστικός σύλλογος Δερόπολης ξεκίνησε στην αρχή από μια συντροφιά παιδιών αμφοτέρων των φύλων τα οποία ήθελαν να διασώσουν, προβάλλουν και μεταγγίσουν την παράδοση.
Η κυρία Όλγα Φώτου γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι την ηλικία των 16 ετών στο χωριό Σελλειό Βορείου Ηπείρου. Όπου πήγαινε στη Δευτέρα τάξη του Γυμνασίου. Ο δρόμος της ζωής της είχε τη δική του ιστορία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ήλθε το 1993, αφού προηγουμένως και συγκεκριμένα το 1991 δραπέτευσε με τον πατέρα της από την τυραννική Αλβανία. Είπε ότι «εγώ κι ο πατέρας μου δραπετεύσαμε από την Αλβανία και πήγαμε και ζητήσαμε πολιτικό άσυλο στην Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κι όταν εγκρίθηκαν τα χαρτιά ήλθαμε εδώ». Θυμήθηκε πως «ήταν παραμονή του  Πάσχα 6 Απριλίου του 1991 όταν δραπετεύσαμε με τον πατέρα μου. Η μητέρα και η αδελφή μου έμειναν πίσω, αλλά ούτε κι εγώ ήξερα ότι επρόκειτο να δραπετεύσουμε. Είπαμε ότι θα πηγαίναμε στην Αγία μαρίνα και θα επιστρέφαμε. Δεν μου είπαν προφανώς για να μην πω τίποτε στις συμμαθήτριες μου».

Η κυρία Ολγα Φώτου διευθύντρια του χορευτικού συγκροτήματος της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνα του Γούστερ Μασαχουσέτης.
Φωτογραφία “Ε.Κ.” Θεόδωρος Καλμούκος

Όταν την ρωτήσαμε να μας περιγράψει το πώς δραπέτευσαν, είπε, «από τα βουνά περπατήσαμε και πήγαμε στην Αγία Μαρίνα, είναι πολύ κοντά κάπου μία ώρα από το χωριό μου. Περάσαμε τα σύνορα χωρίς να μας πάρει κανείς είδηση και πήγαμε στην Αλεξάνδρεια Θεσσαλονίκης γιατί η αδελφή μου είχε γνωρίσει μερικούς Έλληνες τουρίστες οι οποίοι είχαν έλθει στην Κορυτσά το 1990, έδωσαν τον αριθμό τους και είπαν αν κάποτε έλθετε στην Ελλάδα να έλθετε να μας βρείτε. Κι έτσι πήγαμε εκεί κι αυτοί οι άνθρωποι μας βοήθησαν».
Στην Αμερικανική πρεσβεία τους ρώτησαν τους λόγους που ζητούσαν πολιτικό άσυλο. Η κυρία Φώτου είπε, «τους εξηγήσαμε όλα τα βάσανα και τις κακουχίες. Ο πατέρας μου είχε κάνει εξορία στα συρματοπλέγματα, ενώ η μητέρα μου κι εμείς κάναμε πέντε χρόνια εξορία σε χωριά στη Βόρεια Αλβανία, αλλά όχι στα συρματοπλέγματα». Εξήγησε πως «μας έστειλαν στην εξορία επειδή ο παππούς μου είχε τελειώσει τη Σχολή του Βελλά, ήταν δάσκαλος και έψελνε, οι Αλβανοί τον κατηγορούσαν ότι μιλούσε εναντίον του κομμουνισμού».

Το χορευτικό συγκρότημα της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα στο Γούστερ Μασαχουσέτης
Φωτογραφία Ολγα Φώτου

Συνεχίζουσα την περιγραφή της δραπέτευσης στην ελευθερία, είπε, «κάθε παραμονή Πάσχα στην Αλβανία μας πήγαιναν στα χωράφια να φυτέψουμε καπνά γιατί ήταν σαν τιμωρία και πάντοτε άκουγα καμπάνες αλλά καμπάνες δεν βλέπαμε στο χωριό. Ο παππούς πάντοτε έψελνε, αλλά ήταν η πρώτη φορά που είδα καμπάνες όταν δραπετεύσαμε, παραμονή Πάσχα».
Εδώ σπούδασε στο Worcester State College και επίσης έκανε μεταπτυχιακά στα μαθηματικά τα οποία σήμερα διδάσκει στο Γούστερ. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά τον Χρήστο και την Ευτυχία.
Αναφορικά με την ανάμειξη της στα Ομογενειακά είπε «μου αρέσει, με εκφράζει αυτό γιατί αν χαθεί η συνείδηση το ποίοι είμαστε θα χαθούμε ως Έλληνες».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου