Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων. ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

«Ανεπιθύμητος» ο Ερντογάν στη Γερμανία, ακυρώνει η Άγκυρα κάθε εκδήλωση


 Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2017

Στο ναδίρ οι σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου με σύμμαχο της Άνγκελα Μέρκελ, ο αντιπρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Φόλκερ Μπουφιέ, να δηλώνει μετά τα περί «ναζιστικών πρακτικών» ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του «δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία «και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».
Κανένας Τούρκος αξιωματούχος δεν θα μετάσχει στο εξής σε εκδήλωση στη Γερμανία εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, ανακοίνωσε λίγο αργότερα η αντιπροσωπεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας στο εξωτερικό μετά τις οδηγίες που έλαβε από την Άγκυρα.
Η αντίδραση του αντιπροέδρου της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ καταδεικνύει την αυξανόμενη αγανάκτηση για τις δηλώσεις του Ερντογάν κατά της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και των συγκρίσεων που κάνει μεταξύ των ναζιστικών πρακτικών και την απαγόρευση πραγματοποίησης πολιτικών εκδηλώσεων υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα σε ευρωπαϊκές χώρες.
«Αρκετά» τόνισε ο Φόλκερ Μπουφιέ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Έσσης. «Ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό DLF.
Τα γερμανικά μέσα είχαν μεταδώσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να επισκεφθεί τη Γερμανία αυτό τον μήνα για να ζητήσει τη στήριξη του 1,4 εκατομμυρίου Τούρκων ψηφοφόρων που ζουν εκεί στο δημοψήφισμα.
Ο Μπουφιέ υπογράμμισε ότι μία τέτοια επίσκεψη θα προκαλούσε προβλήματα ασφαλείας. «Κάποιος που μας προσβάλει με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να περιμένει ότι θα συγκεντρώσει χιλιάδες αστυνομικούς για να τον προστατεύσουν».
Προς το παρόν, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα για επίσκεψη του Ερντογάν.

Ο Ράινερ Χάζελοφ, έτερο μέλος του CDU και πρωθυπουργός της Σαξονίας-Άνχαλτ, κάλεσε επίσης το Βερολίνο να απαγορεύσει τέτοιου είδους επισκέψεις.
«Κάθε ηγέτης που επιθυμεί να συζητήσει κάτι μαζί μας είναι ευπρόσδεκτος ως καλεσμένος και θα είναι ευπρόσδεκτος βάσει του διπλωματικού πρωτοκόλλου, όμως αυτό δεν περιλαμβάνει την πραγματοποίηση προεκλογικής εκστρατείας, και κυρίως όχι από ανθρώπους που μας κατηγορούν ως έθνος», τόνισε ο Χάζελοφ σε άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Die Welt.
«Αυτοί που μας συγκρίνουν με τους ναζί δεν είναι ευπρόσδεκτοι Δεν είναι αποδεκτό» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο δεν θα πρέπει να αφήνει τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τις επισκέψεις Τούρκων πολιτικών, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Λίγες ώρες αργότερα η αντιπροσωπεία του AKP στο εξωτερικό γνωστοποίησε ότι κανένας Τούρκος αξιωματούχος δεν πρόκειται στο εξής να μεταβεί στη Γερμανία για να υπερασπιστεί το «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
«Όλες οι εκδηλώσεις που είχε προβλεφθεί να διεξαχθούν μελλοντικά ακυρώθηκαν» δήλωσε εκπρόσωπος του «πυρήνα συντονισμού» στο εξωτερικό του AKP, του κόμματος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η απόφαση «ελήφθη στην Άγκυρα», διευκρινίζει η αντιπροσωπεία του AKP που έχει την έδρα της στην Κολωνία (δυτικά), σε μια Γερμανία που αριθμεί τη μεγαλύτερη τουρκική διασπορά στον κόσμο, από τους οποίους 1,4 εκατομμύρια είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Η Ένωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών (UETD), μία οργάνωση της τουρκικής διασποράς που πρόσκειται στον Ερντογάν, δήλωσε από την πλευρά της στο γερμανικό περιοδικό Wirtchaftswoche πως δεν θα διοργανώσει «καμία νέα εκδήλωση» με Τούρκους υπουργούς από σήμερα έως τις 16 Απριλίου στη Γερμανία.
«Ενημερωτικές συναντήσεις» προβλέπεται να διεξαχθούν ωστόσο «σε τοπικό επίπεδο», χωρίς εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης, διευκρίνισε ο πρόεδρος της UETD, Ζάφερ Σιράκαγια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου