Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

«Σύγκρουση» Σόφιας – Άγκυρας εν όψει των εκλογών

 Παρασκευή 10 Μαρτίου, 2017

Τριβές στις σχέσεις Σόφιας-Άγκυρας προκαλούν οι επικείμενες εκλογές στην Βουλγαρία, με αιχμηρές ανακοινώσεις των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών. Η βουλγαρική πλευρά κατηγορεί την τουρκική για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις, ενώ η Άγκυρα μέμφεται την Σόφια ότι επιχειρεί να περιορίσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων εν όψει των εκλογών.
Ο πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε με αφορμή το κάλεσμα του υπουργού Εργασίας, Μεχμέτ Μουϊζένογλου, προς τους τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους υπηκόους που ζουν στην Τουρκία, να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη και να ψηφίσουν το κόμμα DOST της τουρκικής μειονότητας (ένα από τα δύο που συμμετέχουν στις εκλογές), που υποστηρίζεται από την Άγκυρα στις εκλογές της 26ης Μαρτίου.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «οι υποσχέσεις που δόθηκαν για «κίνητρα», προκειμένου να ψηφίσουν στις εκλογές και οι ξεκάθαρες παραινέσεις για υποστήριξη συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος, συνιστούν άμεση επέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, γεγονός που θεωρούμε απαράδεκτο».
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Μουφτούογλου, κάλεσε από την πλευρά του, σύμφωνα με τα πρακτορεία Anadolu και ΒΤΑ, την Βουλγαρία «να σταματήσει τα μέτρα περιορισμού των πολιτικών δικαιωμάτων των εκπροσώπων των μειονοτήτων».
Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έγιναν με αφορμή τις αλλαγές στον εκλογικό κώδικα της Βουλγαρίας, μέσω των οποίων θεσπίζονται περιορισμοί στον αριθμό των εκλογικών τμημάτων σε χώρες εκτός της ΕΕ. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, στόχος της τροποποίησης της εκλογικής νομοθεσίας είναι να παρεμποδίσει τους Βούλγαρους τουρκικής καταγωγής που μένουν μόνιμα στην Τουρκία να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους.
Ταυτόχρονα, ο Μουφτούογλου χαρακτήρισε ως «αβάσιμες φήμες» τους ισχυρισμούς του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Τουρκία παρέχει οικονομικά κίνητρα στους Βούλγαρους με τουρκική καταγωγή που ζουν στην Τουρκία, για να ψηφίσουν συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Όπως είπε «η Τουρκία δεν εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις καμίας χώρας».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου